Sevilen deniz mahsulü ürünlerinden olan karides, hangi boyutlarda olursa olsun temizleme şekli aynıdır. Biraz kalamara benzeyen karides, ayıklaması da temizlenmesi de sanıldığı kadar zor değildir. Karidesi pişirmeden veya haşlamadan önce kabuklarını ve sırtındaki ince ipliği almak gerekir mi? gibi soruların yanıtını sizler için cevapladık.
Kabuklu deniz canlılarından biri olan karides, düşük kalorisi ve doymuş yağ içermesi nedeniyle diğer balık türlerinden ayrılır. Böceğe benzeyen görünümü nedeniyle pek fazla tercih edilmeyen karides, tadına bakıldığında vazgeçilmez bir lezzet olarak hafızalara kazınır. Karides; güveç, börek, çorba ya da sotede kullanılacak ise kabukları soyulduktan sonra pişirilmelidir. Karides tarifi, şayet salatada kullanılacak ise, söğüş olarak tüketilecek ise önce karidesi haşlamak, sonra kabuklarını soymak doğrusudur. Soğuk denizlerde yaşayan karides, kalabalık bir grup içinde kendi türleri ile birlikte yaşar. Antioksidan vitamin ve mineral içeriğinden dolayı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kansere karşı vücudu koruyan karides günümüzde çok popüler olmaya başladı. Yoğun karoten özelliği ile cilt hücrelerini yenileyerek yaşlanma, kırışıklık ve mat görünüm gibi istenmeyen belirtilerin önüne geçiyor.
Karides; güveç, börek, çorba ya da sotede kullanılacak ise kabukları soyulduktan sonra pişirilmelidir. Karides tarifi, şayet salatada kullanılacak ise, söğüş olarak tüketilecek ise önce karidesi haşlamak, sonra kabuklarını soymak doğrusudur.
►AHTAPOT NASIL TEMİZLENİR VE NASIL PİŞER?
KARİDES NASIL TEMİZLENİR?
Karides ayıklama işleminden önce bol su ile yıkayın.
Yıkanan karideslerin baş ve kol kısımları çekilerek gövdeden ayırın. Daha sonra karidesin kabuğu gövdeden çıkarın.
Karidesin kabuğu çıkarılırken özen gösterilmesi gereklidir çünkü ete zarar verilebilir. Kabuk çıkartıldığında küçük lif şeklinde uzantılar oluşur. Bu uzantılarında temizleyin.
Karides temizleme işleminde son aşama ise iç organlarının çıkarılmasıdır. Karidesin karnı hafifçe yarılarak iç organları çay kaşığı ya da parmak yardımı ile dışarı çıkarın. Karides tarif edildiği gibi temizlenirse sorunsuz bir şekilde pişirebilirsiniz.
KARİDES HAŞLAMA
Karidesler bütün halde kaynar suya atın ve kabukları pembe renk alıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Bu süre çimçim diye bilinen küçük boy karideslerde 2-3 dakika, jumbo karides gibi büyük boylarda ise 4-5 dakikadır. Haşlama suyuna kereviz sapı, maydanoz, defne yaprağı, karabiber ekleyerek değişik tatlar yakalayabilirsiniz.
KARİDES TAVA NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
Yarım kilo temizlenmiş ve dondurulmuş karides
3 diş sarımsak
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber (olmasa da olur)
1 çay kaşığından az karabiber
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı limon suyu
Süslemek için;
roka veya maydanoz
YAPILIŞI
Karidesleri çözülmeden yıkayın ve süzün. Bu sırada çözülecekler zaten. Sarımsakları küçük bölümde rendeleyin.
Zeytinyağını tavaya koyup kızdırın. Sarımsakları, pul biberi ve toz biberi atıp 1 dakika karıştırın.
Yıkanıp süzülmüş karidesleri ve limon suyunu ekleyip baharatlarla iyice karışana kadar karıştırın.
Yaklaşık 5-6 dakika kavrulana kadar karıştırın. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.
Maydanoz veya roka yapraklarıyla karıştırıp sıcakken servis edin.