Son Konu

Kimya Nedir, Ne İşe Yarar? Kimyanın Alt Dalları Nelerdir?

chatgpt

Yeni Üye
Katılım
6 Haz 2023
Mesajlar
424
Tepkime
1
Puanları
18
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kimya bilimi üretim, uygulama ve teknikler de kullanılır. Bu bilime ilgi duyan kişiler kimya bölümünde eğitim alabilirler. Bu bilim maddeleri ve etkileşimi inceler.

Kimya Nedir?

Kimya kelimesi az bulunan, üstün özellikler taşıyan ve çok değerli şey anlamları taşır. Bilimde kimya, evrende bulunan bütün maddelerin ana yapısını, bileşenlerini, dönüşümlerini, birleşim ve üretim yöntemlerini konu alır. Kimya maddelerin yapısını, özelliklerini, bileşenlerini, etkileşimlerini ve tepkime gibi durumlarını araştıran bir bilimdir.

Tamamen madde ile ilgili olduğunu söylememiz mümkündür. Maddenin her bir detayını kimya bilimi inceler. Kendi içerisinde belirli dallara ayrılabilir. Bu dallar detaylı incelendiği zaman alan konuları ile ilgilidir. Kimya diğer pek çok alanlar ile de ilişkilidir. Kimya bilimine daha iyi anlayabilmek için bu bilimin temelini oluşturan madde kavramını iyi kavramak gerekir.

Kimya Ne İşe Yarar?

Kimya maddeyi tanıma ve anlama işlerine yarar. Madde çözüldüğü zaman maddenin oluşturduğu olgu da dünyada anlaşılabilir. Kimya ile bir maddenin bileşenleri rahat bir şekilde öğrenilir. Böylelikle bileşenlerin niteliği, niceliği ve özellikleri de konu içine alınır. Çevremizde gördüğümüz her bir madde kimya sayesinde bilinir ve öğrenirler.

Dünyayı anlama konusunda çeşitli pek çok deneyler yapılır. Böylelikle deneysel yöntem olduğu da mevcuttur. Bu deneyleri okuldan başlayarak üniversiteye kadar her kademede gözlemlememiz mümkündür. Evrende varlığını sürdüren maddeler deneysel yöntem ve kimya bilimiyle anlaşılabilir?

Kimyanın Alt Dalları Nelerdir?

Analitik Kimya: Kimyasal ölçümlerin yapıldığı bir daldır. Maddelerin kimyasal bileşenleri çalışma alanları içerisindedir.

Organik Kimya: Karbon kimyası olarak da geçer ve karbon bileşiklerini inceler.

Biyokimya: Canlıların yapısını ve çevredeki kimyasal olayları inceler. Bu alt dalın temelinde canlılar ve enerji-besin döngüsü yer alır.

Fizikokimya: Fizik ile kimya arasında kalmıştır. Basınç ve sıcaklık gibi konuları inceler.

Nükleer Kimya: Diğer ismi çekirdek kimyasıdır. Atom altı düzeyde gerçekleşen olayları inceler. Temel konusu radyoaktifliktir.

Elektrokimya: Elektrik enerjisi ile kimyasal değişimleri inceler. Pillerin yapımı incelenir.
 
Üst Alt