Son Konu

Soru&Cevap Kirpik Dibi İltihabı Nedir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Gözlerimizin süsü olarak nitelendirdiğimiz kirpikler, kimi zaman iltihap kapabiliyor ve bu durum da birden fazla insanın canını sıkabiliyor. Bizler de kirpik dibi iltihabı nasıl geçer?, kirpik dibi iltihabı belirtileri nelerdir?, kirpik dibi iltihabı bitkisel tedavisi nelerdir?, kirpik dibi iltihabı kirpik döker mi?, kirpik dibi iltihabı genetik mi?, kirpik dibi iltihabı için hangi doktora gidilir?, kirpik dibi iltihabı nasıl temizlenir?, kirpik dibi iltihabı göz ağrısı yapar mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Gözlerimizin süsü olarak nitelendirdiğimiz kirpikler, kimi zaman iltihap kapabiliyor ve bu durum da birden fazla insanın canını sıkabiliyor. Hem sağlık hem görünüş açısından kötü bir rahatsızlık olan kirpik dibi iltihabı; çaresi bulunmayan bir rahatsızlık olmadığı için tedavi yöntemleri mevcuttur. Kimi zaman evde kimi zaman ilaçlar ile bu rahatsızlıktan kurtulmanın yolları vardır.

Kirpik Dibi İltihabı Nasıl Geçer?

Kirpik dibi iltihabının tıbbi ismi blefarit’tir. Günlük hayatta kişilerin yaşam koşullarını olumsuz etkileyerek sıklıkla yaşanan bir göz sorunu haline gelmektedir. Hasta konforunu bozarak kızarık kirpik diplerine ve yanma, batma gibi belirtilere neden olmaktadır.
Kirpik dibi iltihabı tedavisi oldukça zordur ve kronik bir hastalıktır. Tam tedavisi mümkün olmasa da düzenli tedavi ile belirtiler azaltılabilmektedir. Kirpik dibi dediğimiz alan göz kapağının kenarında bulunur. Bu bölgede önde deri ile arkadan gelen konjunktiva mukozası birleşir ve kirpiklerin çıkış noktası oluşturur. Bu bölgelerde uçları yani gözenekleri bulunan meibomian bezler de vardır. Bu gözeneklerde bulunan meibomian bezleri salgıladıkları yağ bezleri göz yüzeyini kayganlaştırıp göz yaşının buharlaşmasını yavaşlatmaktadır. Kirpik dibi iltihabı bu bölgedeki soruların ortak adıdır. Demodex olarak isimlendirilen ve bu bölgede yaşayarak mikroskobik olarak çoğalan parazitlerde iltihabın artmasındaki temel sebeplerdir.

Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kirpik dibi iltihabının belirtileri arasında;
• Yanma
• Batma
• Kum kaçmış hissi
• Sulanma
• Göz kızarması
• Göz yaşarması, sayıla bilir.
Bu belirtilere ek olarak; kirpik dibi iltihabına bağlı olarak gözlerde ağrı, göz kapaklarında şişlik, göz kapaklarında dolgunluk, gözde kızarıklık, kirpik diplerinde kepek oluşumu, kirpik dibi kaşıntısı, kirpik kaybı, kirpiklerde beyazlama da sayılabilmektedir.

Kirpik Dibi İltihabı Bitkisel Tedavisi Nelerdir?

• Sallama Çay;
Kirpik dibi iltihabından dolayı çıkan yağ bezeciklerini temiz bir iğne yardımı ile patlatarak içerindeki iltihabın dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonraki uygulama olarak orta sıcaklıkta olan sallama poşet çayı gözünüzün üstüne koyarak yarım saat dinlendirmelisiniz.
• Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı içeren antibakteriyel madde enfeksiyon riskini azaltır. Gece yatmadan gözünüze kulak pamuğu yardımıyla hindistan cevizi yağını kirpik üzerinize gözlerinize kaçırmamaya dikkat ederek sürünüz.
• Yağ Karışımı
Bir yemek kaşığı olacak şekilde hazırlanan çay yağı ile bir çay kaşığı zeytin yağını ve bir tatlı kaşığı lavanta yağlarını karıştırınız. İçerisine yarım diş sarımsak ekleyerek bu karışımı bir gün boyunca bekletiniz. Daha sonra kulak pamuk yardımıyla gözlerinize uygulayabilirsiniz.

Kirpik Dibi İltihabı Kirpik Döker Mi?

Kirpik dibi iltihabına yaş aralığı olarak bakıldığı zaman diğer yaş gruplarına oranla ergenlik zamanında başlayarak yaş ilerledikçe uzun yıllar devam edebileceğine değinen Op. Dr. Hasan Oğuzhan’ın bu konuyla ilgili yapmış olduğu araştırmalar sonucunda; kirpik dibi iltihabının blefarit kronik bir problem olduğunu ve tedavi edilmediği taktirde kirpiklerin içe dönmesine ve kirpiklerde beyazlama gibi sorunlara sebep olacağını belirtmektedir. Yine bu sorunlarla birlikte kirpik dibi iltihabının kirpik dökülmesine sebep olduğu da bilinilen sonuçlar arasındadır.

Kirpik Dibi İltihabı Genetik Mi?

Kirpik dibi iltihabı tedavisi oldukça zordur. Kronik bir hastalıktır, yani genetik bir hastalıktır. Genelde ergenlik çağlarında görülür, bu zamanlarda başlayarak yıllarca devam eden bir göz hastalığıdır. Tam tedavisi mümkün olmasa da düzenli tedavi ile belirtiler azaltılabilir. Her hastalıkta olduğu gibi kirpik dibi iltihabı rahatsızlığında da erken teşhis çok önemlidir, belirtileri görüldüğünde göz doktorunuza danışmanızı öneririz.

Kirpik Dibi İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kirpik dibi iltihabının tedavisi için doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Blefarit yani halk arasındaki adıyla kirpik dibi iltihabının tedavisini yapacak olan uzman göz doktorudur. Doğru teşhis için en yakın zamanda göz doktorunuzdan randevu alarak muayene olmanız göz sağlığınız açısından önem teşkil etmektedir.

Kirpik Dibi İltihabı Nasıl Temizlenir?

İlk ve önemli olan nokta göz ve göz kapaklarının temiz tutulmasıdır. Göz kapaklarına yapılan bakım sonrası bu iltihaplanma süresi geçene kadar bakım uygulanarak uzun süreli tekrarlanması iltihabın geçmesi için önemlidir. Bu bakımda şu şekilde yol izlenebilir; göz kapağını ve çevresini yakmayacak şekilde sıcak pansuman yapılmalı ve oluşan sert kabuklar yumuşatılmalıdır.
Yumuşayan bu kabuklar sonrasında bir kulak pamuğu yardımıyla düzgünce temizlenmeli. Temizlenen göz kapaklarına doktor verdiği antibiyotik içeren kremler uygulanması oldukça önemlidir. Doktorunuzun bazen antibiyotik içeren kremler yerine, suni göz damlası ve ağızdan alabileceğiniz ilaçlar verebilmektedir.
Göz temizliğine dikkat ederek, kirpik diplerinde oluşmuş olan iltihaplanmayı engelleyebilirsiniz.

Kirpik Dibi İltihabı Göz Ağrısı Yapar Mı?

Kirpik dibi iltihabı mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer tedavi yapılmazsa zaman geçtikçe kirpik diplerinde oluşan mikroorganizmalar kirpik diplerine zarar verir ve kirpiklerin dökülmesine neden olabilir. Hastalar kirpikleri döküldüğü zaman bundan rahatsızlık duyacaktır. Fazlasıyla önemli olan bir nokta da kirpik diplerinde yağ salınımını sağlayan bezlerin kanallarının ağızlarında bulunmaktadır. Enfeksiyon olduğunda kanalların ağızlarında oluşan tıkanıklıklar yağ salınımının azalmasına neden olur. Göz kapaklarındaki yağ salınımının azalması göz yüzeyinin daha çabuk kurumasına neden olan etmenler arasındadır. Gerekli tedavi yolları uygulanmazsa kuru gözle ilgili ciddi göz problemleri yaşanmasına neden olabilir. Bu durum göz yüzeyinde enfeksiyon oranını arttırır ve göz kapaklarında şiddetli ağrılara sebep olur.
 

Ekli dosyalar

  • kirpik-dibi-iltihabi-60d5bb8f71a1e.jpg
    kirpik-dibi-iltihabi-60d5bb8f71a1e.jpg
    128 KB · Görüntüleme: 13
Üst Alt