Bilgisayar (computer), uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem yürüten makinadır. Kısacası bilgisayar, bilgi işleyen elektronik bir makinadır.
İnsanoğlu, M.Ö. 3000 yıllarında paralı alışverişin başlaması ile sayma işlemine ihtiyaç duydu. M.Ö. 2600 yıllarında ise bu işlemlerde kullanılmak üzere Abaküs adı verilen hesaplayıcılar bulundu.
İngiliz Matematikçisi Charles Babbage 1812 yıllarında fark makinası üzerinde çalışmaya başladı. 1871 yılında öldüğünde, bu Analitik makinası istenilen seviyeye gelememişti. Babbage'ın yaptığı hesaplar ve çizimleri, hesap makinalarının ve bilgisayarların temelini oluşturduğundan, ona bilgisayarın babası denmiştir.
Bugün bilgisayarlar ikili sayı sistemine göre çalışmaktadır. İkili sistemi ise 1854 yılında Matematikçi George Boole tarafından bulunmuştur.
1937 yılında IBM şirketi adına çalışma yapan Hardvard Üniversitesi hocalarından Howard Aiken ve Browne'un geliştirdiği Mark 1, ilk defa olarak insan müdahalesi olmaksızın çalışan sayısal otomatik bilgisayar olma unvanını elde etti. Mark 1 adlı bu makina, delikli kağıt şeritle çalışan, dört işlemi yapabilen, verilen değerleri karşılaştırabilen, depoladığı bilgileri kullanabilen bir makinaydı.
1945 yılında tamamen elektron lambalarından oluşan ENIAC adlı bilgisayarı Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları yaptılar.
1945-59 yılları arasında geliştirilen bilgisayarlar ise transistörlü, elektronik lambalı bilgisayarlardır. (l.kuşak)
1959-64 yılları arasında geliştirilen bilgisayarlar ise transistörlü bilgisayarlardır. (2.kuşak)
3.kuşak bilgisayarlar ise 1964-70 yılları arasında entegre devreli bilgisayarlar olarak yapılmıştır. 90'lı yıllarda ise bilgisayarlar hacim olarak küçülmüş, hız, bellek ve teknik özellikleri bakımından oldukça yüksek kapasitelere ıilaşmıştır.
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ Bilgisayarın tarihçesi milattan önceye dayanmaktadır. İnsanoğlu sayma gereği duyduğunda ilk olarak parmaklarını kullanmıştır. Sayıların toplanması için ilk olarak düğümlü ipler ve daha sonrada abaküs adı verilen hesaplama araçlarını kullanmışlardır. (MÖ 600) Zamanla matematik bilimindeki gelişmeler hesaplayıcılara da yansımıştır. 1621 yılında ilk hesap cetveli 1642’de Blaise Pascal tarafından toplama ve çıkarma makinesi 1671’de Leibnizt tarafından dört işlem makinesi geliştirilerek mekanik hesaplayıcıların temelleri atılmıştır. 1810 yılında ise mekanik hesaplayıcılar piyasaya sürülmüştür. 1854 yılında ise ABD’de yapılan nüfus sayımının Herman Hollerith tarafından geliştirilen delikli kart sistemi ile çalışan makine kullanılarak yapılması, normal nüfus sayımının 1/3’ü kaderlik kısa bir sürede gerçekleştirilmiş oldu. 1940 yılında vakumlu tüpler bilgisayarda kullanılmaya başlanmıştır. İlk mekanik bilgisayar II. Dünya savaşı sırasında ABD’de yapılmış olan MARC-1’dir. Marc-1’in icadından kısa bir süre sonra askeri amaçlarla geliştirilen Eniac ile elektronik bilgisayarların kullanılmasına başlanmıştır. 1948 yılında transistörlerin kullanılması ile birlikte bilgisayarların ağırlığı azalmaya, hacimleri küçülmeye, bellek kapasitesi ve hızları artmaya başlamıştır. Bu arada programlama dilleri geliştirilmiştir. (Pascal, Basic, Cobol, Fortran) 1964 yılında ise birden fazla transistor birleştirilerek ortaya çıkan birleşik devrelerin bulunmasıyla bilgisayardaki gelişmeler hızlanmıştır. Entegrelerin kullanılmasıyla bilgisayarlar küçülmüş işlem hızları, erişim hızları, hafıza kapasiteleri büyümüş ve yaygınlaşmışlardır. Günümüzde ise entegre devrelerin yerine silikon üzerinde geniş çapta birleşmiş devreler kullanılarak bilgisayarlar hız, kapasite ve fiyat açısından daha da yaygınlaşmış ve kullanılmaya başlanmıştır.