Son Konu

Kan Grupları Nasıl Oluşuyor

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Kan Grupları Nasıl Belirlenir,
Kan Grupları Nasıl Oluşur Kısaca


İlk kan verme deneyi 1667 yılında yapılmıştır. Hayvandan insana nakledilen kan, insanın ölümüne yol açmıştır. Sonraki yıllarda insandan insana yapılan denemelerden de sonuç alınamamıştır. Denemelerin neden başarısız olduğunu 1900’lü yılların başında Karl Landsteiner adlı bir doktor keşfetti. Bunun nedenini her insanın kan kimyasal yapısının ve bileşenlerinin birbirine benzemediğini tespit etti. Farklı kan hücrelerinin birleşmesi sonucu alyuvarlarda çökelme olduğunu ve sonuç olarak verilen kanın hiçbir işe yaramadığını, aksine diğer hücreleri de öldürerek bütün kan hücrelerini etkisiz hale getirdiğini ortaya koydu.

Landsteiner; A, B, AB ve 0 şeklinde üç farklı kan grubu belirledi. Bu kan grupları, alyuvar zarında bulunan kısa zincirli polisakkaritler olan oligosakkaritler tarafından belirlenir. Alyuvar zarında bulunan hücrelere oligosakkarit denir. Daha çok antijen ismiyle bilinirler. Plazma proteinleri antikor olarak adlandırılır. Zarda A ve B, plazmada anti A, anti B olarak iki antikor hücresi bulunur.

A kan grubuna sahip bir insanın alyuvar zarında A antijeni, plazmasında anti B antikoru vardır. B kan grubuna sahip bir insanda bu durumun tam tersi söz konusudur. AB kan grubuna sahip kişilerde zarda A ve B antijenleri birlikte bulunurken plazmada hiçbir antikor yoktur. 0 kan grubunda bunun tam tersi görülür. Zarda antijen olmaz, plazmada anti A, anti B hücreleri birlikte bulunur.

Farklı kimyasal bileşenlere sahip kanların bir araya gelince birbirlerini yok etmelerinin sebebi de işte budur. Zarda ve plazmadaki hücreler birbirinin tamamlayıcısıdır. Eğer farklı kan grubuna sahip hücreler bu bileşenlerle karşılaşırsa birbirini yok eder. Kan nakillerinde A antijeniyle karşısında bulunan anti A antikoru bir araya gelirse alyuvarlar B antijeninde toplanır. Bu durum damar tıkanıklığına neden olur.

Rh antijeni kan grubunun belirlenmesinde etkili olan ikinci etmendir. Rh antijeni olan kan pozitif (+), taşımayan negatiftir (-). Rh+ kanına sahip kişide anti Rh olmaz. Negatif olan bir kişiye pozitif Rh verilirse plazmada anti Rh oluşur. Bu da bağışıklık hücrelerinin çarpışmasına neden olur.

Kan gruplarına göre antijen ve antikorlar
 
Üst Alt