Son Konu

Karpal tunel sendromu!!

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
El içine giden median hududun bilekte karpal ismi verilen ligaman altında sıkışması sonucu bilek ve elde ağrı, elde ve kolda bilhassa geceleri olan uyuşma, el becerisinde azalma, üzere bulgular oluşturan hastalıktır. Karpal Tunel Sendromu (KTS) en sık görülen tuzak nöropatisi olup umum popülasyonun %1'inde, yetişkin popülasyonun %2'sinde, el bileğini tekrarlayan hareketlerle sık kullanan bireylerde ise yaklaşık %5 orantısında görülmektedir. Bayanlarda erkeklere nazaran %2-5 daha ziyade orantıda görülmektedir. 55-65 yaş arası bayanlarda sıklıkla dominant elde, olguların %10'unda ise iki taraflı görülmektedir.

karpal-tunel2.jpg

Olguların birçoklarında neden belirli değildir. Olguların %5-10'unda geçmişinde bilek nahiyesinin travması vardır. Mesleksel nedenlerden oluşan tekrarlayan mikrotravmalarda gayrı nedenlerdendir. Bununla birlikte Romatoid artrit, Kronik böbrek yetmezliği, Dibetes Mellitus, Gut marazı, Amiloidoz vb bir çok sistemik illetten ve bilek bölgeside görülen tümörlerden dolayıda oluşabilir.

Hastalar umumî olarak orta yaşlı bayanlar olup, elde ve bilekte yanıcı ağrı, küçük parmak dışındaki tüm parmaklarda uyuşukluk şikayeti vardır. Erken bulgular olan gece ağrıları, ve uyuşmaları hastayı uykusundan uyandırır, hasta elini yukarı kaldırarak yahut sallayarak ağrısını azaltmaya çalışır. Ağrı sıklıkla dirseğe, bazen omuza kadar yayılabilir. Devranla el sıkma ve kavramada güçsüzlük meydana gelir. Geç bulgular günler içinde gelişen baş parmağa giden kaslarda (Tenar bölge) erime ve başparmakta avuç içine hakikat harekette güçsüzlüktür.

Tanı koymada en sık EMG denilen elektrofizyolojik bir test kullanılır. En sık karıştığı hastalık boyun fıtığı yani servikal disk hernisidir. Karpal tunel sendromunun iki türlü tedavisi vardır. Bunlardan birincisi hafif olgularda ve EMG de patolojisi olmayan hastalarda konservatif tedavidir. Bunlar muayyen aktivitelerden kaçınma, bileklik kullanma, meslek ve günlük ömür aktivitelerinin düzenlenmesi, ilaç tedavisidir. İleri olgularda ve EMG patolojilerine rastlanan hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi formülleri açık cerrahi teknikler ve saklı cerrahi teknikler olarak ikiye ayrılır.

Kaynaklar

1- Türk Nöroşirürji Derneği Kitapları Temel Nöroşirürji Kitabı

 
Üst Alt