KOAH Nedir?
Bulunduğunuz ortamlarda bitkisel veya hayvansal kaynaklı yakıtların kullanılması durumunda ortaya çıkacak olan zararlı maddeleri uzun süre soluduğunuzda akciğerde ve hava yollarında oluşan iltihabi hastalık olarak bilinmektedir. Kronik bir hastalıktır ve bunu tetikleyen diğer önemli bir faktör ise sigara dumanıdır. Bu nedenle sigara alışkanlığınız varsa, KOAH teşhisinin konmasının ardından hızlı bir biçimde bırakmalı veya sigara kullanılan ortamlardan da hızla uzaklaşmalısınız. KOAH Belirtileri Nelerdir? KOAH hastalığına yakalanıp yakalanmadığınızı işaret edecek olan bazı önemli belirtiler bulunmaktadır. Bunlar arasında;
Öksürme
Balgam
Nefes darlığı en önemlileridir.
Diğer belirtiler arasında ise yorgunluk, halsizlik veya depresyon şikayetleri yer alabilmektedir. Eğer parmak uçlarınızda, dilinizde veya dudaklarınızda mavi-mor renk değişimlerini görüyorsanız, bu durumların da yine KOAHbelirtileri arasında olabileceğini unutmamalısınız. Daha ağır bir hal alması durumunda ise uykuya eğilim artacaktır.
Önemsenmeyecek derecede başlayan öksürükler, belirli bir dönemin ardından daha sık ve şiddetli bir hal alıyorsa, sabahları daha fazla balgam şikayeti görülüyorsa, özellikle hareket ettiğiniz esnada nefes darlığını daha hissedilir halde yaşıyorsanız, tüm bu durumlarda mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir. KOAH Tanısı Nasıl Konur?
Yukarıda bahsettiğimiz üç temel belirtiyi yaşıyorsanız uzman bir hekime başvurmanız halinde KOAH olup olmadığınızın yanıtını alabilirsiniz. İlk olarak öykünüzü dinleyecek olan doktorunuza aktaracağınız şikayetlerin ardından birtakım fiziki muayeneler tamamlanacaktır. KOAH olduğunu düşündüren bu belirtilerin kesin tanıya dönüşmesini sağlayacak olan solunum fonksiyon testleri gerçekleştirilecektir. Ayrıca KOAH tanısı konmasında belirleyici olan balgam muayenesi yapılacaktır. KOAH Tedavisi Var Mı?
KOAH hastalığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak yaşam kalitenizi düşürmesine izin vermemek için önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan KOAH için bazı tedbirleri alabilirsiniz. Bu aşamada ilk olarak yapmanız gereken şey, sigara kullanımını bırakmak ve sigaranın içildiği her ortamdan uzak durmaktır. KOAH ataklarını önlemek, ilerlemesine engel olmak ve belirtilerini azaltabilmek için doktor kontrolünde kullanabileceğiniz nefes açıcı ilaçlar, antibiyotikler ve oksijen tedavisi de bulunmaktadır.
KOAH Hastalığı İçin Egzersiz Önerileri Nelerdir?
Hareketsiz kaldığınız takdirde kasların zayıflamasından ötürü akciğer kapasitesinde azalmalar görülecektir. Bu nedenle hareketli bir yaşamı benimsemeniz çok daha faydalı olacaktır. Nefes darlığından dolayı hareket etmekten çekinen kişileri doğru bildiği yanlışlardan uzaklaştıracak olan programların belirlenmesi sayesinde yaşam kalitesinin artması da sağlanmaktadır. Unutulmamalı ki, akciğerlerin iyi çalışması, ancak doğru bir şekilde yapılacak egzersizlerle mümkün olacaktır. Aynı şekilde 20 dakika gibi bir sürede yürüyüş yapılması da hareketlilik kazanılması açısından önemlidir. KOAH Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Son olarak KOAH hastalığında beslenme konusunda değinmekteyiz. Yavaş bir şekilde ve çiğnemesi kolay olan besinleri tüketmesi gereken hastanın, öğünleri daha sık aralıklarla yemesi uygun olacaktır. Yemek yerken sıvı alımını ise sona bırakması önerilmektedir. Kilo almamaya dikkat etmeli, balgamı sökebilmek için sıvı alımını artırmalı, kafeinsiz içecekler tüketmeli ve tuz tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Bunun yanında gazlı içeceklerden, hazmı zor olan meyvelerden ve solunumu zorlaştırmakta olan besinlerden uzak durmalıdır.