Son Konu

Klavye Teknikleri Nasıl OLur Hızlı Kullanma Klavye 10 Parmak

chatgpt

Yeni Üye
Katılım
6 Haz 2023
Mesajlar
424
Tepkime
1
Puanları
18
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bu adımlar sıklaştıkça ve teknoloji geliştikçe Atamızın başlattığı bu akımı sürdürmeye kararlı olan hocamız İhsan YENER konu hakkında devlet nazarında girişimlerde bulunmuş, 1946 yılında resmi makamlara “Türk diline uygun ve standart olarak kabul edilecek bir klavye geliştirilmesi” için yazılar yazmıştır. Bu yazılar sonucu dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri ile görüşmüş ve beraberinde Cumhurbaşkanımız Celal Bayar ile bu konu masaya yatırılmıştır. Görüşmeler sonucunda Sayın Cuhmurbaşkanımız bir komisyon kurulmasına ve bu konuda çalışmalar başlatılmasına ön ayak olmuştur. Bu tarihten sonra İhsan YENER ve oluşturulan komisyon Türk Dil Kurumu’nun kılavuzundan yararlanarak Türkçemizde kullanılan 30.000′e yakın kelimenin değerlendirmesini yapmıştır. (Komisyon içerisinde Türk denetçiler olduğu gibi konunun uzmanı olan yabancı katılımcılarda bulunmaktaydı.) Bu değerlendirmelerde, Türkçemizdeki sesli ve sessiz harf kullanımı en iyi şekilde ortaya çıkarılmış ve kelimeler içerisinde geçen harf ayrımı yapılmıştır. Bu harf ayrımı sonucunda Türkçemizde kullanılan sesli harflerin a, e, i, ö, u gibi sol ele ve diğer harflerin ise sağ ele oranlanarak oluşturulan F klavye hayata geçirilimiştir.

Klavyemiz 20 Ekim 1955 tarihinde resmi olarak kabul edilmiştir. 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından “zorunlu standart” olarak kabul görmüştür. Bu tarihten sonra yurtdışından gelecek olan klavyelerde F klavye olma zorunluluğu getirilmiştir. (Zira TSE’nin 1978 ve 1979 yılında yaptığı düzenlemeler bilgisayarları da içermekteydi)

Yukarıda görüldüğü gibi F klavyemiz 50 yıldan fazla bir zamandır ülkemizde kabul gören ve kullanılan bir klavye biçimidir. Bununla birlikte 1974 yılında TSE tarafından kabul edilmiş ve zorunlu hale getirilmiştir.


Q KLAVYE İLE ON PARMAK YAZILAMAZ MI?

F klavye ile on parmak yazım teknikleri kullanılarak yazılabilecek en iyi hızda yazı yazmanın ışığında aklımıza şöyle bir soru geliyor: “Q klavye ile on parmak yazı yazılamaz mı?” Bu soruyu isterseniz kendi klavyemizi ve Q klavyeyi inceleyerek cevaplayalım.

Q klavyede harf dizilimi Türkçe açısından çok olumsuzdur. Zira Türkçede en çok kullanılan sesli harf olan “A” harfi Q klavye düzeninde sol elin serçe parmağına denk gelmektedir. Sol elin serçe parmağı sürekli olarak q on parmak düzenine göre kullanılırsa elimiz çok çabuk yorulur. Bu isterseniz kendinizde deneyebilirsiniz. Q klavye üzerine sol elinizin serçe parmağı A harfine oturacak şekilde sırasıyla parmaklarınızı oturtun. Daha sonra elinizi hiç kaldırmadan sadece sol elinizin küçük parmağı ve sol el yüzük parmağı ile “ASA” kelimesini yazmaya çalışın. 5 veya 6. yazımdan sonra parmaklar ve dolayısıyla el bileği ekleminiz yorulmaya başlayacaktır. Ancak aynı kelime F klavyemizde sırasıyla sol elin işaret parmağı ve sağ elimizin işaret parmağı ile yazılacağından hiçbir yorulma belirtisi görülmez.

Sadece a veya diğer sesli harfler için geçerli olmamakla birlikte Q klavye düzeninde tüm harflerin yerleşimi Türk kullanıcısı için bir engel teşkil etmektedir. Bunu Q klavye üzerinde sesli harflerin dağınık yerleşiminden anlayabilirsiniz. Sesli harfler kelimeler içinde çok kullandığımız için önemlidir ve sürekli bu harfleri tuşlarız. Olaya birde sessiz harfler açısından bakalım. Türkçemizde en çok kullanılan sessiz harflerden birisi olan “K” harfi Q klavye düzeninde sağ elin orta parmağına denk gelmektedir. Ancak F klavyemizde bu harf sağ elin işaret parmağı üzerine denk gelir. Bunun nedeni K harfinin en çok kullandığımız sessiz harflerden birisi olması ve ellerimizin yorulmaması için hızlı ve kolayca vuruş yapabileceğimiz bir noktaya alınmasıdır. Sanırım bu bile F klavyenin farkını ortaya koyuyor, ne dersiniz?


YILLARDIR Q KLAVYE KULLANIYORUM, F KLAVYEYE GEÇMEM ZOR OLMAZ MI?

İnsan alıştığı bir düzenden başka bir düzene geçince kesinlikle bir sendeleme dönemine girer. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Ancak yukarıda bahsedilen durumun klavye değiştirmede önemli olmayacağı bir gerçek, çünkü F klavyeye alışmanız sizin en fazla 3 gününüzü alır. Yapacağınız basit ve düzenli egzersizler ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Unutmayınız ki, şu anda bu yazıyı yıllarca Q klavye kullanmış ve daha sonrasında F klavyeye geçerek dakikada 500 karakterin üzerinde yazı yazabilen birisi yazıyor.
Sadece F klavyeye geçmeyi isteyin bu size yeter. F Klavye on parmak teknikleri hakkında yardımcı olabilecek programlar ve yazılımlar edinmeye çalışın. Bu yazılımlar sizin klavye düzeninizi sağlamanızda büyük oranda yardımcı olacaktır.

Q klavyeden F’ye geçişte zorlanmazsınız, çünkü F klavye üzerinde klavyeye bakmadan (hatta bilgisayar ekranına bile bakmadan) yazım yapabilirsiniz. Bu sayede hızlı ve daha doğru bir yazı yazma tekniği elde edersiniz. Bunun zaman, para, rahatlık açısından getirilerini bilgisayar ile alakalı bir insansanız tahmin edebilirsiniz.
Kendinizi yormayın, birden F klavye öğrenmeye kalkmayın, öncelikle size bu konuda yardımcı olabilecek yönergeleri izleyin. Daha sonrasında kendinizi rahat hissettiğinizde F klavyeye geçin. Göreceksiniz F klavye ile aslında çok daha hızlı ve doğru yazı yazabileceksiniz. (İnanın şu anda bu yazılarda F klavye üzerinde yazılıyor, bu kadar çok yazıyı Q klavye ile yazdığınızı bir düşünsenize?)


OTURMA DÜZENİ VE PARMAKLARIN YERLEŞİMİ

F klavye ile yazı yazarken (yada başka bir klavyede) oturma düzeni çok önemlidir. Sandalyenize mümkün olduğunca dik oturun. Gerekirse sandalyenizi daha rahat olabileceğiniz bir başkasıyla değiştirin. Bilgisayar ekranı ile gözleriniz arasında en az 30 cm’lik bir mesafe olması idealdir. Bu mesafeyi veya biraz üstünü (40-50 cm gibi) korumaya çalışın.

Sol elinizin serçe parmağı klavyenizde A harfine gelecek şekilde (A diyorum çünkü muhtemelen bir Q klavye üzerinde F onparmak çalışacaksınız, bu sizin için bir dezavantaj değil aksine avantajdır) sıralayın. Sağ elinizin başparmağını da J harfi üzerine gelecek şekilde sırasıyla yerleştirin. Detaylı olarak yazmam gerekirse parmaklarınız;


SOL EL

Serçe Parmak: A | F klavyede U
Yüzük Parmak: S | F klavyede İ
Orta Parmak: D | F klavyede E
İşaret Parmağı: F | F klavyede A


SAĞ EL

İşaret Parmağı: J | F klavyede K
Orta Parmak: K | F klavyede M
Yüzük Parmak: L | F klavyede L
Serçe Parmak: Ş | F klavyede Y

Baş Parmaklar: Space (iki parmakta boşluk tuşunun üzerinde olmalıdır.)
şeklinde dizilmelidir. Gördüğünüz gibi parmakların düzeni sadece orta blok için geçerli. Parmaklarınız yazmaya başlamadan önce ve yazarken sürekli bu blok üzerinde olmalıdır. Diğer harflere parmaklarınız geçiş yapacaktır. Örneğin T harfini yazabilmek için sağ elin işaret parmağını bir yana kaydırırsınız. N yazabilmek için sağ el orta parmağınızı bir yukarı kaydırırsınız. Bu şekilde kaydırmalar ile on parmak yazım tekniğine başlayabilirsiniz.

Parmaklarınızın pozisyonu hızlı yazı yazarken çok önemlidir. Bu nedenle parmaklarınızın yerleşimine dikkat etmeniz gerekiyor. Parmaklarınızı doğru harfler üzerine koyduktan sonra, klavye üzerine bırakmayın. Mümkün olabildiğince parmaklarınızın ilk eklemi ile orta eklemi arasında belli bir açıyı koruyun. Parmakların sürekli bu pozisyonda durması ve hareket etmesi ekleminizde mobilizasyon sağlayacağı için yorulma hissetmezsiniz.

Bununla birlikte sorun teşkil eden bir diğer durum ise parmaklarımızı klavye üzerine yerleştirdikten sonra el bilek ekleminin pozisyonudur. El bileğinizi F klavyedeyken zorlamayın. Daha rahat ve hızlı nasıl yazabiliyorsanız o şekilde konumlandırın. İdeal olan biçim el ile kol arasında oluşturulacak düz bir açı ile yazmaktır. Bu konuda kendinizi sıkmayın, rahat ettiğiniz şekli tercih edin. Zaten ileride klavyemizi kullanmaya devam ettikçe kendi pozisyonunuzu ayarlamakta zorluk çekmeyeceksiniz.


F KLAVYE’Yİ BİLGİSAYARIMDA NASIL KULLANACAĞIM?

F klavye düzenine geçebilmek için öncelikle kullandığınız işletim sisteminin Dil özelliklerini değiştirmeniz gerekiyor. Örneğin Windows XP kullanıcısı iseniz, Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Bölge ve Dil Seçenekleri bölümüne tıklayın, açılan ekranda Diller sekmesinden Ayrıntılara geçiş yapın. Karşınıza gelen alanda Ekle diyerek Türkçe F klavyeyi sisteminize tanıtabilirsiniz. Bu sayede F klavye ile yazılar yazabilirsiniz. Şayet Q klavyeyi bilgisayarınızdan kaldırmadıysanız Shift+Ctrl tuş kombinasyonu ile F klavyeye anlık geçişler yapabilirsiniz.


NERDEN BAŞLAYACAĞIM?

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Herşeyden önce parmaklarınızın yerleşimini ve oturma düzeninizi sağladıktan sonra önce basit kelimeler yazarak yazmaya başlayın. Yazım tekniğinin başında Aka, yaşa, uyu, taka, kat, yat gibi kelimeler yazılır. Bu kelimelerin yazılmasının amacı hem çok kullanılan ve sesli harflerin hakim olduğu klavye orta bloğuna alışmak ve parmaklarınızı bu alanda -konumlandırmaktır. Bununla birlikte harflerin yerlerini iyi ezberlemeye çalışın. Bu ezberleme süreci çok kısa bir zamanını alacaktır, zaten daha sonrasında parmaklarınız gideceği harfi kendisi bulacaktır. Siz bu konuda herhangi bir sıkıntı çekmeyeceksiniz.


F KLAVYE BULAMIYORUM!

Evet doğrudur, şu anda ülkemizde yer alan bilişim firmaları ve bu konuda yurt dışından parça getirten firmalarda dahil olmak üzere bir Q klavye üstünlüğü var. Satılan bilgisayarların konfigürasyonunda her zaman Türkçe Q klavye ibaresini görürsünüz, ancak daha şu zamana kadar bir konfigürasyonda Türkçe F Klavye yazımını görmedim. Bu konunun sanırım devlet nezdinde araştırılması, müdahale edilmesi gerekiyor. Yasayla zaten desteklenen bu konu, gümrük mevzuatındaki ve yasalardaki boşluklardan yararlanılarak Q kullanımına zorlama olarak bizlere geri dönüyor. Son dönemlerde biraz daha sık bulmakla birlikte Q klavyeyi bulabildiğiniz rahatlıkta F klavyemizi piyasada bulamıyorsunuz. F klavye ile yazan üstatlarımız bana “zaten gerek yok, biz klavyeye bakmadan yazı yazıyoruz” diyebilirler. Ancak daha başlangıç aşamasında olan bir insanın o klavyenin düzenini görerek öğrenmesini ben kendi açımdan daha doğru buluyorum. Zaten ileride F klavye ile yazmaya devam ettikçe Q da olsa F de olsa klavyeye bakma ihtiyacı hissetmeyeceksiniz.


KLAVYE İLE ÇOK HIZLI YAZDIĞIMA İNANIYORUM, HIZIMI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Şayet hızınızı (klavye yazım hızınızı) öğrenmek istiyorsanız bunun için size Microsoft Office paketi içinde bulunan Ms Word programını tavsiye edeceğim. Hızımızı öğrenmek için sadece bu program yeterlidir. Peki nasıl yapacağız? Hemen kısaca izah edeyim; öncelikle yazmak istediğiniz metni seçin ve rahatça görüp yazabileceğiniz bir alana konumlandırın. Daha sonra boş bir word belgesi açarak hemen yazmaya başlayın.

Yazınızın uzun yada kısa olması önemli değilir, ancak kafi miktarda bir yazı olması hızınızı öğrenmek açısından idealdir. Daha sonra yazınız bittiği an hemen CTRL+S tuş kombinasyonunu kullanarak dosyayı kaydedin. Dosyayı kapatmadan program menüsünden, Dosya > Özellikler > İstatistikler alanına gelin. Burada geçen zamanınızı ve Karakter sayınızı bulun. Örneğin 5 dakikada 2000 karakter yazıyorsanız bunu 5′e bölerek dakikadaki karakter hızınızı hesaplayabilirsiniz. Böylelikle 400 karakter/dk sizin yazım hızınız olacaktır. Bunun içinden yanlış yazdığınız kelimeleri de çıkararak tam ve doğru yazım hızınızı hesaplayabilirsiniz. Word programı Türkçe’de hatalı yazılan sözcükleri ve karakterleri otomatik olarak bizlere sunduğu için bu programı tavsiye ediyorum. Yoksa sizde boş bir metin editörü (notpad, word, wordpad gibi) açarak belli bir zaman yazı yazabilir ve bu zamanda yazdığınız karakterleri birbirine bölerek hızınızı bulabilirsiniz.

Q Klavye On Parmak Yazım Kuralları


Temel fikir aynı parmaklara sürekli olarak aynı harflere basılması böylece harflerin yerlerinin kolay ezberlenmesi ve klavyeye bakmadan yazı yazılmasıdır. Böylece yazan kişi yazarken, elleri klavyeyi kapatsa bile harfleri aramak için üzerine eğilmek zorunda kalmaz. On parmak öğrenmedeki en önemli kurallar klavyeye bakmamak, sürekli aynı harfe aynı parmak ile basmak ve ellerin doğru yerleştirilmesidir.




540px-KB_Turkey.svg.png




On Parmak Kullanmanın Yararları
  • Daha az yorulmak.
  • Daha hızlı yazmak
  • Bilgisayar başında daha sağlıklı durmak.
  • Klavyeye bakma zorunluluğunun ortadan kalkması
Sol Elin Yerleştirilmesi

Sol elin işaret parmağı bu çıkıntılı F harfine gelecek şekilde resimdeki gibi sırasıyla yerleştirilir. Bundan böyle her iki elin de baş parmakları yalnızca Boşluk, space, tuşuna gelecek şekilde yerleştirilir.


  • Serçe Parmak: Serçe parmak normalde A harfinin üzerine gelir. Ama [1], [Q], [A], [Z] harflerine ve bu harflerin oluşturduğu hattın sol tarafındanki tuşlara basar.

  • Yüzük Parmağı: Normalde S harfinin üzerinde hazır durur ama [2], [W], , [X] Harflerine de basar.


  • Orta Parmak: Normalde D harfinin üzerinde hazır durur ama [3], [E], [D], [C] harflerine de basar.
  • İşaret Parmağı: Normalde Çıkıntılı F harfinin üzerinde hazır bulunur ancak [4], [R], [F], [V] Hattı ile birlikte [5], [T], [G], hattındaki harf ve rakamlara da gerektiğinde basar.


  • Baş Parmak: Yalnızca Boşluk Tuşu (Space Bar) ' na basacak şekilde yerleştirilir.
Sağ Elin Yerleştirilmesi

Sağ elin işaret parmağı, resimdeki gibi çıkıntılı J harfinden başlamak üzere sıra ile yerleştirilir. Bundan böyle her iki elin de baş parmakları yalnızca Boşluk, space, tuşuna gelecek şekilde yerleştirilir. Kılavyeye, artık sag el hep bu şekilde yerleştirilir.

  • Baş Parmak: Yalnızca Boşluk Tuşu (Space Bar) ' na basacak şekilde yerleştirilir.
  • İşaret Parmağı: Normalde Çıkıntılı J harfinin üzerinde hazır bulunur ancak [7], , [J], [M] Hattı ile birlikte [6], [Y], [H], [N]

  • Orta Parmak: Normalde K harfinin üzerinde hazır durur ama [8], , [K], [Ö] harflerine de basar.


  • hattındaki harf ve rakamlara da gerektiğinde basar. Yüzük Parmağı: Normalde L harfinin üzerinde hazır durur ama [9], [O], [L], [Ç] Harflerine de basar.
  • Serçe Parmak: Serçe parmak normalde Ş harfinin üzerine gelir. Ama [ğ], [ü], [Ş],[p] [.] tuşlarına ve bu tuşların oluşturduğu hattın sağ tarafındanki Harf Tuşları Grubuna basar.
    [*]
 
Üst Alt