15 kg domates ( taze olması önemli) 25-30 kg yaptım size 15 kg olarak veriyorum ne kadar yapacaksanız o formda ayarlayabilirsiniz.
3 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1.5 çay bardağı sıvı yağ
Kışlık Domates Konserve Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Öncelikle domateslerimizi güzelce yıkadıktan sonra uç kısımlarına x biçiminde bıçak yardımıyla çizik atalım.
Büyük bir tencerede kaynar olan suya domatesleri sığacak kadar atalım bir dk kadar bekletelim .
Kenarda hazır olan soğuk buzlu suya alalım kabuklarının kolay bir halde sıyrıldığını göreceksiniz.
Kabuklarını bu halde rahatlıkla temizledikten sonra domatesleri rondodan geçirip derin tencereye alalım.
Domatesleri rendeleyerekte yapabilirsiniz bu büsbütün sizin tercihinize kalmış ben fazlaca yaptığım için rende olarakta sevmediğimiz için bu halde yaptım.
Tuzunu şekerini ekleyelim.
Evvel yüksek ateşte kaynayana kadar sonra altını kısıp bir yahut bir buçuk saat kadar orta ara karıştırarak pişirelim.
Bu ortada sıvı yağını da ekleyelim. Suyu da olduğu için biraz vakit alabilir.
Kıvama geldiğinde aslında anlıyorsunuz.
Kenarda kavanozları kaynar suya sokup çıkartalım kurulayalım.
Kullanılmamış kapaklarımızı da tıpkı halde kaynamış ve altını kapattığımız suya sokup çıkartalım kurulayalım.
Kapakları kaynar suya koymayalım yapıları bozulabilir yalnızca bir bastırıp çıkartalım.
Daha sonra hala kaynar olan sosumuzu iki parmak boşluk kalacak biçimde kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatalım.
Elinize bez sarın eller yanmasın.
Sonra çabucak zıt çevirip bir gün o formda bekleyelim.
Sonraki gün denetim edelim kapak bombeli olanlar olmamıştır kapak vakumlanmış olmalı.
Mutlaka güneş ışığı almayan serin bir ortamda saklayalım. Ortada bir denetim edelim yarar var.
Konservenin üzerinde beyaz pamukçuk üzere yapı varsa kapaktan hava alıyor demektir. Şimdiden ellerinize sıhhat