B bilgiliadam Yeni Üye Katılım 16 Ağu 2017 Mesajlar 1,516,397 Tepkime 42 Puanları 48 Credits -46,831 Geri Bildirim : 0 / 0 / 0 6 Ara 2023 #1 Kanuni Sultan Suleyman'ın hastalığındayazmış olduğu en meşhur şiir; Halk icinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sihhat gibi Ko bu ays u isreti cunkim fenadur akibet Yari baaki ister isen olmaya taat gibi Olsa kumlar sagisinca omrune hadd u aded Gelmeye bu sisei carh icre bir saat gibi Saltanat didukleri ancak cihan gavgaasidur Olmaya baht u saadet alemi vahdet gibi Ger huzUr itmek dilesen ey Muhibbi farig ol Var midur vahdet makaami gUsei uzlet gibi ***************** Kanuni sultan suleyman şiirleri Padişahı 'aşkam u dil defter u an bana Derd u mihnet sozlerin yazdum yeter 'unvan bana İnlerem tanbUrveş bagrum delindi ney gibi Bezmi gamda mesken oldı kUşei hicran bana Buseye bir can nedur bin can virurdum can ile Yarım ağız buse ikrar eylese yarum bana Oldurur gerci ki gamzen 'aşıka virmez aman Leblerun Îsinefes her lahza virur can bana Yanayum pervane veş şem'i cemali nUrına Şem'i husne cun Muhibbi didi dilber yan bana ***************** Kanuni sultan suleyman şiirleri Bana dildarın cefası hoş gelir Nitekim gayre vefası hoş gelir Derdi ile hoş gecer dil dilberin Derd sanma kim devası hoş gelir Zahmı peykanı kızıl guldur bana Bulbulum harı belası hoş gelir Yareme merhem durur cun zahmı dost Canıma tiri belası hoş gelir Ey Muhibbi aleme şah olmadan Dilberin olmak gedası hoş gelir ***************** Kanuni sultan suleymanın şiirleri Celisi halvetim varım habibim mahı tabanım Enisim mahremim varım guzeller şahı sultanım Hayatım hasılım omrum şarabı Kevser’im Adn’im Baharım behcetim rUzum, nigarım verdi handanım Neşatım işretim bezmim cerağım neyyirim şem'im Turunc u nar u narencim benim şem'i şebistanım Nebatım sukkerim gencim cihan icinde birencim Azizim YUsuf’um varım gonul Mısr’ındaki hanım Stanbul’um Karaman’ım diyarı milketi RUm’um Bedahşan’ım ve Kıpcak’ım ve bağda’ım Horasan’ım Sacı varım kaşı yayım gozu purfitne bimarım Olursem boynuna kanım meded hey naMusluman’ım Kapında cunki meddahım seni medh iderim daim Yurek purgam gozum purnem Muhibb’iyem ve hoş halim Kanuni Sultan Suleyman Muhibbi
Kanuni Sultan Suleyman'ın hastalığındayazmış olduğu en meşhur şiir; Halk icinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sihhat gibi Ko bu ays u isreti cunkim fenadur akibet Yari baaki ister isen olmaya taat gibi Olsa kumlar sagisinca omrune hadd u aded Gelmeye bu sisei carh icre bir saat gibi Saltanat didukleri ancak cihan gavgaasidur Olmaya baht u saadet alemi vahdet gibi Ger huzUr itmek dilesen ey Muhibbi farig ol Var midur vahdet makaami gUsei uzlet gibi ***************** Kanuni sultan suleyman şiirleri Padişahı 'aşkam u dil defter u an bana Derd u mihnet sozlerin yazdum yeter 'unvan bana İnlerem tanbUrveş bagrum delindi ney gibi Bezmi gamda mesken oldı kUşei hicran bana Buseye bir can nedur bin can virurdum can ile Yarım ağız buse ikrar eylese yarum bana Oldurur gerci ki gamzen 'aşıka virmez aman Leblerun Îsinefes her lahza virur can bana Yanayum pervane veş şem'i cemali nUrına Şem'i husne cun Muhibbi didi dilber yan bana ***************** Kanuni sultan suleyman şiirleri Bana dildarın cefası hoş gelir Nitekim gayre vefası hoş gelir Derdi ile hoş gecer dil dilberin Derd sanma kim devası hoş gelir Zahmı peykanı kızıl guldur bana Bulbulum harı belası hoş gelir Yareme merhem durur cun zahmı dost Canıma tiri belası hoş gelir Ey Muhibbi aleme şah olmadan Dilberin olmak gedası hoş gelir ***************** Kanuni sultan suleymanın şiirleri Celisi halvetim varım habibim mahı tabanım Enisim mahremim varım guzeller şahı sultanım Hayatım hasılım omrum şarabı Kevser’im Adn’im Baharım behcetim rUzum, nigarım verdi handanım Neşatım işretim bezmim cerağım neyyirim şem'im Turunc u nar u narencim benim şem'i şebistanım Nebatım sukkerim gencim cihan icinde birencim Azizim YUsuf’um varım gonul Mısr’ındaki hanım Stanbul’um Karaman’ım diyarı milketi RUm’um Bedahşan’ım ve Kıpcak’ım ve bağda’ım Horasan’ım Sacı varım kaşı yayım gozu purfitne bimarım Olursem boynuna kanım meded hey naMusluman’ım Kapında cunki meddahım seni medh iderim daim Yurek purgam gozum purnem Muhibb’iyem ve hoş halim Kanuni Sultan Suleyman Muhibbi