Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu bir çeşit bölgesel kas romatizması hastalığıdır.
Boyun sırt ağrılarının en sık sebebidir ve fizik tedavi polikliniğine başvuru sebeplerinin başında gelir.
Ense sırt ve kürek kemiği çevresinde yaygın ele gelen hassas tetik nokta ve gergin bantlar mevcuttur. Bu noktalar halk arasında yaygın olarak kulunç olarak adlandırılır. Hasta omuz ve kürek kemiğinin kıtır kıtır ses çıkardığından ve bu bölgelerin ağrılı olduğundan şikâyetçidir.
Kaslar üzerine aşırı ve ani yüklenmeler, çeşitli kas-iskelet sistemi yaralanmaları, tekrarlayan mikro travmalar, genetik etkenler, uzun süreli kötü ve bozuk duruş oturuş pozisyonları, yorgunluk ve stres kaslarda ağrılı noktaların oluşmasına sebep olur.
Kulunç hastalığında; ağrı travma, aşırı zorlama, soğuk, stres ve anormal postür – duruş gibi sebeplerle aniden ortaya çıkabildiği gibi; kronik kas yorgunluğu ve tekrarlayan mikro travmalara bağlı olarak yavaş yavaş da başlayabilir.
Bölgesel kas romatizması hastalığında boyun ağrısı ile birlikte kaslarda sıkışma ve acıma hissi, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve genel bir yorgunluk hali görülür. Ağrının şiddeti değişkendir. Bazı hastalar hastalığı hafif atlatırken, bazı hastalarda ağrı kişinin yaşam kalitesini bozacak ölçüde şiddetli olabilir.
Ağrı sürekli olabilir veya periyodik şekilde ortaya çıkabilir. Ağrılı noktalara bastırmakla ağrı başa, kulağa, enseye, kollara yayılabilir .
Hastalarda uykusuzluk, yorgunluk, güçsüzlük ve depresif belirtiler boyun ağrısına eşlik edebilir.
Miyofasiyal Ağrı Sendromunun tanısı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı hekim tarafından, hastanın öyküsü ve fizik muayenesinin yapılması ile konulur. Tanı için MRI veya diğer tetkiklerin ilave bir katkısı yoktur. Ancak diğer tanıları dışlamak için yapılabilir.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu (MAS Hastalığı – Kas romatizması) hastalığının tedavisi, fizik tedavi uzmanı hekim tarafından çok yönlü bir yaklaşımla yapılır; Öncelikle hasta ağrılarının sebepleri ve ağrıdan korunma yöntemleri konusunda eğitilmelidir. Boyun kaslarını aşırı zorlayan faaliyetlerden uzak durulması, uzun süreli masa başı işlerde sık molalar verilmesi, çok yüksek yastıkla yatılmaması, soğuğa ve strese karşı önlemler alınması çok önemlidir.
Cep telefonu, bilgisayar, kitap okuma, örgü örme gibi başın uzun süreli öne eğik olarak tutulduğu faaliyetlerin aşırı yapılmasının kulunç hastalığına sebep olabileceği bilinmelidir ve ve kişisel tedbirler alınmalıdır.
Ağrının ve kas spazmının ortadan kaldırılmasında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, düşük doz ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Dirençli ağrılarda ağrılı kulunçlara fizik tedavi uzmanları tarafından lokal anestezik enjeksiyonu, akupunktur, kuru iğneleme, nöralterapi, proloterapi, PRP, manuel terapi, masaj tedavisi ve kinezyobant uygulanabilir. Uygulanan tüm bu tedavilere ilaveten hastalar ergonomi, postür ve düzenli boyun egzersizleri konusunda bilgilendirilmelidirler.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Bilgilihocam.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Bilgilihocam.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkimizden bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.