Son Konu

Karaciğer - Karaciğer Neden Yağlanır?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Karaciğer - Karaciğer Neden Yağlanır?

Karaciğer yağlanması sık görülen bir sağlık problemi haline geldi. Son zamanlarda daha çok konuşulmasının birkaç nedeni var.

Bunlardan ilki kilo probleminin artması, diğeri alkol kullanmanın yaygınlaşmasıdır. Ultrasonografi gibi ucuz, etkili ve yaygın kullanılan tanı yöntemlerinin yaygınlaşmasının da bunda etkisi var. Bu yöntemler ile karaciğer yağlanması kolayca görüntülenebiliyor, hatta yağlanmanın derecesi ve muhtemel nedeni bile tahmin edilebiliyor.

Yağlanma karaciğerin dış veya iç tehditlere karşı verdiği ilk reaksiyondur. Herhangi bir virüs, bakteri, zararlı kimyasal madde, ilaç veya bağışıklık saldırısı ile karşılaştığında karaciğerin ilk cevabı "yağlanma reaksiyonu"dur. Zararlı etken zamanında yok edilmezse karaciğerdeki hasar ilerler. Karaciğer iltihaplanması yani "hepatit" hali ortaya çıkar. Bir süre sonra karaciğerdeki değişmeler aşırı bağdokusu yapımı sonucu onun büzüşmesine, küçülüp fonksiyonlarını azaltmasına, sonra da siroza kadar giden problemlerin ortaya çıkmasına yol açar. Bu hikáye sakın sizi korkutmasın. Erken belirlenip tedavi edildiğinde karaciğer yağlanması iyileştirilebilen ve tamamen ortadan kaldırılabilen bir sağlık problemidir. Sirozla sonuçlanması için çok ama çok ciddi hataların yapılması gerekir.

* ALKOL KULLANIMINA DİKKAT

Biz hekimler seksenli yıllardan önce bir karaciğer yağlanması olgusu ile karşılaştığımızda o hastaya hemen alkol kullanıp kullanmadığını sorardık. O zamanlar alkol, karaciğer yağlanmasının birinci nedeni ve daha çok "akşamcılar"ın problemiydi. Son yıllarda durum değişti. Fazla kiloluluk veya obeziteye bağlı karaciğer yağlanması ilk sıraya yerleşti. Bu sorun "metabolik sendrom" olarak bilinen ve karın çevresinde yağ birikimi yani "göbek bağlama", trigliserid, ürik asit, kan şekerinde yükselme, hipertansiyon gibi bir belirtiler topluluğunun yol arkadaşı, işaret taşı haline geldi. Tıpta bu tür karaciğer yağlanmalarına "alkolle ilişkili olmayan karaciğer yağlanmasına bağlı hepatit" ismi veriliyor. Bu sorunun da en az alkole bağlı yağlanma kadar önemli olduğu belirtiliyor.

* İLAÇLARA DİKKAT

Karaciğer yağlanmasının sık görülmeye başlanan diğer bir nedeni ilaçlara bağlı karaciğer hasarlanmalarıdır. Aslında bunu sadece ilaçlardan değil, besin desteği olarak kullanılan vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerden kaynaklanabilen karaciğer hasarlanması (ilaç hepatiti) olarak kabul etmek gerekiyor. Hatta bu tür karaciğer "yağlanma-hasarlanma" grubuna aktarlarda satılan otlara ve bitkisel ürünlere bağlı hepatitleri de eklemek gerekiyor. Son yıllarda kullanımı çok yaygınlaşan bu tür besin destekleri ve bitkisel ürünlere bağlı karaciğer problemlerinde de ciddi bir artış var.

* BAŞKA NEDENLERİ DE VAR

Karaciğeri yağlandıran daha pek çok neden var: Şeker hastalığı, kanda trigliseridin aşırı yüksek oluşu, demir ve bakır depolanması hastalıkları gibi metabolizma bozuklukları, kortizon, diltiazem, nifedipin, amiodaron içeren ilaçlar bunların ilk sıralarında yer alıyor. Doktorunuz karaciğer yağlanması teşhisi koyarsa telaşlanmayın ama işi ciddiye almayı da unutmayın! Onun önerilerini eksiksiz ve dikkatle yapmaya çalışın. Karaciğer yağlanması iyileştirilebilen bir sağlık problemidir.

Doğal desteklerin yararı var mı

Eklemlerinizdeki romatizmal sorunların çözümünde ilaçlara destek olarak veya tek başına Glucosamine veya Chondrotin’den yararlanabilirsiniz. Uzmanlar bu doğal desteklerin kıkırdaklarınıza güç verebileceğini, kıkırdak sağlamlığına destek olabileceğini belirtiyorlar. Dizdeki osteoartirite bağlı diz ağrıları ya da kas ağrıları da bu desteklerle azalabiliyor. Daha iyi bir sonuç için kaliteli ürünler kullanmaya, günde 1500-2000 mg’lık dozlara ulaşmaya çalışmalısınız. Bu doğal desteklerin bilinen 4 yan etkisini de not edin.

l Kabuklu deniz hayvanlarına alerjiniz varsa, alerjik reaksiyonlar yapabiliyorlar.

l Mide ağrılarına yol açabiliyor.

l Kanı inceltiyor ve kan şekerini yükseltebiliyorlar.

l Özellikle şeker hastalarının, kan inceltici ilaç kullananların bu ürünleri kullanmadan önce doktorları ile konuşması gerekiyor.
 
Üst Alt