Son Konu

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kestane herkes tarafından sevilen, kış mevsimi ile özdeşleşmiş çok lezzetli, sağlıklı ve besleyici bir yemiştir.
Kestane, kayısı familyasından Castanea cinsini oluşturan yenilebilir ağaç tohumlarıdır. Kış akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalık kestanesi nişastalı yapısı nedeniyle yemeklerde lezzet verici ve kalınlaştırıcı madde olarak kullanılır. Soğuk havalarda, sıcak kestane kebapları yeme keyfi tamamen farklıdır.

Kestanenin Faydaları Nelerdir, Besin Değeri Nedir, Nasıl Pişirilir?​

Kestane, çift veya üçlü formda, top gibi bir dikenli dış kabuk adı verilen yeşil renkli bir kupuladır. Hasat zamanı geldiğinde, bu dikenli dış kabuk sararır ve çatlar ve ağaçtan yere düşer. Düşüncede kestane meyveleri dikenli toplardan ayrılır. Ağaçta kalan kestane dalları uzun direklerle vurarak yere düşer.

Kestanenin Besin Değerleri​

Diğer fındıkların aksine, kestane proteini ve yağ içeriği içeren yüksek nişasta ve su azdır. Kestane, nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum ve vitamin B1, B2 ve C gibi mineraller içeren doyurucu bir besindir. 100 gram kestane 160 kalori enerji, 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8- 10 g lif içerir.
Kestanenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kestanenin karbonhidrat içeriği yüksek olmasına rağmen, karmaşık olduğu için yavaşça emilir. Kompleks karbonhidratlar kan şekeri basit karbonhidratlar gibi fazla yükseltmez, çünkü yüksek lif içerirler ve diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları davet etmezler. Kompleks karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Özellikle kış aylarında enerji depolamak için, kestaneyi rahatlatmak için fiziksel ve zihinsel yorgunluk tüketilmelidir.
Kestanedeki demir anemiyi önler, magnezyum ve fosfor kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve stresi gidermeye yardımcı olur. Kestane içindeki C vitamini dişlerde, kemiklerde ve kan damarlarında matriks oluşumu için gereklidir. Potasyum içeriği düşük olan, düşük potasyum seviyesi olanlara kestane tavsiye edilir. Kestane ayrıca kanda kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan folik asit bakımından da zengindir. Kestane, en çok lif içeren fındıklardan biridir, lifleri, düşük glisemik indeksli bir besindir ve bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş yavaş yükselmesine neden olur. Karaciğer ve mide için faydalıdır, ishali önler. Beyinde yararlı olan unutkanlığı ve alzheimeri önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirir. Kestane, kalp damar sağlığı ve bebeklerde uygun nörolojik gelişim için faydalıdır. Kestane ayrıca trigliserit düzenler.
Kestane Nasıl Pişirilir?
Kestane fırında kızartılabilir veya kestane kebabı şeklinde sobada pişirilip kaynatılarak yenilebilir. Kestane tatlıları, pilav ve yemekleri de konur. Bursa ve çevresinde üretilen kestane ile kestane şekeri dünyaca ünlüdür. Kestane püresi de yapılır. Un yapılan kestane ile kestane ekmeği yapılabilir. Kestane unu glüten içermez ve çölyaklar tarafından kolayca kullanılır. Kestane balı ülkemizde sadece belirli bölgelerde üretilebilen çok popüler ve sağlıklı bir besindir. Kestane ağacı, kabuğu, dalları ve yaprakları da kullanılır.

Kestaneleri Pişirmek ve Kolayca Kabuklarını Soymak İçin Püf Noktaları Nelerdir?​

Kestane ve soyulması kolay kestane kebapları yapmak için önce kestaneleri iyice yıkayın. Gömülü kısmı keskin bir bıçakla fazla derinlemesine çekmeden çizin. Ayrıca + şeklinde çizebilirsiniz. Bunun için kestane çizme makinesini de kullanabilirsiniz. Çizilen kestaneleri yıkayın ve 1 saat soğuk suyla ıslatın. Bir çay kaşığı pekmez eklerseniz suya pişirildiğinde çok daha lezzetli olur. Sonra kestaneleri süzün. İstenirse, kapağı açık şekilde bir tencerede veya kızartma makinesinde pişirin. Fırında pişirecekseniz 200 dereceye kadar ısıtılır.
Kestane kabuğunu kolayca soymanın bir başka yöntemi, buzdolabında tutulan kestaneleri 12 saat kaynar suda atmak ve ardından soğuk suyla yıkamaktır.
Kestane Zararı mı?
Kestane, yüksek karbonhidratlı bir besin olduğundan, diyet yapan kişiler kontrollü bir şekilde tüketmelidir. Şeker hastaları, arteriyoskleroz hastaları ve tansiyonu yüksek insanlar da az miktarda yemelidir.
At Kestanesi Zehirlidir
Ve bir at kestanesi var. Ağaçlardan kolayca toplanan at kestaneleri yenmez ve zehirlidir. Ama farklı kullanırsanız çok iyi . Dolaplarınıza at kestanesi koyarak kıyafetlerinizi ve yün malzemelerinizi güvelerden koruyabilirsiniz. Naftalenin yerini alan doğal, etkili ve serbest bir malzemedir. Dar ve damarlı at kestanesi kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılır. Varisli damarlara, hemoroitlere, cilt lekelerine ve kırışıklıklara karşı etkilidir.
Kestane Reçeli Yapılışı?
Kestane reçeli veya kestane şekeri şekerler gibi yiyebileceğiniz veya kahvaltıda tüketebileceğiniz lezzetli bir reçeldir. Evde Bursa'nın eşsiz bir lezzeti olan kestane şekeri yapabilir, reçel gibi kavanozlarda hazırlayabilir ve 4 mevsim tüketebilirsiniz. Hazırlanışı biraz zahmetli olsa da, sonuç kesinlikle buna değer. Bunları kısa sürede tüketecekseniz, pişirdiğiniz kestaneleri süzüp kağıt kek kalıbına yerleştirip şekerler halinde sunabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilo şekerlik kestane
  • 750 gram toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz hainde limon tuzu
Yapılışı:
  • Kestaneleri yıkayıp süzün,
  • Kestanelerin bombeli yüzeyini tırtıklı bir bıçakla ortadan çizin,
  • 2 saat kadar suda bekletin,
  • Temiz su dolu bir tencereye alıp bir taşım kaynatın,
  • Sonra kestaneleri süzün,
  • Fırın tepsisine alıp önceden 170 derecede ısıtılmış fırına yerleştirin,
  • Çok kurutmadan 15 dakika kadar pişirin,
  • Fırından çıkarınca derince bir kabın içine koyup üzerini havluyla örtün,
  • 15-20 dakika bu şekilde bekletin,
  • Böylece kestanelerin kabuklarını kolayca soyabilirsiniz,
  • Derince bir tencerede su ve şekerle şerbetini hazırlayın,
  • Şekeri eriyip şerbet kaynayınca kestaneleri içine atın,
  • Önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte pişirin,
  • Yaklaşık 1 saat kadar süreyle reçel kıvamı alınca limon tuzunu ekleyin,
  • Bir taşım daha kaynatıp ocaktan indirin,
Sıcakken kavanozlara koyun.
Aşırı Tüketim Dikkat! Kestane Zararları
Aşırı tüketimde ishale neden olabilecek kestane hasarları arasında yüksek tansiyon ve şeker yükselmesi dikkat çekicidir. Kan inceltici kullananlar, doktorlarına danışmadan kestane tüketmemelidir. Kestane yağı, yoğunluğundan dolayı doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Diyet yapması gereken ciddi hastalığı olan hastaların kestane tüketmeden önce doktorlardan onay almaları önerilir. Diyabet hastalarının kestane şekeri ve kestane balı gibi tatlıları yemeden önce özel dikkat göstermeleri önerilir. Kestane balığının keskin tadı ve yüksek besin değeri nedeniyle, çocuklara yemekten önce çocuk doktorlarından tavsiye alınması önerilir. Yabani tipte kestane olan at kestanesi kullanımı önerilmez; at kestanesi zehirlidir, asla yenilmemelidir.
 
Üst Alt