bilgiliadam
Yeni Üye
Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'a Yazmış Olduğu Şiir Bu konu, Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'a Yazmış Olduğu Şiir hakkında bilgiler vermektedir Sevgili melekler, Muhteşem Yüzyıl tüm heyecxanıyla sürüp bu vesileyle ara sıra Kanuni'nin Hürrem'e söylediği güzel sözlere şiirlere şahit oluyoruz İşte bu sayfamızda da Kanuni'nin Hürrem'e yazmış olduğu mükemmel bir şiiri ve günümüz Türkçesine uyarlamasını sizlerle paylaşıyoruz 1549277254 1549277254 kanunisultansuleymaninhurremsultanayazmisoldugusiir5c58184b1fb6bkanunisultansuleymaninhurremsultanayazmisoldugusiir5c58184b1fb6bkanunisultansuleymaninhurremsultanayazmisoldugusiir5c58184b1fb6b Celisi halvetim, varım, habibim mahı tabanım Enisim, mahremim, varım, güzeller şahı sultanım Hayatım hasılım,ömrüm, şarabı kevserim, adnim Baharım, behçetim, rüzum, nigarım verdi handanım Neşatım, işretim, bezmim, çerağım, neyyirim, şem’im Turuncu u nar u narencim, benim şem’i şebistanım Nebatım, sükkerim, genc,m, evren içinde birencim Azizim, Yusuf’um varım, gönül Mısr’ındaki bayan Stanbulum, Karaman’ım, diyarı milketi Rum’um Bedahşan’ım ve Kıpçağım ve Bağdad’ım, Horasanım Saçı varım, kaşı yayım, gözü pür fitne, bimarım Ölürsem boynuna kanım, meded he namüsülmanım Kapında çünki meddahım, seni medh ederim daim Yürek pür gam, gözüm pür nem, Muhibbi’yim güzel halim! ……………………………………………Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman’ın mahlası) Türkçe Anlamı Benim birlikte olduğum, sevgilim, parıldayan ayım, Can dostum, en yakınım, güzellerin şahı sultanım Hayatımın, yaşamımın sebebi Cennetim, Kevser şarabım Baharım, sevincim, günlerimin anlamı, gönlüme nakşolmuş resim gibi sevgilim, benim güler yüzlü gülüm, Mutluluk kaynağım, içkimdeki tat, eğlenceli meclisim, nurlu aydınlık ışığım, meş’alem Turuncum, narım, narencim, benim gecelerimin, visal odamın aydınlığı, Nebatım, şekerim, hazinem, cihanda hiç örselenmemiş, dokunulmamış sevgilim Gönlümdeki Mısır’ın Sultanı, Hazreti Yusuf’um, varlığımın anlamı, İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara değerinde sevgilim Değerli lal madeninin çıktığı yer olan Bedahşan’ım ve Kıpçağım, Bağdad’ım, Horasan’ım Güzel saçlım, yay kaşlım, gözleri ışıl ışıl fitneler koparan sevgilim, hastayım! Eğer ölürsem benim vebalim senin boynunadır, çünkü bana cefa ederek kanıma sen girdin, bana imdad et, ey Müslüman olmayan hoş sevgilim Kapında, sürekli olarak seni medhederim, seni överim, yarı defalarca seni öğmek için görevlendirilmiş gibiyim Yüreğim gam ile, gözlerim yaşlarla dolu, ben Muhibbi’yim, sevgi adamıyım, bana bir şeyler oldu, sarhoş gibiyim Bir güzel ülkü geldim