Son Konu

Kök hücreler ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Menisküs tedavisi

Diz kireçlenmesi tedavisi

Kalça kireçlenmesi tedavisi

Çapraz bağ tedavisi

Eklem kireçlenmesi

Tendon tedavisi

Şeker marazı

Romatizma marazları

Saç dökülmesini tedbire ve yeni saç oluşumu

Cilt gençleştirme

Kök Hücre Nedir?

Kök hücre; işlev olarak şimdi vücudumuzda dönüşüme uğramamış vücudumuzdaki tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. Döllenmiş bir yumurta ile başladığımız hayat yolculuğumuzda en en son formumuza gelene kadarki tüm süreci kök hücrelerimiz yapar.

Dönüşüme uğramamış bu ana hücreler sınırsız sayıda bölünebilir, kendilerini yenileyebilir, organ ya da dokulara dönüşebilme ve çoğalabilme özelliğine sahiptir. Vücutta nerede bir yaralanma, zedelenme, onarım muhtaçlığı duyulursa oraya giderek gereken hücre tipine dönüşür ve hasar onarımına başlar. Kolumuz kırıldığında masraf kırığı tamir eder, dimağ hasarı yaşarsak hasarın olduğu nahiyeye gelerek dimağ hücresine dönüşecektir. Vücudumuzda en ağır bulunduğu devir ana karnındaki periyodumuzdur organlarımızın ve dokularımızın gelişmesinde başrolü kök hücreler üstlenir. Bebeklik, çocukluk, gençlik, yaşlılık devirlerine gidildikçe kök hücrelere muhtaçlığın azalmasıyla birlikte kök hücrelerde vücudumuzda azalır. Kaza geçiren, hastalanan yaşlı şahısların düzgünleşme süreçleri gençlere nazaran daha yavaştır.

Kök hücreler genetik kodlarımızı taşıdıkları için PRP ile birlikte en doğal tedavi formülüdür. Bu özellikli hücrelerle yapılan tedavilere kök hücre tedavileri denir.

Kök Hücrelerin Özellikleri?

Kendi kendilerine hareket edip münasip bir noktaya yerleşebilirler.

Gerektiğinde bölünerek çoğalabilir daha ziyade kök hücre oluşturabilirler.

Diğer hücre tiplerine dönüşüp oradaki devamlılığı sağlarlar.

Kök hücreler kendilerini yenileyebilirler.

Vücuttaki yaralanma zedelenme üzere bir sorun yaşadığımızda oraya giderek onarıma başlayabilirler.

Kök Hücre Nasıl Elde Edilir?

Erişkin insan vücudunda çeşitli doku ve organlardan kök hücre elde edilebilmektedir. Kök hücre elde etmek için birinci seçenek kemik iliğinden alınmasıdır; süreç yaklaşık 30 dk sürer ve bu süreç hastane kaidelerinde hastadan 60-70 cc kemik iliği alınır. 2. seçenek ise liposuction tekniğiyle hastanın vücudunun yağlı bir kesiminden bir ölçü yağ alınarak kişisel süreçlerden makbul yağ ve hücreler ayrıştırılarak tasarrufa hazır hale getirilir. Kök hücreler iki farklı formda kullanılır; Otolog, yani kişinin kendi hücresinin yeniden kendisine kullanılmasıdır. Bu hücreler uzun yıllar saklanabilir. allojenik, kök hücreler ise diğerinden alınan hücrelerdir uzun mühlet saklanamaz ve hastaya çabucak verilir. En çok yapılan kök hücre tedavileri son devirlerde bu formdadır. Kök hücre elde edilebilme imkanı ayrıyeten deri, kas, dimağ den mümkündür lakin kemik iliği ve yağ hücrelerine nazaran daha zahmetli, riskli ve pahalı olduğu için çok çokça tercih edilmemektedir.

Kök hücreler tedavide nasıl tesir gösterir?

Yaralanmış ya da hasar görmüş yere enjekte edildikten sonra doğal vazifesi olan hasar onarma ve güzelleştirme için bölünerek hangi tip hücre’ye gereksinim varsa (Kemik, kıkırdak, saç, doku vs) dönüşür ve vücudu onarım için uyarır. Vücut bu hücrelerin öncülüğünde kendini onarır. Diz kesimine enjekte edilirse yalnızca kıkırdak değil tüm seri onaracaktır. Tedavideki en kıymetli rolü güzelleşme sürecini tetiklemektir.

Kök Hücreler ile hangi illetler tedavi edilebilir?

Menisküs tedavisi

Diz kireçlenmesi tedavisi

Kalça kireçlenmesi tedavisi

Çapraz bağ tedavisi

Eklem kireçlenmesi

Tendon tedavisi

Şeker marazı

Romatizma marazları

Saç dökülmesini tedbire ve yeni saç oluşumu

Cilt gençleştirme

Kök Hücre tedavileri kimlere yapılır?

Doku hasarı, eklem rahatsızlıkları, tendon hasarı, çapraz bağ yaralanmaları, saç dökülmesi üzere meseleler yaşayan tüm bayan ve erkek bireylere uygulanabilir.

Cerrahi usuller kadar başarılı olmasının yanı sıra son aşama doğal bir tedavidir ve yan tesiri bulunmaz.

Kök Hücre Tedavisinin Yararları Nelerdir?

Öncelikle kök hücre tedavilerinde bir nevi kendi yedek kesimlerimizle güzelleşme imkanı buluyoruz. Kendi kök hücrelerimiz hasarlı dertli organlarımızın tamirini yapıyorlar bu en doğal yoldur.

Ağır cerrahi operasyonlara maruz kalmadan gündelik hayatımızdan, iş, aile ve toplumsal hayatımızdan kopmadan süratli bir düzgünleşme süreci geçirmemize imkan verir.

Kök Hücre Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bir insanın kök hücresi rastgele bir öteki beşere nakledilebilir mi?
C- Tutarlı donörlerden alınan kök hücreler entegrasyonlu olduğu insanlara nakledilebilir. Bunlar umumide kardeşler arasında ve valideden evlada nakil halinde olmaktadır. Kardeşler arası entegrasyon %25’tir.

2. Kök hücreler alındıktan sonra ne kadar vadede kullanılmalıdır?
C- Otolog yani kişinin kendi hücreleri yıllarca saklanabilir; lakin allojenik, yani gayrı birinden elde edilen kök hücreler hastaya acilen verilmelidir.

3. Kök hücre alınması uzun bir süreç midir?
C- Hastadan kök hücre alınması kemik iliğinden 30 dk, yağ’dan alınması yaklaşık 1 saat sürmektedir.
4. Kök hücre ile PRP farkı nedir?
C- PRP süreci hazırlanması ve uygulanması kolay bir süreçtir lakin PRP de alınan ve ayrıştırılan kan ölçüsü kök hücreye nazaran yaklaşık 10 kat daha azdır ve ortak yanları PRP içerisinde de yaklaşık %1 kadar kök hücre bulunur.

 
Üst Alt