Kelime-i tevhid ve anlamı başlıklı bu konuda kelime-i tevhidin anlamı ve kelime i tevhid hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Şimdi bu bilgileri sırası ile sizlere aktaralım.
Kelime-i Tevhid Anlamı: Kelime i tevhidin derin ve geniş bir manası vardır. Zira nice
alimleri Kelime-i Tevhidin içerisinde barındırdığı mana ve ilmi zikrede zikrede bitirememişlerdir. Lakin kelime anlamı açısından ve kısaca manası şöyledir. “Allah’tan başka İlah yoktur. Hazreti Muhammed (s.a.s.) Allah’ın Peygamberidir”
Kelime-i Tevhid Açıklamalı Meali
1. Lâ : Yoktur. 2. ilâhe : Hiç Bir İlah. 3. İllallâh : Ancak Allah’u Tealadan Başka. 4. Muhammedün : Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi vessellem. 5. Resûlüllah.: Yüce Allah’ın c.c göndermiş olduğu Resulüdür.
Kelime-i Tevhid Arapça Okunuşu
Kelime-i Tevhid Türçe Okunuşu: “Lâ ilâhe İllellâh, Muhammedün Resûlüllah.” Şimdi kelime i tevhitte yer alan Arapça kelimeleri ele alarak mana verelim.
Kelime-i Tevhid Hakkındaki Hadis-i Şerifler
La ilahe illallahı çok söyleyerek imanınızı tazeleyin! [Taberânî]
Haramlardan kaçarak, ihlasla, “la ilahe illallah” diyen Cennete girer. [Hatib, Taberânî]
Amellerin kıymetlisi La ilahe illallah demektir. [Hakim]
Zikrin [Allah’ı anmanın] en faziletlisi la ilahe illallah demektir. [Nesâî]
La ilahe illallah demek 99 belayı önler. Bunun en aşağısı sıkıntıdır. [Deylemî]
İhlasla La ilahe illallah diyen Cennete girer. İhlas, söyleyeni haramlardan alıkoymasıdır. İhlas, kalbde Allah sevgisinden başka şeye yer bırakmamak, başka şeyleri temizlemek demektir.
La ilahe illallah diyene, işlediği günahlardan dolayı kafir demeyiniz! Buna kâfir diyenin kendisi kafir olur. [Buharî]
Günde yüz defa La ilahe illallah diyenin yüzü kıyamette ayın 14’ü gibi parlar. [Taberânî] [Yüzüncüyü söylerken “Muhammedün resulullah” ilave etmek iyi olur. Tecvide göre okununca “Muhammedür-resulullah” denir.]
Benim ve diğer peygamberlerin dediği en üstün şey, la ilahe illallah sözüdür. [Tirmizî] * La ilahe illallah diyen, sözünde sadık ise, bütün günahları affedilir. [İ.Gazali]
Bu konu ile bağlatılı olan İman İle Küfür Arasındaki Sınır başlıklı konudan da istifade edebilirsiniz.