Son Konu

Kıl Dönmesi Nedir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Pilonidal sinüs sözü, latince kökenli bir söz olmakla bir arada, kıl manasına gelen ‘pilu’ ve yuva manasına gelen ‘nidus’ sözlerinden türetilmiştir.

Halk ortasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs hastalığı, cildin dış yüzeyinden deri altına giren kıllar nedeniyle oluşur. Kıl girmesi iki farklı biçimde gerçekleşir. Hastalığın en yaygın görülen hali, kılların dışarıdan deri içine girmesiyle oluşur. Kasık bölgesinde oluşan pilonidal sinüs ise deri içinden, deri dışına gerçek büyüyen kılların deri dışına çıkamayarak apseler ve cilt altı tüneller oluşturması ile meydana gelir.

İntergluteal bölgede görülen hastalık, daha ağır geçmektedir. Pilonidal sinüse, sakal, bikini bölgesi, göbek, yüz ve boyun da intergluteal bölgeye oranla çok daha ender rastlanır.

Cildin dış yüzeyinden deri altına giren kılın ilerlemesini engellemek için beden, savunma sistemi hücrelerini, o bölgeye ulaştırır ve bu cismi sonlandırmak için ince bir duvar oluşturur. Deri altına giren kıllar, bir ortada tutunup bu bölge içerisinde bir kist oluştururlar. Burada oluşan reaksiyonel sıvı, vakit zaman akıntı yaparak iç çamaşırında lekelere neden olur. Bazen de dışarıya hiç akıntı oluşturmadan, bölgede hastanın fark ettiği bir sertlik, şişlik yahut apse oluşumuyla kendisini gösterebilmektedir.

Pilonidal sinüs, makat etrafına yakın bir yerde oluştuğunda, perianal apse yahut fistül üzere hastalıklarla karıştırabilir. Bu nedenle teşhis için uzman tabip muayenesi epey kıymetlidir.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kuyruk sokumu çukur ve kıvrımlı bir bölge olduğu için sırt ve enseden dökülen kıllar burada birikir. Bölgenin havasız kalması ve sık terlemesi sonucunda biriken kıllar cilde batar. Daima oturma konumda olunması, dar kıyafetler tercih etmek ve fazla kilolu olmak bölgedeki kılların batmasına sebebiyet veren başka nedenler ortasındadır.

Kuyruk sokumunda oluşmasının öbür nedenleri ortasında cilt hassasiyeti ve genetik faktörlerde vardır.

Kıl dönmesinin oluşmaması için intergluteal bölge paklığına ihtimam gösterilmelidir. Kıl dönmesi, şayet vaktinde tedavi edilmezse, cilt altında biriken kıl yuvaları, yalnızca kuyruk sokumuna değil, kalçaya da yayılarak, apselerin deri altından tünele emsal formda farklı açılım noktaları yaratmasına sebep olur.


 
Üst Alt