Son Konu

Kırık nedir? kırılan yer nasıl anlaşılır?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kırık bölgesini hareket ettirdiğinizde ağrı şiddetlenir. Kırık bölgesinin hassasiyeti artar. Kırık olan kemik görüntüsünün şekli bozulur. Görüntü normal olmayan bir şekle dönüşür. Kemik uçları oynatıldığı zaman sürtünme sesi duyulur. Kırık olan kişinin hareketleri azalır ve hareketsiz kalmak ister. Açık kırıklarda kemik ucu dışarı çıkar. Kırık bölgesinde yara ve kanama oluşabilir.

Kırık Çeşitleri Nelerdir?
Kırık vücutta değişik şekillerde görülür. Yaygın olarak görülen kırık şekilleri şunlardır:

1- KAPALI KIRIKLAR: Kapalı kırık vakasında kırık kemik uçları deriyi delmez. Deri de yara oluşmaz. Kemik uçları birbirinden fazla ayrılmaz.

2- AÇIK KIRIKLAR: Kırılan kemik ucundan birisi dışarı çıkar. Deride kanama ve yara oluşur. Açık kırıkta sinirler hasar görür. Bu yüzden bu kırıklar sakatlık riski taşır.

3- ÇÖKEN KIRIK: Yassı kemik bölgesinde görülen kırıklardır. Özellikle baş kemiklerinde yaygın olarak görülür.

4- KOMPLİKE KIRIK: Kırılan kemikler komşu organlara zarar vermeye başlar. Kaburga kemiklerinin kırılması ile akciğer zarar görür.

5- YAŞ AĞAÇ KIRIĞI: Kemik bütünlüğü bozulmaz. Bozukluk vücudun bir bölümünde görülür. Çocuklarda yaygın olarak görülen bir kırık türüdür.



6- PARÇALI KIRIK: Kemik vücudun birçok yerinde kırılmıştır. Vücuda ciddi hasar veren kırık çeşididir. Tamiri ve tedavisi uzun zaman alır.

Kırıklarda İlkyardım Nasıl Yapılır?
Kırık durumunun yeri tespit edilmeden yaralı gereksiz hareketlerden kaçınmalıdır. Kırık bölgesi açıksa önce kanama durdurulmalı ve üzeri temiz bir bezle kapatılmalı. Kırığı yerleştirmek için uğraşmayın. Küçük kırık kemik parçalarını çıkartmayın. Kırılan bölge hareketsiz hale getirin. Tahta parçası, ağaç dalı, karton, gazete, kalem ve çengelli iğneler ile kırık bölgesine tampon yapın. Hastayı uygun pozisyona getirip en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir.

1- KÖPRÜCÜK KEMİK KIRIKLARI: Kırık olan bölgedeki koltuk altı boşluğu bezle doldurulur. Köprücük kemiği üzerine katlanmış sargı konur. Koltuk altından bağlanır. Kırık taraftaki kol askıya alınır. Kırık 2 tarafta da yer alırsa 2 kolda askıya alınır. Atel tel kesinlikle kullanılmaz. Yaralı oturtulup sevk edilir.

2- KOL KEMİĞİ KIRIKLARI: Kırık kolun olduğu bölgenin koltuk altı boşluğu doldurulur. Atel koltuk altına yerleştirilen bezle birlikte 2 noktadan bağlanır. Atel konan bölge geniş bir sargı ile koltuk altından bağlanıp kola 90 derecelik açı verilir. Kol üçgen sargı bez ile askıya alınıp yaralı dik oturtulup en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilir.

3- ÖN KOL KEMİĞİ KIRIKLARI: İki atel varsa başparmak yukarıda kalacak şekilde kolun 2 tarafına atel takılır. Tek atel varsa avuç içi yere gelecek şekilde atel üzerine yerleştirilir. Avuç içinde ve bilek altındaki boşluk pamukla doldurulur. Düğümler atelin üstüne gelecek şekilde bağlanır. Kırık kol 90 derecelik açı ile parmak uçları karşı koltuk altına gelecek şekilde üçgen sargıyla askıya alınır.

4- KABURGA KEMİĞİ KIRIKLARI: Solunum güçlüğü yüzeyselse, batma hissi varsa, kırık kaburga sayısı fazla ise göğsün bir bölümü kabarır ve çöker. Kaburga kırıkları 2 şekilde tespit edilir. Yaralı derin nefes aldıktan sonra kaburganın 3 üst, 3 alt kaburgayı kapsayacak şekilde göğüs üzerine konan sargı sağlam bölgenin altına bağlanır. Koltuk altı bölgesi bezle desteklenir. Sargı kırık tarafındaki kol üzerine konarak koltuk altından bağlanır. Kol 45 derecelik açı ile parmak uçları karşı omzu bulacak şekilde askıya alınır
 
Üst Alt