Son Konu

Kemik yaşı nedir nasıl olculur?

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kemik yaşı nedir nasıl olculur Kemik yaşı ne demektir?

Boyu kısa olan her cocuk ve ergende 'elel bileği' rontgen filmi cekilir Bu bize kemik yaşı olarak adlandırılan iskelet olgunlaşma derecesini gosterir Doğum tarihinden hesaplanan yaş takvim yaşıdır Ayrıca hormonların ve beslenmenin etkisiyle oluşan kemik yaşı da sol el bileği filmi ile anlaşılır Mevcut kemik yaşı atlasları kullanılarak hesaplanan kemik yaşı, cocuğun buyume potansiyelini kendi takvim yaşından daha cok, iskelet olgunlaşması goz onune alınarak değerlendirilmesini sağlar Kemik yaşının değerlendirilmesi; buyuduğunde boyunun ne kadar olacağının tahmin edilmesine de yardımcı olur Aynı zamanda doğan cocukların fiziksel gelişimi birbirlerinden cok farklı olabilir Ergenlikle ilgili değişikliklerin oluşmaya başladığı yaş doneminde bu farklılıklar daha da belirgin hale gelir, kemik yaşı tayini burada yardımımıza koşar

Cocuğunuzun boyunu hesaplayın

Cocuğun boyunun belirlenmesinde anne ve babanın boy uzunluğunun etkisi var Cocuğun buyumesini tamamladığında, beklenen boyu, yani hedef boyu şoyle hesaplanabilir:

Erkekler icin:
Babanın boyu + (annenin boyu + 125 cm ) 2

Kızlar icin:
(Babanın boyu 125 cm ) + annenin boyu 2

Kızlar 25 erkekler 30 cm uzuyor
Ergenlik, insan hayatında boy uzunluğu artışının en fazla olduğu ikinci donemdir

Yeni doğan bir cocuk, bir yaşına geldiğinde boyu 74 santimdir Yani 50 santim doğduğunu duşunursek, 24 santim boy artışı olmuştur 12 yaş arasında ortalama 12 santim boy artışı olur Ondan sonra da ergenliğe kadar, cocuklar yılda ortalama 56 santim uzarlar

Ergenlikte kızlar 2025, erkekler ise 2530 santim uzarlar Bazı erkek cocuklarında ise ender olarak boy uzaması 30 santimi aşabilir

Ergenlik donemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan ostrojen, erkeklerde ise artan testosterondur

Kız cocuklarında ergenlik doneminde salgılanan ostrojen, boy uzamasını sağlayan buyume kıkırdakları uzerini hızla kemikleşip kapanmasına neden olur Bu yuzden halk arasında reglden sonra kız cocuklarının boyunun uzamayacağına inanılır Ama reglden sonra da kızların boy uzaması durmaz, sadece cok yavaşlar

Duzenli regl gorenlerde boy artışı, ilk reglden sonra ancak 56 santim civarında artar

imageskemikyasinedirnasilolculur5ad52e9753a32

Üst Alt