Görüntü oyun dünyasının renkli tarihi içinde en az oyunlar kadar ilgi alımlı bir şeyler daha var, retro oyun konsolları ve onların şimdilerde akla hayale sığmayacak denetim cihazları! Gelin biraz eskilere dalalım ve görüntü oyun dünyasının en garip 13 denetim aygıtına birlikte bakalım.
Dreamcast aygıtı için geliştirilmiş olan bu olta, pardon denetim aygıtı ile balıkçılık tecrübesi doruğa çıkıyor! Bir makaranın yanı sıra hareket sensörüne de sahip olan denetim aygıtı ile hiçbir sanal balık sizden kaçamaz!
2. R.O.B. – NES
Başlı başına bir efsane olan NES aygıtının en az kendi kadar efsane olan bir aparatı da bu görmüş olduğunuz robot. Robotic Operating Buddy ya da kısaca R.O.B bir denetim aygıtından fazla bir oyun arkadaşı olarak tanımlayabileceğimiz R.O.B oyunlarda oyuncuya eşlik etmesi için tasarlanmıştı.
3. Resident Evil Chainsaw – GameCube
Resident Evil 4 için özel üretilen bu denetim aygıtını elinize alıp oyun oynarken ne kadar inançta hissedebilirsiniz bilemiyoruz fakat her hali ile hayli orjinal bir fikir olduğu yadsınamaz. Tekrar de bu aygıtı ne kadar rahat denetim edilebilir orası meçhul.
4. Power Glove – NES
İşte efsanevi Power Glove! Gelecekten gelmiş üzere görünen bu denetim aygıtı hakkında söylenecek tek bir şey varsa o da inanılmaz derecede etkileyici ve fütüristik göründüğü! Çıktı devirde buna sahip olan bir çocuk muhtemelen mahallenin en havalısıydı.
5. Tony Hawk Ride Skateboard – Various
Kağıt üzerinde ve fizikî olarak ne kadar yeterli gözükse de bu denetim aygıtı maalesef fonksiyonsuz. Tony Hawk's Ride oynarken kendinizi gerçek bir kaykay sürüyormuş üzere hissetmeniz için özel geliştirilmiş bu aygıt ne yazık ki işe yaramıyordu. Lakin çok havalı göründüğü bir gerçek!
6. Wii Bowling Ball – Wii
Oyuncunun hareketleri ile oyunlara şahsen dail olduğu Nintendo Wii konsolunun tahminen de en garip görünen denetim aygıtı bu bowling topu. Tek bir soru: buna hakikaten gerek var mıydı?
7. Samba De Amigo Maracas – Dreamcast
Samba De Amigo isimli ritim ve müzik oyunu için geliştirilmiş bu denetim aygıtı ile müzik vücudunuzda adeta dans edecek ve ritmi derinden hissedeceksiniz! Hem görünüşte hem de fonksiyonel olarak hayli güzel bir aygıt.
8. Katana: The Soul – PlayStation
PlayStation için yaratılan bu denetim aygıtı bilhassa standının üzerinde dururken hakikaten çok hoş görünüyor lakin tıpkı olumlu şeyleri onunla oyun oynamaya çalışan bir oyuncu muhtemelen söylemeyecektir.
9. The Slime – PlayStation
Dragon Quest serisinin ikonik karakterlerinden Slime biçimindeki bu kontrolcüye sahip olmak için pek çok hayranın can atacağına eminiz fakat onunla oyun oynamak pek de rahat bir tecrübeymiş üzere görünmüyor.
10. Sonic Screwdriver – Wii
Doctor Who hayranları çoktan ceplerini boşaltmaya başladılar bile! Nintendo Wii oyunlarının denetim şemasına ve aygıtın kendi denetim aygıtının yapısına epey uygun olan Sonic Screwdriver hayalleri süsleyecek cinsten.
11. Roll & Rocker – NES
Fikir güzel olsa da uygulamanın sınıfta kaldığı bir aygıt daha var sırada. Oyun oynamayı eğlenceli hale getirmesi gerekirken biraz daha zorlaştıran ve birden fazla oyuna uygun olmayan bu aygıt ile düşüp bir yerlerinizi incitmeniz işten bile değil!
12. Konami LaserScope – NES
İşte gelecekten fırlayıp gelmiş üzere görünen bir denetim cihazı! Başa takılan ve nişan almanıza imkan sağlayan bu aygıtla ateş etmek için ''ateş'' diye bağırmanız gerekiyor. Sizi bilemiyoruz fakat bizler bi' denemek isterdik.
13. Nintendo Hands Free – NES
İşte buna şapka çıkartılır. Engelli bireylerin ellerini kullanmadan oyun oynamalarını sağlamak gayesiyle tasarlanmış bir aygıt olan Nintendo Hands Free bu hususta atılmış adımların öncülerinden.