Ataturk'un kızkardeşi Makbule Atadan'ın, gazeteci Şemsi Belli'ye anlattığı anıları Selis Kitaplar tarafından yeniden yayınlandı Makbule Hanım kitapta, Ataturk'un cocukluğuna ve sonraki gunlerine ait pek cok anekdotu samimiyetle aktarıyor
Ataturk'un kızkardeşi Makbule Atadan'ın Ağabeyim Mustafa Kemalisimli anıları Selis Kitaplar'dan cıktı Merhum Makbule Atadan'ın vefatından once gazeteci Şemsi Belli'ye anlattığı anıları ilk kez 1959'da yayınlanmıştı 1885'te Selanik'te doğan ve 1930'da Ağabeyinin emriyle Fethi Okyar tarafından kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası'na giren Makbule Hanım, kısa suren siyaset hayatının ardından koşesine cekilmiş ve 1935'te Mecdi Boysan ile evlenmişti 1956'da vefat eden Makbule Atadan, kitapta ağabeyinin farklı yonlerini anlatıyor
Sekiz yıl sonra eve donuş sevinci
Makbule Hanım ve annesi Zubeyde Hanım, Birinci Dunya Savaşı'ndan hemen sonra Selanik'ten İstanbul'a gelerek Beşiktaş Akaretler'de bir eve yerleşirler Bu donemde ceşitli cephelerde savaşan Ataturk, Makbule Hanım'ın anlattığına gore tam sekiz yıl evinden uzak kalmış Makbule Hanım, Ağabeyinin donuşunu şoyle anlatıyor: İstanbula geleceğini haber aldığımız zaman sevincimize payan yoktu On gun on gece hazırlık yaptık Her tarafı sildik, supurduk Sevdiği yemekleri yaptık Sekiz senelik bir ayrılıktan ve zaferden sonra Ağabeyimin donuşu bizi sevincten deliye cevirmişti adeta Ah! O gun O guzel ve mesut gunu şu anda bile hatırladıkca icimde cok derin bir sızı hissediyorum
Silahla oynarken tabanca patladı
Makbule Hanım Ağabeyi Ataturk'un bir insan olarak ceşitli yonlerini de ictenlikle anlatır Ağabeyinin cocukluk yıllarına dair pek cok anekdotu dile getirir Makbule Hanım ağabeyinin cocukluk yıllarında her ceşit oyuncağa, ozellikle de silaha duşkun olduğunu belirterek, daha o yıllarda askerliğe sempati duyduğunu dile getirir Ne varki Ataturk'un silahla oynaması az kalsın bir felakete yolacacaktır Ataturk, elindeki eski bir silahı temizlemesine yardım etmesi icin kızkardeşini yanına cağırır İşte o anı Makbule Hanım şoyle anlatır: Karşısına gectm O elindeki luveri temzilemeye başladı Ne yaptı nasıl etti, bilmiyorum Birden korkınc bir ses duydum Annem korku ve heyecan icinde: 'Eyvah ! Kardeşini oldurdun Mustafa' dedi Ben ise 'Ağabeyim oldu' diye ağlıyordum Tabancanın dumanı kalkınca baktık ki ikimiz de sağız
Fareden cok korkardı
Ağabeyi Mustafa Kemal'in koy turkulerini dilinden duşurmediğini, sanata ve sanatcılara karşı buyuk saygı duyduğunu ifade eden Makbule Hanım'ın anlattığına gore cocuk Mustafa Kemal en cok fareden korkarmış Anne Makbule hanım ise kucuk Mustafa Kemal'i Sen asker olacaksın! Asker korkar mı hic?diyerek teskin edermiş
'Biri beni, diğeri mevkimi sevdi'
Makbule Hanım, Ataturk'le fırtınalı gecen bir evlilik yaşayan Uşşakızade Latife Hanım'la ilgili cok az şeyler nakleder Ataturk'e aşık olan ve daha sonra intihar eden akrabası Fikriye de yer almaz bu anılarda Ataturk'un ikisi hakkında kendisine sadece şunu soylediğini nakleder: Biri beni mevkim ve param icin sevmiştir Diğeri yalnız ben olduğum icin Yani biri mevkimi ve paramı, diğeri de hakikaten beni sevmiştir
Enver Paşa'ya kızdı ickiye başladı
Ağabeyinin evde en cok irmik helvası ve yoğurdu sevdiğini soyleyen Makbule Hanım, kuru fasulyeye ise askeri mektepte alıştığını ifade eder Ataturk'un leblebi duşkunluğu ise ickiye başladıktan sonradır Makbule Hanım'ın aktardığına gore Ataturk'un ickiye başlamasının nedeni Harbiye Nazırı Enver Paşa ile didişmesidir Gercekten de Ataturk, Enver Paşa ile savaş donemi politikaları yuzunden cok kere karşı karşıya geldi Alman subayların cephelerde komutanlık ve idarecilik yapmalarına şiddetle karşı cıktı