Son Konu

Kaşıntı neden olur?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dermatoloji ve alerjik hastalıkları uzmanlarının alanına giren konu ile ilgili Türkiye’deki dermatoloji ve alerjik hastalıkları uzmanları makaleler yayımlayarak bu konunun nedenlerinin neler olabileceğine dönük kamuoyunu aydınlattılar. Uzmanlar, kaşıntının sadece deri hastalığı olarak algılanmasının doğru olmadığını, kaşıntının içeriden gelen nedenlerinin olabileceğini ifade ediyorlar. Özellikle kansızlığın kaşıntıya neden olabileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade eden uzmanlara göre parazitlerin varlığı da kaşıntı sebeplerinden biri.

Kaşıntı nedir?
Kimi durumlarda hastayı ağrı kadar rahatsız eden ve hayattan bezdiren kaşıntı, egzamadan uyuz hastalığına, bitlenmeden mantar hastalıklarına kadar bir çok hastalığın sonucunda ortaya çıkan şikayet durumudur. İç hastalıkları uzmanlarının kaşıntı rahatsızlığına yaklaşımı oldukça ciddidir. Kaşıntı vücutta ortaya çıkan bir negatif durumun kişiye bir uyarısı olarak algılanmalıdır. Dahiliye uzmanlarının kaşıntılarla ilgili uyarılarına kulak vermek gerekir. Onlara göre kaşıntı eğer geçmiyorsa, vücudun iç bölgelerinde ciddi sorunların ortaya çıkmış olması muhtemeldir.

Kaşıntı neden olur?
Kaşıntıya birçok şey neden olabilir. “Kaşıntının nedenleri nelerdir” sorusunun yanıtını aradık ve karşımıza çıkan sonuçlar bizi de şaşırttı. Çünkü hastanın yaşı ve kullandığı ilaçlar kaşıntıda önemli bir etkendir. kaşıntı neden olur sorusunun önemli cevaplarından biri de banyo alışkanlıklarının olup olmaması durumudur. Hastanın psikolojik durumu da kaşıntıya neden oluyor olabilir.

Kaşıntı neden olur

Bazı ilaçların alınması alerjik etki yaparak kaşıntıya neden olabilir. İlaçların en önemli yan etkilerinden biri de deride meydana getireceği kaşıntılardır. Bahar alerjisi ya da bahar nezlesi olanlar da orman, ağaç, ot ya da yeşillik ortamlara girdiğinde özellikle gözlerinden başlayarak kaşınmaya başlayabilir.

Bağırsak parazitleri de özellikle makatta kaşıntıya neden olur. Şeker hastalıkları (diyabet) ya da iç bölge kanserleri kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntıya neden olan önemli bir neden de safra kesesi taşları ya da sarılık hastalıklarıdır. Bu durumda kesinlikle doktorunuza başvurmanız gerekir. , lösemi ve lenfoma gibi malign (kötü huylu) kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi sistemik (birçok organı tutan) hastalıkların gidişi sırasında ya da bazen bu hastalıkların ilk belirtisi olarak hiç sebep yokken birden kaşınarak ortaya çıkabilir.

Deri kuruluğu da kaşınmaya neden olur. Sık görülen bu durum özellikle yaşlı ve bakımsız hastalarda görülür. İnsan yaşlandığında deri normal fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanmaya başlar. Nemi kaybolunca derinin kuruması ile kaşıntı ortaya çıkabilir. Türkiye’de ciddi bir alışkanlık olan liflenme ve keselenme de derinin kuruyup dökülmesine ve ardından da kaşıntıların başlamasında önemli bir neden olarak sayılabilir.

Kaşıntı çok çeşitli bölgelerde kendini gösterebilir. En çok rahatsız eden kaşıntı da vücudumuzdaki uygunsuz bölgelerin uygun olmayan zamanlarda kaşınmasıdır. Peki nerelerde kaşıntı olur?

Kaşınan bölgeler çeşitli olsa da en çok sıkıntı çıkaran kaşıntıların olduğu bölgeler makatta ve bacakların arasında olan kaşıntıdır.

Vücutta kaşınan bölgeler
Vücutta kaşınan bölgeler

Makatta kaşıntı
Anüste kaşıntı
Cinsel organın kaşınması
Ayak kaşıntısı
Vücutta kaşıntı
Sırtta kaçıntı
Bacaklarda kaşıntı
Karın bölgesinde kaşıntı
Ellerin kaşınması
Kafanın kaşınması
Kulak kaşıntısı
Gözün kaşınması
Kaşıntı nasıl tedavi edilir?
Kaşıntı tedavisinin en önemli aşaması, kaşıntının nedeninin teşhis edilmesi aşamasıdır. Kaşıntıya ne iyi gelir diye sormadan önce kaşıntı neden oluyor demek gerekir. Kaşıntının sebebini bilmeden uygulanacak tedavi yöntemleri uzun vadede sonuç vermez. Kısa süreliğine kaşıntı ortadan kaldırılabilir ancak neden tam olarak belirlenmediğinden kaşıntı bir süre sonra tekrar nüksedebilir. Kaşıntı tedavisi deride oluşan kaşıntının kaşıntı kremi ya da kaşıntı ilaçları ile geçirilmesi sürecidir.

Kaşıntı nasıl tedavi edilir

Kaşıntı tedavisinde çok sık olarak kullanılan antihistaminlerin, ürtiker (kurdeşen) dışındaki kaşıntılarda etkisi hemen hemen yoktur. Birinci kuşak diye tanımlanan ve sedatif (uyku verici) özellikleri olan antihistaminler, bu özellikleri nedeniyle kullanılabilir. Mentollü krem ya da pudraların, uzun süreli kullanımda, tahrişe neden olabileceği unutulmamalıdır. Yine de, kısa süreli olarak vazelinli, kortikosteroidli pomatlarla birlikte kullanılabilir. Uzun süren ve bir nedene bağlanamayan kaşıntılarda, hasta bir psikiyatrist ile konsülte edilmelidir.

Neden ne olursa olsun, serin ve klimalı bir ortam, pamuklu, hafif giysi ve yatak takımlarının kullanılması, aşırı terlemeden kaçınılması kaşıntıyı azaltır. Kalın, yünlü ya da sentetik giysilerin giyilmesi, çok sıkı giyinilmesi; hem deriyi tahriş etmekte, hem de vücut ısısını arttırarak kaşıntıyı tetikleyebilmektedir. Alkol alımından, sıcak ve baharatlı yiyeceklerle, sıcak içeceklerden kaçınılması uygun olacaktır. Bu maddeler deride vazodilatasyona (damarların genişlemesine) neden olarak kaşıntıyı arttırabilirler.

Deri kuruluğu sonucu oluşan kaşıntıdan nasıl kurtulabiliriz?
Haftada en fazla 2 defa banyo yapılmalı ve banyo suyunun ılık olmasına dikkat edilmelidir. Banyo süresi 10 dakikayı geçmemelidir.

Banyo sabunu yerine syndet adı verilen yumuşak ürünler kullanılmalıdır.

Kaşıntı nasıl tedavi edilir

Kese ve lif kullanılmamalıdır. Deriye işkenceden vazgeçmeliyiz. Temizlenmek için vücudumuza süreceğimiz Banyodan sonra kurulanırken yumuşak bir banyo havlusu ile vücut kurulanmalıdır. Vücut kurumadan vücudun nemlendirilmesi için nemlendirici / yağlayıcı pomad ya da emülsiyonlar vücuda yumuşak bir biçimde sürülmelidir.

Deri kuruluğu olan bireylerin giysilerinin pamuk olmasına özen göstermesi gerekir. Sentetik ürünler ya da yünlü giyeceklerin deriye direkt temas etmesi kaşıntıya neden olur. Yüksek sıcaklık olan alanlarda kalmak ya da nemsiz alanlarda çokça kalmak da derinin kurumasına neden olabilir. Böyle yerlerde mecbur kalınmadıkça, çok zaman geçirilmemelidir.

Bu sayfaya gelenler şu aramaları da yaptı
kaşıntı sebepleri
kaşıntı nedenleri
makat kaşıntısı
kaşıntı ilacı
vücutta kaşıntı neden olur
vücutta kaşıntı nedenleri
vücutta kaşıntı ve kızarıklık
 
Üst Alt