Katmer Poğaça Tanımı İçin Materyaller
- 1 su bardağı süt
- Yarım çay bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (Akı içine sarısı üstüne )
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya
- 2 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
- Tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
- Beyaz peynir
- Maydonoz
Katmer Poğaça Tanımı Yapılışı
- Uygun bir kabın içerisine su, süt, sıvı yağ, yumurta akı, şeker ve instant mayayı alarak materyalleri hoş bir halde karıştıralım.
- Daha sonra un ile tuzu ek ederek yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvam alana kadar hamurumuzu yoğuralım.
- Bu etapta unun tamamını koymak yerine yavaş yavaş ek etmeniz yoğurma açısından daha kolay olacaktır.
- Hamurumuzu mayalandırmadan form verme evresine geçelim. Bunun için hamurumuzu tezgaha alarak 8 eş paçaya bölelim.
- Hamurlarımızın her birini dıştan içe yanlışsız yoğurarak beze haline getirelim.
- Bezelerimizden birini alalım ve unladığımız tezgaha alarak merdane yardımı ile tabak büyüklüğünde açalım.
- Açtığımız hamuru bir kenara alalım ve üzerine tereyağı sürelim. Öbür bezeleri de birebir biçimde açalım ve üzerine tereyağı sürerek üst üste dizelim.
- Yağ hamurunuzun birbirine yapışmamasını sağlayacak ve böylelikle katmerli görünümü elde edeceksiniz.
- Son bezeyi açtıktan sonra öbür hamurların üzerine yerleştirelim ve bu kez üzerine yağ sürmeyelim.
- Üst üste koymuş olduğunuz hamuru fazla ezmeden elimizle biraz büyütelim. Daha sonra 60-70cm’e kadar merdane yardımı ile büyütelim.
- Pizza dilimi üzere dilimleyerek sigara böreği sarar üzere geniş kısmına iç gerecimizi koyalım ve saralım.
- Sardığımız poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Ben bu boyutlarda 12 adet poğaça elde ettim lakin dilerseniz daha küçük keserek 16 dilim de elde edebilirsiniz.
- 15 dakika tepside mayalanmasını bekledikten sonra yağlanmış tepsiye dizerek üzerine yumurta sarısını sürelim.
- Ben bu tanımı çekerken hava çok sıcaktı, bu nedenle daha sarma basamağında hamurların mayası geldi bile. Bu yüzden 15 dakika tepsi mayası kâfi geldi. Olağan koşullarda yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletebilirsiniz.
- Pişmeye hazır poğaçalarımızı evvelden ısıtılmış 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun