Halk ortasında “Kıl Dönmesi" olarak bilinen “Pilonidal Sinüs” hastalığı, cildin dış yüzeyinden deri altına giren kılların oluşturduğu kistik yapıya denir. Bu kıl yuvası, kıl ve yabancı cisimlerle dolup iltihaplanır. Daha sonrasında bunu boşaltmak için derinin birtakım yollarla, kanallar oluşturmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.
Deri altına giren kıllar, tutunup bu bölge içerisinde bir kist oluştururlar. Burada oluşan reaksiyonel sıvı, vakit zaman kılın giriş deliklerinden dış bölgeye gerçek akıntı yapar. Bazen de akıntı oluşturmadan, bölgede hastanın fark ettiği bir sertlik, şişlik yahut apse oluşumuyla kendisini gösterebilmektedir.
Sırt ve enseden dökülen kıllar, kuyruk sokumu üzerinde toplanırlar ve cildi delerek deri altında birikirler. Kuyruk sokumunda çok sık oluşmasının nedeni ise bölgedeki çukurun derinliği, bireyin devamlı oturarak çalışması, çok sık terlemesi, cilt hassasiyeti ve genetik faktörler olarak sıralanabilir.
Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?
Erkeklerde yapı olarak daha fazla kıl olduğu için bayanlara oranla daha fazla rastlanılır. Bayanlarda ise ekseriyetle ince tüylerin dökülmesiyle oluşur. Kıl dönmesinin en sık görüldüğü yaş aralığı ise 15-25 yaş ortasıdır.
Kıl Dönmesinde Belirtileri Nelerdir?
Pilonidal sinüs, deride yalnızca bir çöküklük manzarasıyla ya da semptomsuz bir kist halinde kendisini gösterebilir. Sinüs, enfekte olduğu vakit, değişik boyutlarda apselerle sonuçlanabilir.
Öbür belirtiler ortasında ise sıvı toplanması, akıntı, kaşıntı, sertlik ve şişlik yer alır. Kimi vakit iç çamaşırdaki leke üslubu akıntılardan fark edilebilir. Ayrıyeten otururken şişlik, sertlik, kızarıklık yahut ısı artışı üzere bulgular da kıl dönmesinin yaygın belirtilerine eklenebilir. Kıl dönmesi kimi vakit kendisini direkt apse ile de gösterebilir.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kıl dönmesi tedavisi için öncelikle apse devirlerine dikkat etmek gerekir. Şayet apse oluşmadıysa, ağrı kesici ve antibiyotik tedavisine başvurulur. Apse oluşması halinde ise antibiyotik tedavisinin yanı sıra apse drenajı da uygulanır. Şayet apse belirginleşmişse, bunun drenajı bir sıhhat kuruluşunda, lokal anestezi altında gerçekleştirilmelidir.
Kıl dönmesi ameliyatı; hastane ortamında, orta büyük kıl yuvalarının, etraftaki pak dokuyla birlikte çıkartılıp, kalan boşluğun, primer tamir ya da yandan doku kaydırmayla, tedavi gerçekleştirilir.
Kıl Kökü İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Folikülitin oluştuğu bölge, hasta tarafından sıcak kompreslerle rahatlatılmalı ve nazikçe temizlenmelidir. Güzelleşme göstermeyen iltihaplarda hekim muayenesi değerlidir. Hayli ilerlemiş hadiselerde ise iltihap üzerinde kesi yapılması üzere küçük bir cerrahi müdahaleler gerekebilir.