bilgiliadam
Yeni Üye
İçindekiler Hide
Kontakt Lens Kullanımına Bağlı Göz Kuruluğu
Kornea (gözün en ön kısmı) oksijeni doğrudan havadan alır. Lens kullananlarda göz kuruluğuna daha sık rastlanılmasının nedeni kontakt lensin, oksijenin göze girmesine engel olabilmesidir. Kontakt lensler buna göre tasarlanmış olmasına rağmen günün son saatlerinde birçok kişi gözlerinde kuruluk hissi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca kontakt lensler gözyaşını emmektedir. Bu da göz kuruluğuna sebep olur. Sağlıklı bir insanda gözyaşı sayesinde kontakt lens, kornaeanın üzerinde rahatça yüzebilmektedir ancak gözyaşı eksikliği olduğu durumlarda kontakt lens göz yüzeyini tahriş etmektedir ve bu da göz kuruluğu belirtilerini ortaya çıkarmaktadır. Lenslerin göze iyi oturmadığı durumlarda ve kalitesiz lenslerin kullanımında belirtiler daha şiddetli olabilirGöz Kuruluğuna İyi Gelebilecek Tedaviler
- Göz Damlası – Göz damlaları reçetesiz olarak satılabilmektedir. Bunları eczanenizden temin edebilirsiniz. Reçetesiz satılan göz damlaları işe yaramazsa doktorunuza danışın.
- Göz Vitaminleri – Vitaminler gözlerinizin aldığı besin miktarını artırır. Göz sağlına iyi gelmesinin yanı sıra kontakt lens konforunuzu da artıracaktır. Gözlere iyi gelen vitaminlerin başında Lutein, zeaksantin, A vitamini, C vitamini ve Omega-3 gelmektedir.
- Slikon Hidrojel Kontakt Lensler – Yeni nesil lenslerden olan silikon hidrojil kontakt lensler normal lenslere oranla daha iyi nefes almaktadır. Bu lensler, normal lenslere oranla 5 kat fazla oksijen oksijen geçirgenliğine sahiptir. Bu durum kuruluğun azalmasını sağlar ve konforu artırır.
- Düşük Su İçerikli Kontakt Lensler – Halk arasında, kontakt lensin su içeriğini ne kadar yüksek olursa o kadar gözün o kadar rahat olacağına dair bir bilgi dolaşmaktadır ancak bu yanlıştır. Bazı kullanıcılar için, özellikle göz kuruluğu rahatsızlığı olan kullanıcılar için ters etki yapabilmektedir. Yüksek sulu kontak lenslerin daha iyi oksijen geçirgenliği sağladığı doğrudur fakat sıvı kaybettikçe bunu göz yüzeyinden çekerler ve bu da kuru göz belirtilerinin daha da şiddetlenmesine neden olur.
- Günlük Lensler – Kullan-at lensler olarak da bilinen günlük lensler, göz kuruluğu rahatsızlığı yaşayanlar için müthiş bir seçenektir. Günlük lenslerde protein birikintilerinin birikip rahatsızlığa sebep olmasına neden olacak kadar zaman geçmez. Aynı zamanda yanlış yapılan temizlik sonucunda oluşan lens kuruluğu sorunu da oluşmamaktadır çünkü bu lenslerin temizlenmeye ihtiyacı yoktur, kullanıldıktan sonra atılırlar.
- Skleral Lensler – Bu lensler normal lenslere göre daha sert ve geniş çaplıdır. Bu da gözün ön yüzeyinin kurumasını güçleştirir. Lens ile kornea arasında sıvı haznesi, nemli bir ortamın oluşmasını sağlar ve korneayı korur. Bu da göz kuruluğu olanlar için rahatlama sağlamaktadır.
- Ortokeratoloji – Bu lensler yalnızca gece kullanımı içindir, gündüz takılmaz. Ortokerataloji, kişi uyurken korneayı yeniden şekillendirmektedir ve miyop ve diğer kusurları geçici olarak düzeltir. Bu sayede gün içinde çıplak göz ile sorunsuz görebilmeniz sağlar. Bu lensleri kullanlanlarda göz kuruluğu şikayeti normal lens kullanlara oranla oldukça azdır.
- Hijyen ve Solüsyon – Göz kuruluğu lenslerin düzgün temizlenmenesinden de ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yanlış solüsyon kullanımı da göz kuruluğuna yol açar. Bazı kişilerde solüsyon değişiminden sonra göz kuruluğu rahatsızlığı azalmakta, hatta yok olabilmektedir.
Kontakt Lens Takarken Göz Kuruluğunu Önlemenin Yolları
- Genel göz sağlığı açısından gözlerinizi en az yılda bir kere düzenli olarak muayene ettirin.
- Yüksek oksijen geçirgenliğine sahip lensler satın alın.
- Göz kuruluğuna çözüm bulana kadar, olabildiğince lenslerinizi kullanmamaya çalışın. Göz kuruluğundan şikayetçi olanlar için lenslerin yalnızca özel günlerde ya da her gün takılacaksa günde bir iki saatliğine takılması tavsiye edilmektedir.
- Televizyon izlerken, telefonla uzun süre vakit geçirirken ya da bilgisayar kullanırken da lens takmaktan kaçınmanız en iyisidir zira bunlar gözleri yormaktadır.
- Aylık lens kullanıyorsanız bu lensleri her ay değiştirdiğinizden emin olun.
- Kontakt lens kapları da aynı şekilde birkaç haftada bir değiştirilip yenisi alınmalıdır. Bu kaplar uzun süre kullanıldığında mikrop oluşumuna neden olur.
- Grip ve soğuk algınlığı durumlarında lens kullanmamaya özen gösterin.
- Konjonktivit enfeksiyonu olduğunuz zamanlarda da lenslerinizi çıkarın.