Kış depresyonu bazı kaynaklarda mevsimsel affektif bozukluk olarak tanımlansa da üzerinde fazla durulmaz. Peki nedir bu kış depresyonu? Aslında buradaki mod düşüklüğü gerçek bir depresyon değildir. Yazın renkli enerjisinden sonra gelen baskın, sıkıcı ve soğuk havalardan kaynaklı mod düşüklüğümüzü bazen depresyonla karıştırabiliriz. Oysa daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi depresyon hafife alınmayacak bir kavramdır. Peki kışın gelmesiyle modumuz nasıl düşebilir ve kış depresyonunun belirtileri neler olabilir?
KIŞ DEPRESYONU NEDENLERİ
Yaz enerjisinden sonra işlere, günlük hayatın yoğunluğuna odaklanamama
Güneş enerjisi yoluyla vücuda D vitamini alınır ve D vitaminini işlevlerinden biri serotonin hormonunu arttırmaktır. Serotonin hormonu eksikliği de depresyonun en önemli nedenlerindendir. Bu nedenle kış aylarında depresyon görülme sıklığı daha fazladır.
KIŞ DEPRESYONU BELİRTİLERİ
Günlük işlere odaklanmada güçlük
Karbonhidrat oranı yüksek besinleri tüketme isteğinin artması. (bunun nedeni düşen serotonin hormonundan kaynaklıdır)
Uyku kalitesinin düşmesi ve sabahları dinlenmemiş olarak uyanmak
Unutkanlık
Günlük aktivitelerin artık eskisi kadar keyif vermemesi
KIŞ DEPRESYONUNDAN KURTULMA YOLLARI
Fototerapi adı verilen ışık tedavisi eğer gerçek bir kış depresyonu söz konusuysa oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Bunun dışında kendi kendimize yapılabilecek ufak tefek şeyler modumuzun yükselmesini sağlayabilir. Karbonhidratların içinde serotonin hormonu vardır fakat fazla tüketilmesi de kilo artışı yapacağı için sağlıklı beslenmek kış depresyonuyla baş etmede en önemli etkendir. Yani çok fazla çikolata yemeyin ☺. Düzenli spor yapmak beyindeki serotonin seviyesini artırır bu yüzden depresyonla baş etmede oldukça faydalıdır. Uyku alışkanlığınızın düzene girmesi de depresyon riskini azaltır. Son olarak da dolabınızdaki siyah renkli kıyafetleri azaltmak da yararlı olabilir. ☺