Her yaş kümesinde ve her cinsiyette görülen bir hastalıktır. Karın duvarının zayıflamasıyla ortaya çıkar. Kasık fıtığı, karın içi organlarının kasık kısmından karın duvarının zayıf olan tarafından dışarıya çıkmasıdır. Ekseriyetle karın içi basıncının artmasına sebep olan durumlarda kasık bölgesinde görülür. Yatınca kaybolur, ayakta ve karın içi basıncının artmasıyla ortaya çıkar. Lakin, tedavi edilmez ise şişlik ve görünüm giderek artar. Kendi kendine iyileşmez ve cerrahi dışında tedavisi yoktur. Kasık fıtığı erkeklerde daha sık görülür ve tüm fıtıkların büyük çoğunluğunu oluşturur.
Direkt karın fıtığı;
Direkt olarak karın duvarından çıkarak oluşur. Ekseriyetle çift taraflı görülür. Tedavi edilmeyen direkt fıtıklar, büyüyerek skrotuma (testis torbası) kadar inebilir.
İndirekt Kasık fıtığı;
En sık görülen kasık fıtığı formudur. Tüm yaş kümelerinde görülebilir. Çoklukla tek taraflıdır. Direkt fıtık üzere büyürse skrotuma kadar inebilir ve boğulmuş fıtık olma ihtimali yüksektir.
Femoral Fıtık;
Bayanlarda en sık görülen fıtık çeşididir. Bacağa giden damarların olduğu bölgeden gelişirler. Hamilelik ve çok zorlanma sonucu oluşur.
Bulgular;
Birtakım fıtıklar semptom vermez. Denetimler sırasında saptanır. Kasık bölgesinde şişlik ile karakterizedir. Ağrı ve yanma olabilir. Karın içi basıncını artıran rastgele bir durum ağrıyı artırır. Tanısı çoklukla muayene ile konulmakla birlikte, o bölgeye yapılan ultrason da teşhiste yardımcıdır.
Kalıtımsal nedenler, bağ doku zayıflığı, yaşlılık, çok kilo alma, ağır kaldırma, kabızlık, kronik öksürük, gebelik üzere sebepler kasık fıtığı oluşumuna yol açabilir. Kasık fıtığı oluşumunda rol oynayan organların fıtık kesesine girip, sıkışması önemli sıkıntılar yaratabilir ve acil ameliyat gerektirir. Kasık fıtığı tedavisi cerrahidir. Cerrahide emel fıtıklaşmış organların, karın içine yerleştirilmesi , oluşmuş fıtık kesesinin ortadan kaldırılması, fıtığa sebep olan boşluğun onarılması ve tekrarını önlemek gayesiyle yama konulmasıyla yapılır. Cerrahisi açık ya da laparoskopik formüllerle yapılabilir. Genel ya da lokal anestezi ile cerrahisi yapılır. Ameliyat müddeti 30-40 dakika civarında sürer. Hastalar tıpkı gün ya da sonraki gün taburcu edilirler. Hastanın toplumsal hayata dönmesi çok kısa müddette gerçekleşir.