Son Konu

kış mevsimi ile ilgili yazı

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
kış mevsimi hakkında kompozisyon

Dort Mevsim Hikayesi

Bir zamanlar Toprak Ana, evinde yalnız yaşıyormuş Yalnız yaşamak zormuş, bu yuzden canı cok sıkılıyormuş Bir gun kalkmış, gok kralına misafirliğe gitmiş Sarayın kapısına varınca, gurultuler, patırtılar duymuş Kapıdaki nobetciye, “bunların ne olduğunu sormuş

Nobetci:

Ne olacak, demiş Mevsim kardeşlerin gurultusu İkisi kız, ikisi oğlan dort yaramaz cocuk var Kavga edip duruyorlar

Toprak Ana :

Onları bana gonderin, demiş Ben yalnızım, biraz da benimle otursunlar

Nobetci Toprak Ananın isteğini krala soylemiş Kral da “Peki demiş Toprak Ana bunun uzerine evine donmuş, mevsim kardeşleri beklemeye başlamış

Once en kucuk kardeş gelmiş Pembe, beyaz saclı, guzel bir cocukmuş

Toprak Anaya :

Benim adım İlkbahar, demiş Size ufak bir armağan getirdim

İlkbahar, cantasını acmış, cantasından tomurcuklanmış dallar, renk renk cicek demetleri, cıvıl cıvıl otuşen kuşlar cıkarmış

Cok gecmeden ikinci kardeş gelmiş Tombul, kırmızı yanaklı bir kızmış

Adı da Yaz’mış Kardeşine :

Haydi cekil bakalım, bak, ben geldim, demiş Sonra o da cantasından cilek, kiraz, şeftali, erik gibi meyveler cıkarmış, bunları Toprak Anaya sunmuş

Derken ucuncu kardeş gelmiş Sarı sapsarı bir cocukmuş

Toprak Ana’ya :

Ben sonbaharım demiş Yalnızlığı, sessizliği cok severim, demiş

Sonra da kuşları kovmuş, her yeri sarıya boyamış Ortalığa bir sessizlik cokmuş Tam bu sırada dorduncu kardeş gelmiş

Cicekleri, meyveleri dağıtmış, cebinden beyaz bir su cıkarmış, bu suyla her yeri beyaza boyamış

Bir yandan da :

Benim adım kış, benim adım kış diye bağırıyormuş

Dort kardeş de Toprak Ananın evinden gitmek istememiş Kavgaya tutuşmuşlar Ortalık alt ust olmuş

Toprak Ana kızmış :

Beni dinleyin, demiş Ya sırayla gelin, evimde ucer ay misafir kalın, ya da cekilip gidin Hepinizi birlikte istemiyorum

Bunun uzerine mevsim kardeşler duşunmuşler Aralarında anlaşıp Toprak Anaya, “peki demişler İşte o gunden beri sırayla geliyor, Toprak Anada ucer ay misafir kalıyorlar

Kış

Kış, dort mevsimden biridir, sonbahardan sonra, ilkbahardan once yaşanır Soğuk bir mevsim olan kışın gelişi ile soğuk, yağmur, kar, dolu gibi mevsimsel olaylar meydana gelir Yaz boyunca guneş ışınlarını dik alan bir yerin dunyanın donuşu ile bu ışınlardan yoksun kalması sonucu kış mevsimi yaşanır

Guneş ışınlarının 21 Aralık tarihinde Oğlak Donencesine dik gelmesi sonucu Guney yarım kureye yaz, Kuzey yarım kureye kış gelir Farklı yarımkurelerde farklı zamanlarda yaşanan kış mevsimi ulkemizde ve Kuzey yarım kurede 22 Aralık ayı ile başlayıp 21 Mart ile sona erer Kış başlangıcı ile gunduzler kısalmaya geceler uzamaya başlar

Ulkemizde kışın her bolge eşit olarak yağış almamakla birlikte, en ağır mevsim Doğu Anadolu Bolgesi’nde gorulur Bu bolgede karlı gun sayısı oldukca fazladır, diğer bolgeler yağış almakla birlikte kış şartları fazla ağır değildir

Kış ısınma ihtiyacının artması, meyve sebze ceşitliliğinin ve veriminin duştuğu, guneş ışığından daha cok yararlanmak adına yapılan yaz saati uygulamasının kış saati uygulamasına donuşturulduğu bir mevsimdir

Sema Ozbek

Üst Alt