Son Konu

Kimyasal peeling nedir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
103900.jpg
103900.jpg
Cilt görünümünü daha uygun hale getirmek, leke nispetini azaltmak, renk homojenitesi oluşturmak ve hafif kırışıklıklarda düzgünleşme sağlamak için kullanılan ve tecrübeli ellerde son nokta inançlı olan bir prosedürdür.

Dermatolojik hastalıklarda akne ve melasmada da hakikat ve tarafında kullanıldığında son radde yüz güldürücü sonuçlar elde edilir.

Kimyasal peeling süreç derinliğine nazaran “yüzeyel, orta ve derin peeling” olarak üçe ayrılır. Yüzeyel ve orta derinlikteki peelingler ciltte daha taze bir görünüme yol açtıkları ve kişinin süreç sonrasını ömür kalitesini olumsuz etkilemedikleri için tercih edilmektedir.

Yüzeyel peelingde emel cilt yüzeyinde yan alan hücrelerin yüzeyden uzaklaştırılarak alttan gelen genç hücrelerin yüzeye ulaşma sürecini hızlandırmaktır. Bu süreç daha yumuşak ve homojen görünümde olan bir cilde sahip olunmasını sağlar, siyah nokta(açık komedonlar)lardan cildi arındırır ve yağ-nem istikrarını kurarak ciltte ölçüsüz parlaklık, kuruluk üzere aksilikleri ortadan kaldırır.

Kimyasal peeling için meyve asitleri sıklıkla tercih edilir. Şeker kamışından elde edilen glikolik asid, sütten elde edilen laktik asid, aspirinin ana unsuru olan salisilik asid en sık kullanılan formlarıdır.

Derin peelingler anestezi altında pratik zorluğu ve elde edilen sonuçların hastanın hayatındaki kısıtlamalara orantıyla beklenenin altında olması nedeniyle tercih edilmemektedir.

Peeling süreci bireye ve tasarruf gayesine nazaran çoklukla haftada bir yahut iki haftada bir yekun 4-6 seans üzere uygulanır. Yeniden muhtaçlığa ve yaşa nazaran senede bir yahut birkaç seanslık kürler biçiminde tekrarlanabilir. Tedavi edilecek nedene ve hastanın tolerabilitesine nazaran peeling ajanının kuvveti de arttırılabilir.

Kimyasal peeling kesinlikle kış periyodunda ve himaye altında uygulanması gereken bir süreçtir. Süreç sırasında yüzeyel pelinglerde hafif bir kaşıntı ve iğnelenme olağanken, orta radde peelinglerde yüzeyele nazaran daha bariz gelgelelim tolere edilebilen bir acı oluşur. Süreç tamamlandığında bu his devam etmez ve muvakkattir.

Tatbik sonrası kesinlikle tertipli 2-3 saatte bir yüksek himaye faktörlü güneş kollayıcı kullanılmalıdır. Süreç sonrası cilt hassas ve tahrişlere açık olacağı için vücut ısısını arttıran sıcak su ile banyo, terlemeye yol açan egzersiz, hamam-sauna üzere ortamlardan bir mühlet uzak durulması tercihen birkaç gün makyaj yapılmaması önerilir.

Yüzeyel peelinglerde süreçten çabucak sonra birkaç saat devam eden hafif bir kızarıklık ve sonraki günlerde de hafif bir soyulma ve kepeklenme yaşanabileceği üzere dayanıklılığı yüksek olan ciltlerde hiç kızarıklık ve kepeklenme olmayabilir. Orta radde peelingler yüzeyele orantıyla daha derin tabakaya tesir ettiği için kızarıklık ve soyulma daha besbelli ve uzun müddetli olabilir. Şayet oluşmuşsa kabuklanmaların elle soyulmaması tedavi süreci tamamlandığında iz kalmaması açısından son kademe değerlidir.

Kimyasal peeling aşağıdaki durumlarda uygulanmamalıdır.

Önemli güneş yanıkları

Kullanılacak ajana bağlı bilinen allerjiler

Açık yaralar

Kılcal damarları yüzeye yakın rozaseiform cilt

Canlı herpes(uçuk) enfeksiyonu

Hamilelik

Cilt hassasiyeti yapan retinoik asid, salisilik asid üzere ilaçların tasarrufu

 
Üst Alt