Son Konu

kanuni ve hurrem aşkı

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kanuninin hurrem sultana olan aşkı
hurrem sulatanın kanuniye duyduğu aşk

KANUNİ SULTAN SULEYMAN İLE HURREM SULTAN

Ulkeler fatihi Kanuni Sultan Suleyman'ın gonlunu ı Hurrem Sultan fethetti Muhteşem Suleyman' ın Hurrem Sultan'a aşkı sevgili karısının kolları ve gozyaşları arasında olmesine kadar surdu ve ondan sonra da devam etti Aşk mı? Onların aşkı devlet erkinin ustunde bir aşktı

Kanuni'nin hareminde beyleri ve Kırım hanları tarafından sunulmuş pek cok cariye vardı Fakat Kanuni, Hurrem'i tanıdığı gunden beri cazibesine kapılmış, ona aşık olmuştu
Osmanlı'nın en guclu kadınlarından Hurrem Sultan'ın Slav asıllı olduğu soylenir Ukraynalılar ise Hurrem Sultan'ın Ukraynalı Roxelana olduğundan emin İlk kez saraya, bir yabancı kadın, padişah eşi olarak Hurrem Sultan'la girmiştir

Hurrem Sultan, Rus asıllı olan bu cariye Kanuni Sultan Suleyman'ın karısı olarak imparatorluk yonetimini etkilemiş, oğullarının taht mucadelesinde oynadığı rol, daha doğrusu oğlu 2'nci Selim'i tahta gecirme cabası ile Osmanlı doneminin en guclu kadınlarından biri olmuştur Kanuni'nin aşırı guven ve sevgisini kazanarak onun nikahlı eşi olduktan sonra belli bir plan dahilinde calıştı, el altından ceşitli entrikalar uygulayarak on altıncı yuzyıl Osmanlı tarihini olumsuz yonde etkiledi Kanuni'nin, Gulbahar Hatun'dan olan veliahtı Sultan Mustafa'yı ortadan kaldırmak icin ceşitli entrikalar ile once Gulbahar Hatun'u, ardından kırk yaşındaki veliaht Mustafa'yı boğdurttu Devlet yonetimine de hakim olan Hurrem Sultan, İran savaşını destekledi Ruslar ve Lehlerle barış icinde yaşanılmasını sağladı

İstanbul'da bugun Haseki olarak anılan semtte yaptırdığı kulliye ile adına kulliye tesis edilen ilk padişah eşi olma ozelliğine de sahiptir
Osmanlının kudretli padişahlarından Kanuni Sultan Suleyman 'ın ''Muhibbi Divanı''ndaki aşk şiirleri, onun yalnız guclu bir devlet yoneticisi ve imparatorluk kurucusu olduğu kadar, gonul dunyasındaki zenginliğini anlatmaktadır Cihan Padişahıaynı zamanda aşk şairidir Cıktığı uzun seferler sırasında cok sevdiği Hurrem Sultan'a aşk şiirleriyle bezenmiş mektuplar gondemiştir

N'ola baksam şem'i husnune gonul pervaneveş
Dostum sen şem olacak aşıkım pervanedir
Gulşeni husnunde dil murgun yine saydetmeye
Zulfunun ağında Muhibbi hali anın anedir

Hurrem Sultan ise mektuplarına, Hazreti Sultanımdiye başlar ve Yuz(umu) yere koyup, kutsal ayağınızın bastığı toprağı optukten sonra, benim devletimin guneşi ve sermayesi sultanım, eğer bu ayrılığın ateşine yanmış ciğeri kebap, goğsu harab, gozu yaş dolu, gecesini gunduzden ayırt edemeyen, ozlem denizine duşmuş caresiz aşkınız ile ane, Ferhat ile Mecnun'dan beter tutkun kolenizi sorarsanız, ne ki sultanımdan ayrıyımdiye dil doker, saraydan ve şehir ahalisinden yazmayı da ihmal etmez:

Padişahım yine cariyenizi topraktan kaldırıp, tezkire gonderip, Mahmut Celebi'den beş bin filori bağışlamışsınız Bir gunun icin Allah'ın bin yardımı olsun Şimdi benim sultanım, bu ne zahmet idi, kutsal bıyığınızın kılı bana beşbin filoriden değerlidir O bağış bize canımızdan fazla minnettir Benim sultanım, ondan sonra şehir etrafından sorarsanız, şimdilik hastalık vardır

Hurrem Sultan'ın tarihte oynadığı rol, bu tatlı dil ile daha da anlaşılır hale geliyor
Topkapı muzesi arşivindeki mektuplar da bu aşkın kanıtlarından bazılarıdır

alıntı

Üst Alt