İçindekiler Hide
- 1 Kolajen Nedir?
- 2 Kolajen Sadece Cilt Değil Tüm Vücudumuz İçin Önemli
- 3 Kolajen Takviyesi İşe Yarıyor Mu?
- 4 Kolajenin Düzenli Kullanımda Başarılı Sonuç Alınır
- 5 Kolajen Bakımı İçin Ürün Seçimine Dikkat Edin
- 6 Kolajeni Kullanmadan Önce Bir Cildiye Uzmanına Başvurmalısınız
- 7 Kolajen Dokuyu Harekete Geçirmek İçin Önemli Öneriler
- 8 En Çok Tercih Edilen Kolajen Ürünleri
-
9
Kolajen Tipleri Nelerdir?
- 9.1 Kolajen Tip 1
- 9.2 Kolajen Tip
- 9.3 Kolajen Tip
- 9.4 Kolajen Tip 4
- 9.5 Kolajen Tip 1
- 10 Kolajen Faydaları Nelerdir?
- 11 Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?
- 12 Kimler Kolajen Kullanmalı?
- 13 Takviye Kolajen Formları Nelerdir?
- 14 Kolajen Peptit Nedir?
- 15 Kolajenin Yan Etkileri Nelerdir?
Kolajen Nedir?
Son zamanlarda kolajen nedir ne işe yarar sorusu çok merak edilmektedir. Kolajen bir protein çeşididir hayvanların et, der, kemik gibi kısımlarından oluşturulur. Cildiniz ve kas hücreleriniz kolajenin temel görevi bağ dokusunu güçlendirmektedir. Kolajen ile vücut bütünlüğünüz korunmaktadır. Kas ve cilt hücrelerini koruyan bağ dokusu yapısına katılarak cilde dayanıklılık, esneklik ve canlılık kazandıran kolajen aynı zamanda eklem, tendon ve organları bir arada tutmada görevlidir.Kolajen Nedir, Kolajen Ne İşe Yarar?
Ciltte kolajenin azalmasına sebep olan faktörler yaşın ilerlemesi, sigara kullanımı, aşırı stres, hava kirliliği ve hareketsizlik ciltteki esnekliğin azalmasına sebep olmaktadır. Kolajen eksikliği sebebiyle ciltte sarkmalar ve kırışıklıklar meydana gelebilmektedir. Cildinize kaybettiği kolajeni kazandırmak için tablet, kapsül, toz, sıvı ve hatta sakız şeklinde satışa sunulan ürünlerin kullanıldığı görülmektedir. Bu ürünler ezbere alınmalı bir cildiye uzmanından yardım alınmalıdır.
Kolajen Sadece Cilt Değil Tüm Vücudumuz İçin Önemli
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
aklımıza cilt sağlımız gelse de tüm vücudumuz için olmazsa olmaz olduğunu unutmamalıyız. Vucudumuzun yapı taşıdır. Ve asıl görevi de bağ dokusunu kuvvetlendirmektir. Bu şekilde vücudumuzun bütünlüğünü de korumaktadır. Cildimizin dışında kemik, eklem tendon ve kaslarda da bol miktarda kolajen vardır. Cildin orta tabakası olan %70-80’i kolajendir.Kolajenin faydası cildi güçlendirir, cildin elastik olmasını ve su tutma kapasitesini azaltmaktadır. Yaş ilerledikçe vücudun kolajen üretimi azalmaktadır. 20’li yaşlardan sonra vücudumuz her sene ortalama yüzde 1 oranında kolojen kaybına uğrar. Zaman için cilt esnekliğini kaybederek ciltte kuruma, sarkma, kırışıklıklar görünmektedir. Aynı zamanda güneş lekeleri, ince cilt ve kırılgan tırnaklar da zamanla ortaya çıkar. Kolajen yaşlanma belirtilerini hafifleterek, cildinizin daha parlak daha canlı olmasını sağlayacaktır. Yaşlanma belirtilerini yok etmek için satılan kolajen takviyeleri pek çok kadın ve erkek tarafından kullanılmaktadır. Ancak güvenli kullanımı için mutlaka uzmana danışılmalıdır.
Kolajen Takviyesi İşe Yarıyor Mu?
Kolajen takviyeleri cildin kolajen üretmesini sağlar. Ve cildiniz daha nemli, gergin ve yumuşak bir görünüm alır. Kolajen içeren ürünler kullanan kişiler aylar içinde etkisini gördüklerini bildirmişlerdir. Ciltlerinin daha sağlıklı ve parlak olduğunu söylemişlerdir. Kolajen takviyelerinin içindeki kolajen peptitleri cilt kuruluğunu ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcıdır. Yapılan çalışmalara göre sekiz hafta boyunca kolajen takviyesi alan kadınların ciltleri daha esnek hale geldiğini ve ciltlerindeki derin kırışıklıkların azaldığı tespit edilmiştir.Kolajenin Düzenli Kullanımda Başarılı Sonuç Alınır
Kolajen takviyesi düzenli olarak günde1 gram miktarda vücuda alındığında 3 aylık uygulama sonucu cilt kuruluğunun yaklaşık yüzde 76’sı, ciltteki çizgilerin yüzde 12’si oranında artış tespit edilmiştir. Bir çalışmada ise kolajen takviyesi deri yaşlanmasında azalma, cildin esnekliğinde artış, hidrasyon (su tutma), dermal kolajen yoğunluğunda artış sağladığı tespit edilmiştir. Kolajen takviyesinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama gene de daha geniş kapsamlı çalışmalar kesinlik sağlamasına yardımcı olacaktır. Kolajen takviyesinin tıbbın farklı alanlarında da kullanılabilmektedir.Reklamlar
Kolajenin Düzenli Kullanımda Başarılı Sonuç Alınır
Kolajen Bakımı İçin Ürün Seçimine Dikkat Edin
Kolajen takviyeleri çeşit çeşittir. Tablet olarak kapsül olarak toz olarak değişik formlarda karşınıza çıkabilir. Dışarıdan ek olarak kolajen alındığında ilk olarak sindirim sisteminin yapıtaşı olan aminoasitlere parçalanır ve aminoasit olarak kana karışır. Parçalanmış hidrolize kolajen kullanılabilir. Kolajenin faydasını artırmak için hidrolize, peptid kolajenler ve likit kolajenler tercih edilmesidir. Sonucun ne kadar etkili olacağını kolajenin miktarı da etkilemektedir.Desteğin içeriğinde 5 ile 10 gram arasında Kolojene destek olarak alınan bu takviyede içerik olarak bakır, çinko ve C vitamini bulunması bu takviyenin etkisini artırır. Düşük molekül ağırlığı olan kolojen takviyelerinin tüketilmesi, kolojenin vücut tarafından daha hızlı emilebilmesine yardımcı olur. Bu özellikteki takviyelerin tercih edilmesi en doğrusu olacaktır.
Kolajeni Kullanmadan Önce Bir Cildiye Uzmanına Başvurmalısınız
Kolajen farklı şekillerde ve farklı yoğunluklarda bulunmaktadır. Cildinizin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 meydana getirir. Kolojeni cildi için takviye olması açısından kullananların tip 1 ya da tip 3 kolojen seçmeleri daha uygun olacaktır. Saçlarınız ve tırnaklarınız bütünlüğünü koruması için onları desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmak etkili olur.Kolajen daha çok tavuk, balık ve sığırdan üretilmektedir. En çok tavsiye edilen kolajen çeşidi ise balık içerikli olan kolajenlerdir. Balıklardan oluşturulan kolajen daha küçük boyutlarda olduğu için emilimi de oldukça kolaydır. Bundan dolayı eğer bu ürünlere alerjiniz varsa kullanmamalısınız. Ya da doktor tavsiyesi ile kullanmalısınız. Ve hamilelerin emziren annelerinde bu ürünleri kullanması tavsiye edilmemektedir.
Kolajeni Kullanmadan Önce Bir Cildiye Uzmanına Başvurmalısınız
Kolajen Dokuyu Harekete Geçirmek İçin Önemli Öneriler
Sağlıklı yaşamak sağlıklı kalmak için yaşam tarzınızı değiştirmelisiniz. Sadece besin takviyesi ile istediğiniz sonucu alamazsınız yapmanız gereken cildinizde var olan kolajeni korumaktır.Vücudumuzun kendikolojenini korumak için;
- Kolajen yapımını hızlandıran etkili yöntemlerden birisi egzersizdir. Düzenli olarak egzersiz yapmak oldukça önemlidir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek hem cildiniz hem vücudunuz için çok faydalıdır. Protein, vitamin ve mineralleri gerçek gıdalardan almaya dikkat etmelisiniz.
- Bünyemizde eksilen kolojenin yerine yenisinin konulmasında etkili olan yollardan birisi de A vitamini ve türevi olan retinol kullanımıdır. Retinol ile beraber C vitamini içeren serumları tüketmek de kolojen azalmasının önüne geçecektir.
- Kolajen üretimini arttırmak için kemik suyu, yumurta, balık, fasulye gibi yiyecekler oldukça etkilidir.
- Cildinizdeki kolajenin azalmaması için sigarayı bırakmalı, güneşten korunmalı, uyku düzeninize dikkat etmeli ve şeker tüketimine de dikkat etmelisiniz.
- Cildinizdeki kolajen üretimini arttıran lazer, altın iğne gibi uygulamalar cildinizin durumuna ve yaşınıza uygun olarak dermatolog tarafından seçilir ve uygulanır.
En Çok Tercih Edilen Kolajen Ürünleri
- Natures Supreme Collagen Peptides Powder 600 Gr
- Natures Supreme Beauty Collagen 60 Tablet
- One Up Multi Collagen 300 Gr Aromasız
- Natures Supreme Beauty Collagen 30 Tablet
- Voonka Multi Collagen Powder 300 Gr
- Suda Collagen 30 Shot x 40 mL
- Matriks CC II 30 Kapsül
- Voonka Collagen Beauty Plus 30 Saşe
Vücudumuz gençlik dönemlerimizde fazla miktarda kolojen üretmeye müsaittir. Ancak bu dönemlerde maruz kaldığımız stres, sağlıksız beslenme, stres, sigara içilmesi, UV ışınlarına maruz kalmak ve C vitaminince eksik kalınması gibi sebeplerden dolayı kolojen miktarı günden güne azalır. Kolajen içeren gıdalar düzenli olarak kullanılırsa cilde kolajen takviyesi ile cilt, eklem ve kaslara kolajen desteği vermek mümkündür.
Kolajen Tipleri Nelerdir
Kolajen Tipleri Nelerdir?
İnsanın vücudunda 16 çeşit kolajen bulunmaktadır. Kolajen biyolojik açıdan çok farklı çeşitlerde ve yoğunlukta bulunur. Ve kolajenin 80 ila %90 gibi büyük bir bölümü tip 1,2,3 ve 10’dan oluşur.Kolajen Tip 1
Vücutta en çok tip 1 kolajen bulunmaktadır. Kolajenler vücudun parçalarını oluşturan eozinofilik liflerden oluşmaktadır. Organlar, bağlar, tendonlar ve ciltte bulunan tip 1 kolajen kemikleri destekler, cilde gerginlik ve esneklik vermektedir. Dokuları bir arada tutar ve yaraların iyileşmesini sağlar.Kolajen Tip 2
Eklem bölgesindeki kolojenlerin yüzde 60’ı tip 2 kolojendir. Bu kolojen tipi kıkırdakların oluşması konusunda vücudumuza yardımcı olur. Ayrıca bu kolojen eklem sağlığını da gösterir. Bu kolojenin varlığı kişinin yaşına bağlı olarak gelişen eklem ağrılarına ve bunlarla başa çıkmada oldukça ekilidir.Kolajen Tip 3
Ti 3 kolojen, insan vücudundaki organ ve cildimizin hücre dışındaki matrisi oluşturan ana bileşendir. Ayrıca kalp ile kan damarlarının yanında kan dokusunun oluşturulmasında, cildin esnek olmasında ve sıkılık kazanmasında önemli rol oynar. Ayrıca kaslara da güç verir.Kolajen Tip 4
Sıcıların ciltte filtre edilmesinde kullanılan tip 4 kolojen, sindirim ve solunum organlarında oluşturulur. Yaygın olarak cildin derin bölgelerinde bulunan bu kolojen, yağ ve organları çevrelene yapıların oluşmasında da önemli etkiye sahiptir.Kolajen Tip 10
Eklemlerdeki kıkırdaklar ve yeni oluşan kemiklerin gelişiminde rol oynar. Kırık kemiklerin iyileşmesine yardımcı olur.Kolajen Faydaları Nelerdir?
- Kolajen cilt sağlığını iyileştirmeye katkı sağlar.
- Eklem ağrılarını hafifletilmek için kolajen yardımcı olabilir.
- Kolajen osteoporoz gibi kemik bozuklukları riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
- Yaşın ilerlemesi ile kas kütlesi kaybı olan kişilerin kas büyümesine ve gücünün artmasına katkı sağlamaktadır.
- Bazı kalp rahatsızlıkları risk faktörlerini azaltmaya karşı etkilidir.
- Kolajen beyin, kalp ve bağırsak sağlığının iyileşmesini sağlamaktadır. Ve kilo sorununun kontrol edilmesinde, saç ve tırnakların sağlıklı kalmasında etkilidir.
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?
Kolojenin vücudumuzda sentezlenebilmesi için üç farklı amino asit gereklidir. Proline, lynsine ve glycine şeklinde. Kolojence zengin gıdalar tüketmek kolojenin üretimini artırmak ve ihtiyacınız olan amino asitlerin alınmasına yardımcı olacaktır.Kolajen sentezi açısından tüketilmesi gereken gıdalar; kemik suyu, tavuk, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta beyazı, turunçgiller, meyveler, tropikal meyveler, sarımsak, yapraklı sebzeler, fasulyeler, kaju fıstığı, domates ve biberdir.
Kimler Kolajen Kullanmalı?
Kolajen özellikle otuzlu yaşlardan sonra takviye olarak alınmaktadır. 30 ve 40 yaşlarında olan bireylerin kolajen takviyesi alması kendilerini genç hissetmelerini sağlayacak. Ve yaşlılık belirtilerini ortadan kaldıracaktır.Takviye Kolajen Formları Nelerdir?
Kolajen takviyesini yediğiniz besinlerden, içeceklerden, cilt bakım ürünlerinden alabilirsiniz. Ayrıca son zamanlar kolajen tozu da çok tercih edilmektedir. Kolajen hap ve kolajen içeren krem ve maskeler ile de cildinize bakım yapabilirsiniz.Kolajen Peptit Nedir?
Kolajen peptit mide de sindirilmesi daha kolay olan parçaların oluşması kolajenin parçalanması sonucunda elde edilen parçalardır. Peptit şeklinde olan kolajen mideden bağırsağa hızlı bir şekilde geçerek hızlı bir şekilde kana karışır.Kolajenin Yan Etkileri Nelerdir
Kolajenin Yan Etkileri Nelerdir?
Kolajen takviyeleri çoğunlukla balık, kabuklu deniz ürünleri ve yumurta gibi besinlerden oluşturulur. Eğer bu besinlere alerjiniz varsa istemediğiniz sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Alerjisi olan kişiler için kolajenin bazı potansiyel yan etkileri şu şekildedir;- Ağızda hemen kaybolmayan bir kötü tat bırakabilir.
- Dolgunluk ve mide ekşimesi gibi sindirim sorunlarına neden olma potansiyeli de yüksektir.