islamda peygamberin doğum günü kutlanmaz, hiçbir ayette ve hadiste de kandil yoktur. günümüzde cahil müslümanlar kadir gecesini dahi kandil zannetmektedir. uydurma kutlu doğum haftasından tek farki ondan daha önce uydurulmuş ve geleneklere yerleşmiş olmasıdır.
Kandil geceleri bidat mi?
Dinde ise bidat, Hz. Muhammed'in (sav) izni olmadan dinde yapılan eklemeleri, değişiklikleri ifade etmek için kullanılır. Bu anlayışa göre, Mevlid ibadetin tersi olarak sonradan dine yapılan bir eklemedir. Yani, kandil kıyamette sevap beklenilmeyen, dünya faydası olarak düşülen bir durumdur.
Kandiller dinimize ne zaman girdi?
İşte dinimizde kandillerin önemi ve tarihi… Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Bunlar Mevlid, Regaib, Mi'rac, Berat ve Kadir geceleridir.
Kandiller dini günler midir?
Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, kandil günleri İslam alemi için önemli dini günlerdendir. Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanmaktadır. Bu yüzden dini günler her yıl farklılık göstermektedir.
Peygamber Efendimiz kandil gecelerinde ne yapardı?
Yine hadis ve siyer uzmanlarına göre peygamberimiz bir kandil ibadeti belirtmemekle beraber Regaip Kandili gününde oruç tutar, gecesinde ise nafile namaz kılarak ibadet ederdi. Ayrıca bazı uzmanlar Peygamberimizin bu geceye hususi olmak üzere 12 rek'at nafile namaz kıldığı da rivayetler arasında yer almaktadır.
Yanan kandil nedir?
Kandil; eski zamanlarda aydınlatma amaçlı kullanılmış, yanan kısmı oldukça dar, içerisinde sıvı yağ ve fitil olan, genellikle görüntüsü itibariyle bir nevi çaydanlığı andıran yayvanca bir aydınlatma aracıdır. Kullanım olarak oldukça eski zamanlara dayanır.
İslam dininde kandiller var mı?
Önce İslam dinine ve Peygamberi Hz. Muhammed'in zamanına baktığımızda Kandil geceleri yok. Çünkü Kur'an'da her Gecenin diğer bir geceden farklı olduğu tek gece Kadir Gecesidir. Çünkü Kadir Gecesi, gelmiş geçmiş, tasarım ve matematiksel bakımından ilahi kitap Kur'an'nın oluşumunun başlangıcıdır.