Prof.Dr Canan Karatay'ın hazırladığı Karatay Diyeti, uzun mühlet tok tutan besinlerle beslenmek üzerine şurası bir diyet çeşididir. Alıştığımız diyet kuralların dışına çıkan Karatay'ın diyet listesinde lahmacun bile var.
Menüsünde et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, zerzevat, meyve ve kuruyemişler olan Karatay diyetinin en kıymetli özelliği; aç kalmadan kilo verdirmesi ve verilen kiloların daha sonra geri alınmaması.
Her gün en az 3 öğün yemek olan diyette dikkat edilmesi gereken değerli nokta, öğünleri çok acıkmadan, hafif tokken yemek. Varlıklı bir kahvaltı ile başlayan diyet listesinin olmazsa olmazı ise her sabah yenecek 2 adet yumurta. Bunun yanında peynir, zeytin, fındık, badem de tüketilebilir lakin ekmek insülin direncini kırdığı için katiyen yasak.
Hamur işi sevenlere müjde! Karatay diyeti öğlen yemeğinde ince hamurlu lahmacun muaf. Öğlen yemeğini geçiştirmek isteyenler için ise badem, fındık, fıstık üzere kuruyemişler öneriliyor.
Akşam yemeği ise biraz disiplin gerektiriyor. Zira bu diyetin en değerli özelliklerinden biri akşam saat 8’den sonra yemek velev meyve bile yememek.
Bol bol su içmek ve akşam yürüyüşleri de daha süratli kilo verilmesini sağlıyor.
Karatay diyeti aslında yeme alışkanlıklarınızı düzenleyecek bir hayat biçimi. Kilo almanın en büyük sebeplerinden beyaz un ve şekerden uzak durmak, meyve tüketiminde bile şeker nispetine dikkat etmek ehemmiyet taşıyor.
Karatay Diyet Listesi 7 Günlük Örnek Diyet Listesi
Kararay Diyeti 1. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Öğlen Yemeği: Zeytinyağlı fasulye yemeği, haşlanmış tavuk göğsü, yeşili bol bir salata, şekersiz çay. (Çay yanına bir bardak ayran da tüketilebilir.)
Ara Öğün: Farz olmasa da badem, fındık, leblebi yenilebilir.
Akşam Yemeği: Balık, yeşili bol ve limonlu salata, ayran, 1 tatlı taşıyı keten tohumu
Karatay Diyeti 2. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Ara Öğün: Mecburî olmasa da 1 avuç badem tüketilebilir.
Öğlen Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli salata ve ayran
Ara Öğün: 1 armut
Akşam Yemeği: Barbunya pilaki, ızgara balık, 1 muz
Karatay Diyeti 3. Gün
Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen yada omlet, domates, beyaz peynir, tatlı al biber, antep fıstığı, bitki çayı.
Ara Öğün: Mecburî olmasa da tuzsuz mekan fıstığı yahut bitki çayı tüketilebilir.
Öğlen Yemeği: 3-4 ızgara köfte, zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, bol yeşilli yada turp ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Mecburî olmasa da acıkmanız durumunda, bir elma yada armut, yahut 1 kase yoğurt
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola yada olağan uzunluk dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar yada taze bakla, bol yeşilli bir mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Karatay Diyeti 4. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada başka sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Farz olmasa da 1 avuç tuzsuz nokta fıstığı yahut badem tüketilebilir.
Öğlen Yemeği: Bir alışılagelmiş uzunluk dana bonfile yada 3-4 kesim kuzu pirzola, bir tabak zeytinyağlı pırasa (suyunu yememeye itina gösterin), 1 tam domates, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Farz olmasa da acıkırsanız ufak bir portakal yahut mevsimine kişisel bir meyve tüketilebilir. Bunlarla birlikte bir avuç tuzsuz mekan fıstığı yahut badem içi de seçenekler arasındadır.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, al soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya.
Karatay Diyeti 5. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada gayri sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Farz olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir.
Öğlen Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Ara Öğün: Farz olmasa da acıkırsanız, bir elma, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli mevsim salata, zeytinyağlı enginar yada dilerseniz yoğurtlu semizotu salatası tüketilebilir.
Karatay Diyeti 6. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada sair sevilen bir bitki çayı), bir avuç antep fıstığı.
Ara Öğün: Mecburî olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir..
Öğlen Yemeği: Olağan uzunluk dana bonfile ızgara, bol yeşilli salata, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, ayran.
Ara Öğün: Zarurî olmasa da acıkırsanız, bir küçük portakal yada elma tüketebileceğiniz üzere, bu öğünü şekersiz yeşil çay ile de geçirilebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helva.
Karatay Diyeti 7. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta yahut peynirli omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada sair sevilen bir bitki çayı), bir avuç ceviz içi
Ara Öğün: Zarurî olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketebilirsiniz.
Öğlen Yemeği: 1 tabak susuz kuru fasulye yemeği, 1 olağan uzunluk dana bonfile ızgara yada biftek, çoban salatası
Ara Öğün: Zarurî olmasa da acıkırsanız, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, bol roka, domates ve taze yeşil soğandan oluşan salata, közlenmiş taze al biber.