Kaza namazlarım var, ancak ben yine de Evvabin namazını kılmak istiyorum caiz midir bu durumda. Akşam namazından sonra Evvbini kılsam ve tekrar geçmiş güne ait akşam namazının kaza namazını kılsam olur mu?
Cevap: Değerli ziyaretçimiz, kazalarınız var iken evvabin namazı kılmanız caizdir. Eğer Hanefi Mezhebinde iseniz bir sorun yok fakat Şafi mezhebinde iseniz bilmelisiniz Şafi mezhebi
iken sünnet namazları kılmayı uygun görmemektedir. Unutmayın ki kazalarınız farz evvabin namazı ise sünnet bir namazdır.
Fakat sorunuzda da belirttiğiniz gibi akşam namazından sonra evvabin namazını kıldıktan sonra bir vakit akşam namazınızın kazasını da kılmanız çok güzel olacaktır. Yüce Mevla’mız kılmış olduğunuz namazları kabul eylesin ve kaza namazlarınızı bir an önce tamamlamayı nasip eylesin.
Kaza Namazları Varken Sünnet Namazları Kılmak
Kaza namazları için farz namazların sünnetlerini feda etmek uygun olmaz. Son devrin islam alimlerinden Ömer Nasuh Bilmen (rahmetullahi aleyh) kıymetli eserlerinden biri olan İslam İlmihali adlı kitabında “Eda ile Kazanın Farkları ve Kaza Namazları” bahsinde bu konu hakkında şöyle buyurmuştur:
Kaza namazları ile uğraşmak, nafile namazları ile uğraşmaktan daha iyi ve daha önemlidir. Fakat farz namazların müekked olsun olmasın, sünnetleri bundan müstesnadır. Bu sünnetleri terk ederek bunların yerine kazaya niyet edilmesi daha iyi değildir. Bu sünnetlere niyet edilmesi evladır. Hatta kuşluk ve tesbih namazları gibi, haklarında nakil bulunan nafile namazlar da böyledir. Bunlara da böyle nafile olarak niyet etmek evladır. Çünkü bu sünnetler, farz namazları tamamlar, bunların yerine getirilmesi mümkün değildir.
Kaza namazlarının ise, muayyen vakitleri olmadığı için onların her zaman yerine getirilmesi mümkündür. Bununla beraber namazları kazaya bırakmak günahtır. Bu günahdan mümkün olduğu kadar kurtulmak için sünnetleri feda etmek uygun olmaz.
Kaza Namazlarının Özel Bir Vakti Var mıdır?
Böyle bir günahı işleyen kimsenin fazla ibadet ederek Allah’ın bağışlamasına sığınması gerekirken, hakkında Peygamber şefaatinin tecelli etmesine vesile olacak bir takım sünnet ve nafileleri terk etmek nasıl uygun olabilir?
Hem bir kısım vakit namazlarını kazaya bırakmak, hem de diğer bir kısım vakit namazlarını, kendilerini tamamlayan sünnetlerden ayırmak iki kat kusur olmaz mı? Buna aykırı olan bazı nakiller geçerli değildir. Bunlar kabul edilen fetvaya aykırıdır. Hem sünnetleri, hem de kaza namazlarını kılmaya elverişli vakit bulamadıklarını iddia edenler bulunursa bunlar insaflı bir iddiada bulunmuş sayılmazlar. Boş yere en kıymetli zamanlarını harcayan insanlar, bilmem böyle bir iddiaya nasıl kalkışabilir?