İngilizce "Platelet Rich Plasma" tabirinin baş harflerinden oluşan bir tanımlamadır. Bir bireyden alınan kanın eritrosit ismi verilen al kan hücrelerinin ayrılıp çıkartılarak plateletlerin ( ya da öteki ismiyle trombositlerin) nispeten varlıklı olduğu bir kan serumunun üretilmesi ve bu serumun uygunlaşması istene dokuya direkt verilmesi yoluyla uygulanan bir tedavi tekniğidir. Plateletler (ya da trombositler) vücumuzda hasar gören dokuların onarımını ve doğal haline dönmelerini sağlamak için gerekli büyüme faktörlerini yapısında barındıran kan bileşenleridir. Vücudumuzda rastgele bir doku hasarı oluştuğunda kan dolaşımı yardımıyla bu dokuya toplanan trombositler (yani plateletler) bir çeşit onarım süreci başlatırlar, PRP tatbikinde ise maksat dokuya kan dolaşımı ile taşınacak ölçüden daha ziyade sayıda platelet verilmektedir, zira PRP ile elde edilen plateletlerin yoğunluğu kandakinden 2 ila 4 kat ziyadedir. Bu tatbik sonucu hasarlı dokunun onarımı da bu kadar süratli ve güçlü bir biçimde başlamaktadır.
PRP ile eritrositleri ayrılmış kan serumu arasında ne fark vardır?
Eritrositleri ayrılmış kan serumu PRP değildir. PRP'nin tedavi edici özelliğe sahip olabilmesi için yapısındaki plateletlerin vücuda geri verildiği sırada "canlı" kalan hücreler olmaları gerekir. Ama canlı plateletler bir dokuyu güzelleştirebilecek formda işlev gösterebilirler. Güzelleşmesi istenen dokuya verildiklerinde "Büyüme Faktörü" ismi verilen hususları salgılar ve büsbütün insana şahsi bu büyüme faktörleri ile aşınmış, hasar görmüş dokuyu yenilerler. Bunun için PRP denen biyolojik materyalin;
Hastanın kendisine ilişkin taze kandan üretilmesi,
Havayla dahi temas etmeyecek halde steril biçimde üretilmesi,
Plateletlerin hasar görmeden alınabilmesi (hasarlı platelet çok sayıda olsa bile tedavi edici olamaz)
Dokunun düzgünleşme sürecini uzatabilecek birtakım kan bileşenlerinden de (beyaz kan hücreleri) kısmen ayrıştırılmış olması,
Üretilir üretilmez çabucak kullanılması gerekir. Birinci 30 dakika içinde uygulanması çok pahalıdır. Bu nedenle PRP hazırlanması aslında "canlı vücut sıvısı" aktarımıdır. Biyokimya laboratuarlarında kan testi yapmak hedefiyle üretilmiş tüpler başta sterilite olmak üzere bir çok nedenden ötürü PRP üretmeye elverişli değildir. Bu nedenle de PRP üretebilecek olan hususî araç ve gereçler TC Sıhhat Bakanlığı ve hakemliği dünyaca kabul edilmiş tarafsız resmi kuruluşlar (TÜV, SUD, FDA gibi) tarafından onaylanmış olmalıdır. Kullanılan PRP Kitlerinin CE ve Klass2B sertifikalı olmasına bilhassa dikkat edilmelidir.
PRP Nasıl Hazırlanır ve Nasıl Uygulanır?
Hastadan akıllıca kitler ile alınan kan santrifüj edilir.Santrfüj süreci sonrasında ayrılmış olan kan serumu hasar görmüş olan ekleme, kas dokusunda, bağ dokusuna, tendona, cilde ya da saç köklerine enjeksiyon yoluyla verilir.
Hyaluronik Asitli PRP Nedir?
Hyaluronik asit eklem boşluğunda gelişen enflamasyonun ağırlık altına alınmasında, bu enflamasyon nedeniyle oluşan bağımsız radikal denilen zararlı kimyasal köklerin tesirlerinin giderilmesinde çok büyük klinik yararlar sunan, tıpkı devranda kaydırıcı özelliği ile eklem hareketlerini kolaylaştıran ve eklem ağrılarını gideren bir husustur. PRP ise hasar görmüş eklemin doğal yolla yenilenip işlevlerine kavuşmasında yardımcı olan bir kan eseridir. Hyaluronik asidin bulunduğu bir ortamdaki plateletlerin işlevlerini çok daha rahat ve aktif biçimde noktasına getirdiği bilinmektedir. Bu nedenle hem kaydırıcı işlevi ve ağrı giderici özelliği olan hem de eklem yahut kemik dokusunda doğal bir güzelleşme sağlayan bir eser olarak Hyaluronik Asitli PRP geliştirilmiştir. Her iki maddeyi de bir arada ve tek bir adım halinde veren hususî PRP kitleri hastanemizde de kullanılmaktadır. Bu kitler (Cellular Matrix) evvelden tek başına uygulanan HA tedavisine doyurucu karşılık vermemiş hastaların % 94,4 ‘ünde kıymetli bir ağrı kesici tesir ve işlevsel düzelme sağlamıştır.
PRP Nasıl Uygulanır?
Çoğunlukla lezyon ve etrafına (sorun oluşum eden vücut kesimine lokal olarak), 2-4 hafta arayla doktorun önerdiği dozda pratik yapılır.PRP pratiği bir manada vücudun kendini yenileme mekanizması harekete geçirilmiş olmaktadır. Bu tedavi nedene yönelik ve dokuyu yapılandırıcı bir tedavi olduğundan sonuçlar kalıcıdır.
Pratik esnasında PRP'nin daha etkin hale gelmesi için enjeksiyona Ozon eklenebilir. Ozon PRP'nin en güçlü aktivatörlerindendir.
PRP Pratiği Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Pratikten evvel tabip tarafından ön görülen müddet kadar NSAI ( steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar) ve Antikoagülan (kan sulandırıcılar) tasarrufu kesilir.
Tatbik sonrasında zorlayıcı fizikî aktiviteden kaçınmak gerekir. Enjeksiyonun yapıldığı kesimde hafif bir ağrı olabilir.