Son Konu

Soru&Cevap Keratokonus Nedir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Keratokonus hastalığında görüş konforu bulanıklaşarak gözde bozukluk meydana gelir. Bizler de keratokonus belirtileri, keratokonus neden olur?, keratokonus askerlik görevine engel mi?, keratokonus baş ağrısı yapar mı?, keratokonus bekçiliğe engel mi?, keratokonus doğal tedavi yöntemi var mı?, keratokonus hastası engelli raporu alabilir mi?, keratokonus hastası ehliyet alabilir mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Keratokonus hastalığında görüş konforu bulanıklaşarak gözde bozukluk meydana gelir. Sizlere bu yazımızda keratokonus hastalığının detaylarından bahsedeceğiz.

Keratokonus Belirtileri Nelerdir?

Keratokonus, genel olarak her iki gözü etkilese de iki göz arasında belirgin farklılıklarda da görülebilmektedir. İlk aşamada keratokonus belirtileri şu şekildedir;
· Görüş alanında hafif bulanıklık ve net olmayan görüntü
· Işığa karşı hassasiyet
· Görüş açısındaki düz çizgileri yamuk ve hafif bükülü şekilde görme
· Gözde hafif kızarıklık ve şişkinlik.
İleri aşamada ise keratokonus daha belirgin hale gelir;
· Bulanık görmede artış
· Miyop veya astigmat şikayetlerinde artış
· Korneanın çıkıntı yapması sebebiyle lenslerin göze uygun olmaması gibi durumları erken evreden geç evreye kadar zaman içerisinde gelişim sağlayarak oluşum göstermektedir.

Keratokonus Neden Olur?

Keratokonusa yönelik yapılan araştırmalarda hastalığın neden oluştuğuna dair net bir bulguya rastlanamasa da kalıtsal yollarla kişiye anne ve babadan geçtiği görülmektedir. İstatistiklere göre her 10 kişiden 1 kişinin ailesi bu hastalığı kalıtsal yollarla taşımaktadır. Keratokonus hastalığı genellikle 20’ li yaşların başında meydana gelerek görme konusunda hassasiyetleri oluşturmaktadır.

Keratokonus Askerlik Görevine Engel mi?

Keratokonus askerliğe engel mi? Sorusunun cevabı kişinin görme engeliyle cevaplanabilecek niteliktedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yönetmeliği’nin A Kuralına göre;
· Düzeltilen göz kusurunun her iki göz içinde görme derecesi 10/10 ve 20/10 aralıklarına uyması gerekmektedir.
Madde B kuralına göre ise;
· Camla düzeltilmiş olan her iki göz hastalığının görüş derecesi toplam 10/10 ve 10/4 aralığında olması gerekmektedir.
Kişinin görme durumu bu koşullar konusunda yetersiz ise yapılan muayeneler sonucu alınan kararla askerlikten muaf tutulmaktadır.

Keratokonus Baş Ağrısı Yapar Mı?

Keratokonus hastalığında ilk yaşanan şikayet bulanık görme problemidir. Bulanık görme problemi beraberinde; çift görme, okuma güçlüğü, ışık hassasiyeti, ışık dağılması ve saçılması, baş ağrısı, gece araç kullanmada zorluk yaşama gibi şikayetlerine de sebep olmaktadır.

Keratokonus Bekçiliğe Engel Mi?

Bekçiliğe engel görülen göz kusurları arasında ulunan; kuru göz hastalığı olarak bilinen keratokonus ve üveit gibi tekrarlayıcı niteliğe sahip göz hastalıkları bu meslek grubuna engel şart teşkil etmektedir.

Keratokonus Doğal Tedavi Yöntemi Var Mı?

Keratokonus ilk evreden sonra hızla ilerleyen bir hastalık olup cerrahi müdahaleler haricinde ciddi bir düzelme sağlayabilecek alternatif tıp tedavisi bulunmamaktadır. Ancak keratokonus hastalığına iyi gelen ve önlem oluşturabilecek uygulamalar şu şekildedir;
· Alerjiniz varsa alerjiyi tetikleyebilecek dış etkenlerden uzak durun.
· Kalsiyum takviyesi almaya özen gösterin.
· D vitaminini ihmal etmeyin.
· Gözlerinizi UV ışınından koruyun.
· Gözleriniz ovalamaktan ve gözünüze temas etmekten kaçının.

Keratokonus Hastası Engelli Raporu Alabilir Mi?

Göz sağlığı günlük hayatımızı idame ettirebilmek adına hayati önem taşıyan, hassas bir konuda. Bu konuda Merak edilenlerden biri olarak “keratokonus hastalığım var, engelli raporu alabilir miyim?” sorusuyla karşılaşıyoruz. Öncelikle engelli raporu almak kişinin görme düzeyine göre verilmektedir. Keratokonus hastalığı göz korneasını etkileyerek kornea şeklinin bozulmasına ve dolayısıyla zaman içerisinde görme bozukluklarına yol açan bir göz rahatsızlığıdır. Görme bozukluğuna yönelik yapılan muayene sonucu görme derecesine göre verilen puanlamayla kişi özürlü raporu alabilmektedir.

Keratokonus Hastası Ehliyet Alabilir Mi?

Her konuda olduğu gibi ehliyet alma konusunda da kişinin gözünün görme derecesi çok önemlidir. Dolayısıyla uzman doktorlar tarafından yapılan muayene sonrasında kişinin lens ya da gözlük gibi optik ürünlerle görebilirlik derecesi ölçülerek yapılan ölçüm sonucunda kişinin optik ürünü kullanma koşuluyla ehliyet verilebilmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • keratokonus-60d5ba731478c.jpg
    keratokonus-60d5ba731478c.jpg
    67.5 KB · Görüntüleme: 13
Üst Alt