morfeus
Yeni Üye
Pilonidal sinüs, genel olarak ense ve sırt üzere bedenin muhakkak bölgelerinden dökülen kılların, intergluteal bölge cildinden içeriye hakikat girme eğilimi göstermesiyle meydana gelir. Erkeklerde yapı olarak daha fazla kıl olduğu için kıl dönmesine daha sık rastlanır ama bayanlarda daha ince ayva tüylerinin dökülmesiyle de meydana gelebilir.
Ayrıyeten kıl dönmesine muhakkak meslek kümelerinde da sık rastlanabilir. Hayvancılıkla uğraşan bireyler ve kuaförler üzere meslek itibariyle devamlı kıl ve tüy üzere yapılara temas edenlerin parmak ortalarında da pilonidal sinüse rastlanabilir.
Kıl dönmesi, askerlerde ve uzun yol sürücülerinde de sıklıkla görülür. Bilhassa 2. Dünya Savaşı’nda askerler devamlı olarak sert bir tabanda basınçlı olarak araç kullandıkları için pilonidal sinüs hastalığına sık yakalanırdı. Kâfi hijyen şartlarının sağlanamaması da pilonidal sinüse taban hazırlayabilir.
Bireyin çok kilolu olması, fazla terlemesi, uzun mühletler oturması ya da aile bireylerinden birinde daha evvel pilonidal sinüse rastlanması üzere durumlar, hastalığa sebebiyet verebilir.
Pilonidal sinüs tekrarlar mı sorusuna ise hayır karşılığı verilebilir. Uzman doktor, cildin altında kıl kistini tam olarak ortadan kaldırdıysa, birebir yerden kist tekrarlamaz.
Fakat kıllar, lazer epilasyon üzere kalıcı bir prosedür ile ortadan kaldırılmazsa, kuyruk sokumuna, sırt ve enseden yeni kıllar dökülebilir ve bu da deri altında yeni kıl kistine yol açabilir.
Kıl Dönmesinde Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi ekseriyetle kuyruk sokumu ile makat bölgesi etrafında görülür. Deride bir yahut birden fazla sinüs ağzı halinde görülebilir. Bazense yalnızca bir çöküklük belirtisiyle de kendisini gösterebilir. Sinüsler enfekte oldukları vakit değişik boyutlarda apseler oluşturabilir. Birtakım apseler gluteal kaslara, birtakım apseler ise makata gerçek ilerleyebilir. Makata yanlışsız uzanan apseler, çok ağrılı apselerdir.
Öteki belirtileri ortasında sıvı toplanması, akıntı, kaşıntı, sertlik ve şişlik yer alır. Kimi vakit rastgele bir ağrı yahut sızı olmadan, iç çamaşırdaki leke üslubu akıntılardan fark edilebilir. Bu belirtilere ek olarak otururken şişlik, sertlik, kızarıklık yahut ısı artışı üzere semptomlar da kıl dönmesinin yaygın belirtilerine eklenebilir. Kıl dönmesi hastaları kimi vakit sinüs ağızlarını fark etmeyebilir direkt apse şikayeti ile de doktora başvurabilir.