Son Konu

KDE Tabanlı En İyi Linux Dağıtımları

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
KDE-Tabanli-En-Iyi-Linux-Dagitimlari.jpg

Günümüzde çok sayıda Linux dağıtımının kullanımda olduğunu biliyoruz. Bu dağıtımlar arasında en çok kullanılan masaüstü ortamının da KDE olduğu aşikar. Zira KDE, diğer masaüstü ortamlarına kıyasla, özelleştirme ve hız konusunda rakip tanımayan bir yapıya sahip. Bu iki niteliği sayesinde kullanıcıların gönlünde bambaşka bir konuma sahip KDE’nin her geçen gün gelişmeye ve popülerleşmeye devam eden bir proje olduğunu da söyleyebiliriz. Bu bağlamda KDE masaüstünü istediğiniz bir dağıtıma kendiniz kurabilir veya KDE tabanlı Linux dağıtımlarından birini de kullanabilirsiniz. Biz bu yazımızda Linux kullanmaya yeni başlayan ve kişiselleştirme özgürlüğü arayan okurlarımıza tavsiye niteliğinde KDE tabanlı Linux dağıtımlarını sunmak istedik.

KDE Neon

KDE-Tabanli-En-Iyi-Linux-Dagitimlari-KDE-Neon.jpg
KDE Neon
İyi bir KDE deneyimi elde etmek istiyorsanız KDE Neon sizin için ilgi çekici seçeneklerden biri sayılabilir. Bunun en önemli nedeni ise dağıtımın KDE masaüstü ortamının geliştiricileri tarafından inşa edilmesinde saklı. Ancak KDE Neon, eksiksiz ve sorunsuz bir masaüstü kullanımından ziyade daha çok yazılım paketine odaklanan yapısıyla öne çıkıyor. Bu sebeple dağıtımın herkes için iyi bir seçenek olmayacağına değinmekte fayda var.

KDE Neon’un Öne Çıkan Özellikleri
  • Resmi KDE dağıtımı.
  • KDE Plasma masaüstü ortamının güncellemelerini anında alır.
  • KDE yazılım paketini göz önüne alarak geliştiriliyor.
Kubuntu

KDE-Tabanli-En-Iyi-Linux-Dagitimlari-Kubuntu.jpg
Kubuntu
İsminden de belli olduğu üzere Kubuntu, Ubuntu tabanlı KDE masaüstüne sahip bir dağıtım olarak ön plana çıkıyor. Linux kullanıcıları arasında oldukça popüler olan bu dağıtımın en önemli niteliği donanım uyumluluğu konusunda çok iyi iş çıkarması. Zira bunun örneğini Kubuntu’nun Focus ve Slimbook gibi onlarca farklı dizüstü bilgisayar modelinde varsayılan olarak bulunmasında görüyoruz. Ayrıca Kubuntu, az önce bahsettiğimiz KDE Neon’dan farklı olarak uygulama desteği konusunda çeşitlilik sağladığı için KDE yazılım paketiyle sınırlı kalmazsınız. Kubuntu ile KDE masaüstü ortamının tüm nimetlerinden rahat bir şekilde faydalanabileceğinizi de söylemeden geçmeyelim.

Kubuntu’nun Öne Çıkan Özellikleri
  • Ubuntu tabanlı KDE masaüstü odaklı bir Linux dağıtımı.
  • Hem LTS hem de LTS olmayan sürümleri var.
  • Donanım uyumluluğu konusunda gelişmiştir.
Manjoro KDE

KDE-Tabanli-En-Iyi-Linux-Dagitimlari-Manjoro-KDE.jpg
Manjoro KDE
Manjaro, Arch Linux’un kullanımını kolaylaştıran bir dağıtım olarak tanınıyor. Bu kolaylık da KDE masaüstü sayesinde kullanıcılara sunuluyor. Bunun dışında Manjoro, en son yazılım paketlerini hızlı bir şekilde almaya yardımcı olacak bir güncel yayın planına sahip. Ayrıca, yeni Linux kullanmaya başladıysanız, herhangi bir uygulamayı yüklemek için Flatpak veya Snaps’e bağlı kalmak isteyebilirsiniz. Manjaro, Arch’ı kullanmayı kolaylaştırsa da yeni kullanıcıların öğrenmesi gereken bazı küçük ayrıntıları da bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle, konuyla alakalı bazı bilgiler için Arch Wiki‘yi incelemenizi öneririz.

Manjoro KDE’nin Öne Çıkan Özellikleri
  • Arch tabanlı Linux dağıtımı.
  • Kullanımı kolay.
  • Rolling release (sıralı – yuvarlanan sürüm) olarak sürekli güncelleme alır.
Nitrux OS

KDE-Tabanli-En-Iyi-Linux-Dagitimlari-Nitrux-OS.jpg
Nitrux OS
Kurulduktan sonraki haliyle KDE’ye sahip Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olarak kullanıcıların karşısına çıkan Nitrux OS’un, Kubuntu’ya göre KDE Plasma güncellemelerini daha hızlı alması ve daha yeni Linux çekirdeği ile çalışması sayesinde kendini listedeki diğer dağıtımlardan biraz farklı kılıyor. Debian tabanlı bir dağıtım olması da Nitrux OS’u ön plana çıkaran diğer bir etken. Eğer yerleşik KDE masaüstü ile birlikte zevkinize göre kişiselleştirmeler denemek istiyorsanız, Nitrux OS’un harika bir seçim olacaktır.

Nitrux OS’un Öne Çıkan Özellikleri
  • Debian tabanlı dağıtım.
  • Farklı bir masaüstü deneyimi sunuyor.
  • Düzenli periyotlarla güncelleme alıyor.
  • Oldukça performanslı.
MX Linux KDE

KDE-Tabanli-En-Iyi-Linux-Dagitimlari-MX-Linux-KDE.jpg
MX Linux KDE
Görünüm açısından şatafata ihtiyacınız yok ama Debian tabanlı basit ve özelleştirilebilir bir KDE masaüstü mü istiyorsunuz? MX Linux KDE, hızlı ve hafif haliyle aradığınız Linux dağıtımı olabilir. Bunun dışında varsayılan olarak bünyesinde bazı temel araçlarla gelen bu dağıtımı KDE temalarıyla da özelleştirme şansı mevcut.

MX Linux KDE’nin Öne Çıkan Özellikleri
  • Debian tabanlı dağıtım.
  • Hafif.
  • Kullanışlı olarak bilinen MX araçları varsayılan olarak geliyor.
Garuda Linux

KDE-Tabanli-En-Iyi-Linux-Dagitimlari-Garuda-Linux.jpg
Garuda Linux
Garuda Linux, özelleştirilmiş kullanıma odaklanan modern bir Arch tabanlı dağıtım olarak son zamanlarda popüler hale geldi. Dağıtımın KDE sürümü, macOS’a benzer tasarımıyla birlikte kendine özgün çizgisiyle de dikkatleri üzerinde topluyor. Diğer taraftan Garuda Linux’un Arch Linux deneyimini kolaylaştırmak için önceden yüklenmiş temel GUI araçlarına sahip olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Bunların dışında Arch Linux’un temelinde bulunan Rolling release (sıralı – yuvarlanan sürüm) güncelleme tipi sayesinde zaman zaman gelen büyük güncellemeler için ISO kalıplarını indirip temiz kurulum yapmak yerine, yükseltmeleri standart güncellemeyle almanın rahat olduğunu söyleyebiliriz.

Garuda Linux’un Önce Çıkan Özellikleri
  • Arch Linux tabanlı.
  • Varsayılan dosya sistemi olarak BTRFS kullanıyor.
  • Rolling release (sıralı – yuvarlanan sürüm) olarak sürekli güncelleme alır.
Sonuç


KDE tabanlı Linux dağıtımları tavsiye ettiğimiz bu yazının da sonuna geldik. Son olarak, şu anda kullandığınız herhangi bir dağıtıma da KDE masaüstü ortamını kurabilme şansınız olduğunu tekrardan hatırlatalım. Bu işlemin özellikle Linux’a yeni başlayanlar için zor gelebileceğini düşünürsek, listedeki dağıtımlar başlangıç için uygun olarak nitelendirilebilir. Konuyla alakalı sorularınızı Technopat Sosyal’e, görüşlerinizi ise yorumlardan bizlere iletmeyi unutmayın.
 
Üst Alt