Bugüne kadar olur ya herkesin merak ettiği bilim sorularından biri olmuştur karadelikler Bir bilinmezlik hatta fazla ayrı bir yapıymış gibi görünen bu aç deliklerin sahiden bir yaradılış süreci ve nedeni vardır
Karadelikler sahiden yeteri değin yakınına gelindiğinde her şeyi yutan kozmik yapılı bir ölü yıldızdır Nasıl mı? Fiilen basit bir durum yıldız iç basıncı ile kütle çekim kuvveti bize bu sorunun cevabını verebilir Bir nevi ölen veya ömrü bitmek üzere olan yani yaşlı diyebileceğimiz yıldızlar bir süre sonradan merkezdeki kütle çekim kuvvetini dengeleyemeyecek kadar yaşlanmışlardır Bu olayın akıbetinde ise yıldızın kütlesi merkeze dek çekilir Sonunda ise bütün kütle bir noktada toplandığından yani aşırılık süratli ve fazla pozitif arttığından var olan kütlenin çevresinde olan her şey ki buna ışık bile dâhil içine alıp yutmaya başlar
“Ya bitmiş bu karadelikler varda biz bunları neden göremiyoruz? Bunun da cevabı basit Bir, bu yapılar bazı gezegen ya da yıldızlar gibi dünyadan görünemez, evet fakat teleskopla da göremediğimizi bilmenizi isterim Bunun nedeni çevrelerindeki maddeler üzerindeki etkilerinden… Örnek atamak gerekirse ikili yıldız sistemlerinde buna benzer şekilde dönen yıldızlar var; bunlardan biri görünürken diğeri görünmez Bunun nedeni artık ortalıkta herhangi bir yıldızın olamaması yani karadelik olmuş olmaları… “Ben karadeliği gördüm veya her internet sitesinde karadelik fotoğrafı var diyorsanız yanılıyorsunuz çünkü karadelikler aslında bir şeyleri yutarken disk çevresindeki gaz bulutları parlamaya ve bir sürü ışık parlamasına neden oluyor ve bizler onları görüyoruz
Peki, bir kara delik her şeyi yutuyorsa bir tek karadelik bile bütün evreni yutamaz mı? Aklınıza fazla güzel sorular geliyor ama bunun da bir cevabı var Fakat asla böyle bir şey olmayacağını bilmenizi istiyorum Açık Açık açıklamak icabında karadeliğe dönüşen bir madde kütlesine kütle katamıyor yani karadeliğe dönüşen bir madde dönüşmeden önce herhangi bir şeyin üzerinde etkilediği çekim kuvvetinin aynısını karadeliğe dönüşünce uyguluyor, başta verdiğimiz data gibi yeteri değin yakınsa çeker
Karadelikler bir bilinmezlik gibi gözükse de birçok açıklama ve cevaba açık sorunlardır önemli olan bunları açıklaya çakmak