morfeus
Yeni Üye
Öğretmen olma hayali kurarken pek çok sıhhat problemini birden yaşayan Gülbahar Baykal, otomobilini tamir ettirirken rahatsızlanan klasik araba tutkunu Samet Başbuğ, diş dolgusu yaptırırken kanama şikayetlerinin durmaması ile hasta olduğunu öğrenen Beyhan Al Taşçı…
Bu isimlerin hepsinin ortak özelliği çeşitli kan hastalıkları nedeniyle kemik iliği nakli olarak yaşama ikinci kere sıkıca tutunmaları… Memorial Şişli Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen kök hücre nakli ile hayata dönen lösemi, lenfoma ve Multipl miyelom hastaları, 15 Eylül Lenfoma Farkındalık Günü öncesi bu sefer ikinci doğum günlerini kutlamak için bir ortaya geldi. Hastalar tedavilerini yürüten tabipleri Memorial Şişli Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem İzmir Güner ile birlikte pasta keserek yeni bir yaşama daima birlikte merhaba dedi.
850 kan kanseri hastası kemik iliği nakli ile sıhhatine kavuştu
Yetişkin kemik iliği nakli konusunda, dünyada ve ülkemizde referans merkezlerinden biri olan, Memorial Şişli Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde bugüne kadar 850 hastaya kök hücre nakli yapıldı. Merkez tecrübeli takımı, ileri teknolojileri memleketler arası standartlardaki tam donanımlı nakil ünitesi ve multidisipliner tedavi anlayışı ile hastalarına ayrıcalıklı bir ortamda tedavi olma imkanı sunuyor. Her yıl ülkemizden ve dünyanın pek çok ülkesinden hastalara kan kanseri tedavisi ile kemik iliği nakli yapıldığını belirten Doç. Dr. Güner, “Merkezimizde bugüne kadar nakillerin 62‘si allogeneik (akraba içi - akraba dışı donörden + HLA yarı uyumlu donörden), 38’i otolog nakil (kendi kemik iliğinden) olarak gerçekleştirildi. Kök hücre nakli düşünülen her hastayı kesinlikle nakil öncesinde psikiyatri uzmanı, KBB uzmanı, kardiyoloji uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, diyetisyen ve diş hastalıkları uzmanı da kıymetlendirmektedir. Ayrıyeten nakil için merkeze başvuran hastaların otolog nakillerde 60, allojenik nakillerde ise 90 gün izleme süreçleri bulunmaktadır. Bu süreçler tamamlandıktan sonra ise nakil olan hastalar hayat uzunluğu takip altında tutulmaktadır. Uyguladığımız tedavi sistemleri ve kemik iliği nakli ile hastalığı sıhhatine kavuşan hastalarımız ile 15 Eylül Lenfoma Farkındalık Günü öncesinde bir ortaya gelmenin memnunluğunu yaşıyoruz. Hastalarımızı sağlıklı günlerinin devam etmesi bizim de en büyük dileğimizdir” diye konuştu.
Memorial Şişli Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi farklı hastalıklar nedeniyle değişik hayat hikayelerine de mesken sahipliği yapıyor.
İşte bunlardan kimileri:
Klasik otomobilini tedavisi boyunca camdan seyretti
Çok sevdiği klasik Murad-124 otomobilini tamire götüren 28 yaşındaki Samet Başbuğ, kendisini halsiz hissediyordu. Arabası tamir olana kadar yakındaki hastaneye denetime giden Samet Başbuğ’a akut lenfoblastik lösemi teşhisi konuldu. Yaklaşık 6 ay hastanede tedavisi yapılan Başbuğ’a arkadaşları her gün klasik otomobilini getirerek camdan gösterdi. İlaç tedavisi bittikten sonra babasından yapılan kemik iliği nakli ile hastalığı yenen Başbuğ, “Hastalığım boyunca arkadaşlarımın camdan seyrettirdiği klasik otomobilimle sağlıklı bir biçimde meskenime dönmenin memnunluğunu yaşıyorum” dedi.
Üniversiteye bir sene yarı baygın gidip geldim
Gülbahar Baykal’ın tek hayali okuyup öğretmen olmaktı. Coğrafya öğretmenliğini kazanan genç öğretmen adayı Baykal, okulun son sınıfında uzun süren halsizlik, iştahsızlık şikayeteri ve ağzında çıkan aftlar nedeniyle doktora gitti. Yapılan tetkiklerde akut miyeloid lösemi teşhisi konuldu. Baykal, tedavi sürecinde okuluna da hiç aksatmadan devam etti. İlaç tedavisinden sonra kız kardeşinden yapılan kemik iliği nakli ile hayata ikinci kere merhaba diyen Baykal, “ Tedavimden sonra okulumu da bitirerek diplomamı aldım. Artık yeni atanacağım bir okulda çocuklarıma ders vereceğim günlerinin hayalini kuruyorum” dedi.
Diş dolgum hastalığımı ortaya çıkardı
Beyhan Al Taşçı’nın diş hekiminde dolgu süreci sırasında diş etinde başlayan kanamalar sık sık devam etmeye başladı. Tabibinin tavsiyesi ile hematoloji kısmında kan analizleri yaptıran Beyhan Al Taşçı’ya akut miyeloid lösemi teşhisi konuldu. İlaç tedavi süreci bittikten sonra kendisinden yani otolog kemik iliği nakli yapılan Beyhan Al Taşçı, hastalığı yenmeyi başardı. Hastalığa yakalandığı vakit motivasyonunu düşürmediğini söyleyen Taşçı, “Hastalığı kendi iliğimden yapılan kök hücre nakli ile yendim. İkinci hayatıma merhaba demenin memnunluğunu yaşıyorum” dedi.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı