adanali
Yeni Üye
- Katılım
- 20 Eki 2019
- Mesajlar
- 11,158
- Tepkime
- 0
- Puanları
- 36
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web
- bilgilihocam.com
- Credits
- 0
Koronavirüs yayılmaya devam ettikçe, sarımsak her zamankinden daha fazla popülerlik kazanıyor gibi görünmektedir. Piyasada sarımsak talepleri artmakta, beraberinde fiyatlar yükselmekte ve sarımsak stokları tükenmektedir. Bu yazıda sarımsağın koronavirüs ile mücadele bir rolü olup olmadığı ve bağışıklık güçlendirme etkileri üzerine bilgiler bulunmaktadır. Fakat bu yazı bilgilendirme amaçlı olduğu ve koronavirüs salgını halen devam eden bir salgın olduğu için yeni bilgilerle beraberinde bazı bilgiler değişebileceği unutulmamalıdır.
Sarımsak ve COVID-19 Salgını
Sarımsak yemek sağlıklıdır. Bu özellikle aktif bileşiklerde ve besin maddelerinde daha yüksek olan çiğ sarımsak için geçerlidir. Bununla birlikte, sarımsak yeni koronavirüsü önleyebileceğine veya tedavi edebileceğine dair bir kanıt yoktur. Dünya Sağlık Örgütü (Dünya Sağlık Örgütü) sarımsağın bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen sağlıklı bir gıda olduğunu, ancak sarımsak yemenin insanları yeni koronavirüsten koruduğuna dair bir kanıt yoktur. Yeni koronavirüse karşı alabilecek en iyi tedbirlerin evde kalmak, ellerinizi sık sık yıkamak ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmak olduğu unutulmamalıdır.
Sosyal medya yer alan bazı iddialara rağmen, sarımsak yeni koronavirüse karşı hiç test edilmemiştir. Bu nedenle, sadece bu yazıda benzer koronavirüsler üzerinde çeşitli sarımsak preparatlarını araştıran çalışmaları gözden geçirilerek, ayrıca sarımsağın yaygın soğuk algınlığı, grip ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsler üzerinde bir etkisi olup olmadığına da yer verilmiştir.
Son olarak, sınırlı çalışmalar sarımsağın bağışıklık yanıtını güçlendirebileceğini, iltihabı azaltabileceğini ve kalp hastalığı ve diyabetin (yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte) önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Sonuçta, sarımsak üzerinde sağlam bir miktarda küçük ölçekli, düşük kaliteli araştırma vardır. Ancak uygun klinik çalışmalar yoktur ve sarımsağın birçok faydası kanıtlanmamıştır. Genel etkilerine dayanarak, COVID-19 salgınının ortasında sarımsağın faydalı olup olmadığı ve genel sağlığa faydaları dair bilgiler bulunmaktadır.
Sarımsak, bağışıklık tepkisini güçlendirebilecek ve potansiyel olarak bazı virüslerle savaşmaya yardımcı olabilecek sağlıklı bir besindir, ancak koronavirüsü tedavi edebileceğine veya önleyebileceğine dair bir kanıt yoktur.
Sarımsağın Koronavirüse Karşı Etkinliği
Bulaşıcı bronşit virüsü, kuşları enfekte eden bir koronavirüstür. Sarımsak özütü, bir deneyde tavuk embriyolarındaki replikasyonunu azaltmıştır. Ancak bu çalışma bize fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Test edilen suş yeni koronavirüsten farklıdır. Tavuklardaki bulguları insanlara çevirmek de imkânsızdır.
Diğer Virüslerde Testler
Test tüplerinde, sarımsak ekstraktı virüslere karşı aktiftir, bu virüslerden bazıları şunlardır:
• Uçuk (herpes simpleks virüsü tip 1)
• Genital herpes (herpes simpleks virüsü tip 2)
• Solunum yolu enfeksiyonları (parainfluenza virüsü tip 3)
• Soğuk algınlığı (insan rinovirüs tip 2),
• Grip (grip B)
Koronavirüslere benzer şekilde, listelenen virüslerin çoğu hücreleri enfekte edebilir ve yayılabilir çünkü zarları ve viral zarf adı verilen yapışkan çubuk benzeri yapıları vardır. Araştırmacılar, sarımsağın zarlarını ve zarflarını bozarak virüslerle savaşmaya yardımcı olabileceğini varsayıyorlar. Eğer öyleyse, sarımsak sadece virüs hücrelere sızmadan önce çalışabilir, ancak bu henüz doğrulanmamıştır.
Sitomegalovirüs başka bir yaygın virüstür ve çoğu insan buna sahip olduklarını bilmez. Genellikle bağışıklık sisteminiz zayıfladığında semptomlara neden olur. Sitomegalovirüs ile enfekte olan farelerde, sarımsak (allitridin) bir bileşeni virüs kan seviyelerini ve karaciğer hasarını azaltmıştır. Bilim adamları, sarımsağın bağışıklık sistemini viral enfeksiyonları daha hızlı temizlemeye yardımcı olan Th1- baskın bir duruma geçirebileceğini düşünüyor, ancak bu doğrulanmamıştır.
Bu deneylere dayanarak sonuçlara varmamak önemlidir. Yukarıda bahsedilen tüm virüsler 2019 koronavirüsünden farklıdır. Sarımsak, hücreler ve hayvanlardaki bazı virüslere karşı aktifti, ancak yeni koronavirüs üzerindeki etkisi hiç test edilmemiştir.
Mikroplarla Mücadele Potansiyeli
Sarımsak, bakteri, maya, mantar, parazit ve virüslere karşı geniş antimikrobiyal aktiviteye sahip olabilir. Sarımsaktaki kükürt içeren ve alisin gibi bileşikler mikroplarda RNA, DNA ve protein üretimini engellemektedir, fakat klinik veriler henüz eksiktir.
Nezleye Karşı
120 kişilik bir çalışmada yaşlı sarımsak özütü soğuk algınlığı ve grip şiddetini azalttı. Enflamatuar proteinleri (sitokinler) düşürürken bağışıklık sistemini artırarak bağışıklık hücrelerinin (T hücreleri ve NK hücreleri) sayısını arttırmıştır.146 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir başka klinik çalışma, her gün allisin içeren bir sarımsak takviyesi almanın soğuk algınlığını önlemeye ve süresini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, son analiz, iyi kalitede başka herhangi bir çalışma bulamadı. Genel olarak, sarımsağın soğuk algınlığı ve grip ile mücadele edebileceğini veya savaşabileceğini iddia etmek için yeterli kanıt yoktur.
Grip, grip virüslerinden kaynaklanır. Soğuk algınlığına, diğer koronavirüs çeşitleri de dahil olmak üzere çok sayıda farklı virüs sebep olabilir. Bu virüsler 2019 koronavirüsü ile aynı değildir. Sarımsakın soğuk algınlığı ve griple mücadele edebileceği veya savaşabileceği konusunda yeterli kanıt yoktur.
Akciğer Enfeksiyonları
Sekonder bakteriyel akciğer enfeksiyonları, solunum güçlüğü çeken hastanede yatan COVID-19 hastaları için bir tehdittir. Bununla birlikte, sarımsakların bakteriyel akciğer enfeksiyonlarını önleyebileceğine dair bir kanıt yoktur. Sarımsak sadece küçük insan çalışmalarında, hayvanlarda ve test tüplerinde test edilmiştir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 52 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada, selüloz içeren burun spreyi (Nasaleze Travel) içeren sarımsak tozu ekstresi, havadaki enfeksiyonları tek başına spreyden daha iyi önlemiştir.
Farelerde ve test tüplerinde sarımsak özütü, antibiyotik direncine neden olan biyofilmleri bloke etti; ayrıca akciğerlerden bakteriyel enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı oldu. Diğer test tüpü deneylerinde, sarımsak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek birkaç bakteri inhibe etmiştir. Sıçanlarda sarımsak özütü, selenyum ve antioksidan vitaminler (A, C ve E) sıçanlarda akciğer hasarını önledi. Araştırmacılar, akciğer hasarına neden olmak için lisinopril kalp hastalığı ilacı kullandılar. Bu ilaç anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörüdür – COVID-19 komplikasyonları ve ölümlerinde rol oynayan bir ilaç sınıfıdır.
Bununla birlikte, sarımsak ekstraktının bakteriyel akciğer enfeksiyonu olan 26 kişi üzerinde yapılan klinik bir çalışmada çok az etkisi olmuştur veya hiç etkisi yoktur. Sarımsak, hastanede yatan COVID-19 hastalarında potansiyel bir sorun olan bakteriyel akciğer enfeksiyonları üzerinde karışık etkilere sahiptir. Çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bağışıklık Tepkisini Artırabilir
Son veriler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin yeni koronavirüsü yakalama riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca ondan ölme veya ciddi sağlık komplikasyonları yaşama olasılığı daha yüksektir. Hayvan ve hücre bazlı çalışmalarda, yaşlı sarımsak özütü glutatyonu artırarak beyaz kan hücrelerini ( lenfositler, makrofajlar, monositler ve nötrofiller ) uyardı . Beyaz kan hücreleri, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan bağışıklık hücreleridir, glutatyon ise bağışıklık hücrelerini serbest radikallerden koruyan bir antioksidandır. Bu, sarımsağın bağışıklık tepkisini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini, ancak klinik veri bulunmadığını göstermektedir.
Alerjileri ve Enflamasyonu Azaltabilir
Enflamasyon, COVID-19 enfeksiyonunun sonraki aşamalarında akciğer ve kalp hasarına neden olabilir. Bilim adamları bu gibi durumlarda yaygın enflamatuar yaralanmayı tanımlamak için “sitokin fırtınası” terimini kullanmaktadır. Sarımsak anti-inflamatuar olabilir, ancak sitokin fırtınaları ve COVID-19 sonuçları üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Sarımsaktan aktif bileşikler, dang virüsü ile enfekte olmuş hücrelerde serbest radikallerin ve enflamatuar bileşiklerin ( TNF- a, IL-8 ) üretimini azaltmıştır. Alerjik astımı olan farelerde sarımsak özütü, hava yolu inflamasyonunu ve bazı inflamatuar sitokinleri azaltmıştır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Astım ve diğer alerjik hastalıklar da iltihaplanmaya neden olur ve akciğer hastalıkları riskinde artışa neden olur. Kronik akciğer veya hava yolu hastalığı olan COVID-19 hastalarının % 6’sından fazlası ölürken, sağlıklı insanların % 1’inden azı ölmüştür. Sarımsak, iltihabı azalttığı ve hayvanlarda ve hücrelerde bağışıklığı arttırdığı görülmektedir, ancak COVID-19 hastalarında iltihapla ilişkili komplikasyonlar üzerindeki etkileri bilinmemektedir.
Aktif Bileşikler ve Besinler Sağlar
Sarımsak, vücudun antioksidan glutatyon yapmak için kullanabileceği yüksek konsantrasyonda kükürt içeren bileşiklere sahiptir. Sarımsaktaki ana aktif bileşenler, allisin içeren tiyosülfinatlardır. Sarımsak ayrıca aşağıdaki besinleri içerir:
• Yüksek saponinler, fosfor, potasyum, kükürt ve çinko seviyeleri
• Orta seviye selenyum ve A ve C vitaminleri
• Düşük seviyelerde kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B-kompleks vitaminleri
Sarımsak, Hastalık Önleme ve Koronavirus
Sarımsak, sağlıklı bir yaşam tarzı ve diyetle birlikte, bazı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir ve genel sağlık durumuna katkıda bulunabilir. Kronik hastalıklar özellikle kalp hastalığı, akciğer hastalıkları ve diyabet – COVID-19 komplikasyonları ve ölüm için büyük risk faktörleridir. İşte sarımsak, COVID-19 pandemisi arasında özellikle önemli olan vücuttaki sistemleri nasıl etkilediğine genel bir bakış:
Kalp sağlığı
COVID-19 hastanede yatan hastalarda ciddi kalp hasarına neden olabilir. Aynı zamanda, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı olması insanları komplikasyonlara ve virüsün ölümüne yatkın hale getirir. Yaş ve akciğer hastalığı dışında, yüksek tansiyon virüsün komplikasyonlarının en büyük risk faktörlerinden biridir. Sarımsak kalp sağlığını destekleyebilir. Sınırlı kanıtlar, kolesterolü düşürebileceğini, kan basıncını düşürebileceğini, sertleşmiş kan damarlarını gevşetebileceğini ve kalp hastalığı olan hastalarda aşırı trombosit agregasyonunu önleyebileceğini düşündürmektedir.
Bilim adamları, sarımsakın kalsiyum kanal blokerleri olarak adlandırılan ilaçlara benzer şekilde kan basıncını düşürebileceğini düşünmektedir. Teorik olarak, bu, anjiyotensin reseptörlerini bloke eden ve koronavirüsün hücrelere (ACE-2) girmek için kullandığı reseptörleri arttıran bileşiklere göre bir avantaj olabilir. Yine de anjiyotensin ve koronavirüs arasındaki bağlantı halen tartışmalıdır.
Kan şekeri ve diyabet
Diyabetli kişilerin COVID-19’dan ölme olasılığı daha yüksektir. Diyabet hastalarında ölüm oranının şu anda her yaştan sağlıklı insanın% 0,9’una kıyasla yaklaşık% 7,3 olduğu tahmin edilmektedir. Sarımsak, tip 2 diyabetten önce veya genellikle eşlik eden insülin direncini azaltabilir. Sarımsak ayrıca diyabetli hastalarda kan şekeri ve kolesterol düzeylerini düşürebilir. Hem kalp hastalığı hem de diyabet COVID-19 komplikasyonları ve ölüm riskini artırır. Sarımsak kalp sağlığını destekleyebilir ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Dozaj
Sarımsağın etkili dozu belirlenmemiştir. Yetişkinlerde yapılan çalışmalar aşağıdaki dozları kullanmıştır:
• 4 gram (1-2 karanfil) çiğ sarımsak
• 300 mg kurutulmuş sarımsak tozu (% 1,3 alisin veya% 0,6 allisin için standartlaştırılmıştır) günde 2 ila 3 kez
• Günde yaklaşık 7 gram yaşlı sarımsak özü
Allisin Hakkında Bilgi
Sarımsağın en aktif bileşiği allisin’dir, ancak ajoen de araştırılmaktadır. Çiğ sarımsak ezildiğinde veya doğrandığında alisin salınır. Allisin, hızla bozunabilen kararsız bir bileşiktir, bu nedenle sarımsağı kullanmadan hemen önce kesildiğinden emin olmak gerekir ve pişmiş sarımsak çiğ sarımsaktan daha az etkilidir. Yüksek proteinli yemeklerle sarımsak yemekten veya sarımsak takviyeleri almaktan kaçınılmalıdır. Bu, salınabilen ve emilebilen allisin miktarını azaltır.
Analizler, takviyelerdeki allisin içeriğinin oldukça değişken olduğunu göstermektedir. Stabilize allisin içeren takviyeler, bozulmaya karşı dirençli olan daha yüksek miktarlarda allisin sağladığını iddia eder, ancak iddiaları çoğunlukla doğrulanmamıştır.
Sarımsak Takviyesi Çeşitleri
Sarımsak takviyeleri beş gruba ayrılabilir:
• Sarımsak tozu: Çoğu çalışmada kullanılır; standardize edilmişse alisin ve allisin içerebilir
• Sarımsak yağı maserat: Hızlı ayrışan allisin içerir
• Sarımsak yağı: Allisin içermez
• Yaşlı siyah sarımsak: Allisin diğer antioksidan bileşiklere (S-alil sistein dahil) ayrışır; muhtemelen daha düşük anti-inflamatuar, anti-alerji ve bağışıklık etkileri vardır.
Önlemler ve Yan Etkiler
Sarımsak yemek güvenli olmasına rağmen, kötü nefes ve vücut kokusuna neden olabilir. Özellikle aç karnına çok fazla çiğ sarımsak tüketmek mide, gaz ve bağırsak bakterilerinde değişikliklere neden olabilir. Pişirme sırasında sarımsak kullanımı bazı insanlarda alerjik cilt döküntülerine, yanıklara ve kabarcıklara neden olabilir. Anti-pıhtılaşma yetenekleri nedeniyle, yüksek sarımsak dozları aspirin ve warfarin gibi kan sulandırıcılarla etkileşime girebilir.
Sarımsak, laboratuvardaki virüslerle savaşmak için araştırılmış sağlıklı bir besindir, ancak insan verileri eksiktir. Sarımsak hiçbir zaman yeni koronavirüse karşı test edilmemiştir ve faydalı olabileceğini iddia eden hiçbir kanıt yoktur. İnsanlar genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi geldiklerini hissettiklerinde sarımsak haline gelirler, ancak bu uygulamayı da destekleyen sağlam bir kanıt yoktur.
Sınırlı çalışmalar sarımsağın bağışıklık, kardiyovasküler ve metabolik sağlığı destekleyebileceğini göstermektedir. Kronik hastalıklar ise COVID-19 komplikasyon riskini artırır. Böylece, sarımsak yemek genel sağlığı teşvik edebilir. Bu amaçla, pişirme sarımsak aktif bileşiklerini bozduğu için çiğ sarımsak tüketmek daha faydalıdır.
Sarımsak ve COVID-19 Salgını
Sarımsak yemek sağlıklıdır. Bu özellikle aktif bileşiklerde ve besin maddelerinde daha yüksek olan çiğ sarımsak için geçerlidir. Bununla birlikte, sarımsak yeni koronavirüsü önleyebileceğine veya tedavi edebileceğine dair bir kanıt yoktur. Dünya Sağlık Örgütü (Dünya Sağlık Örgütü) sarımsağın bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen sağlıklı bir gıda olduğunu, ancak sarımsak yemenin insanları yeni koronavirüsten koruduğuna dair bir kanıt yoktur. Yeni koronavirüse karşı alabilecek en iyi tedbirlerin evde kalmak, ellerinizi sık sık yıkamak ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmak olduğu unutulmamalıdır.
Sosyal medya yer alan bazı iddialara rağmen, sarımsak yeni koronavirüse karşı hiç test edilmemiştir. Bu nedenle, sadece bu yazıda benzer koronavirüsler üzerinde çeşitli sarımsak preparatlarını araştıran çalışmaları gözden geçirilerek, ayrıca sarımsağın yaygın soğuk algınlığı, grip ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsler üzerinde bir etkisi olup olmadığına da yer verilmiştir.
Son olarak, sınırlı çalışmalar sarımsağın bağışıklık yanıtını güçlendirebileceğini, iltihabı azaltabileceğini ve kalp hastalığı ve diyabetin (yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte) önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Sonuçta, sarımsak üzerinde sağlam bir miktarda küçük ölçekli, düşük kaliteli araştırma vardır. Ancak uygun klinik çalışmalar yoktur ve sarımsağın birçok faydası kanıtlanmamıştır. Genel etkilerine dayanarak, COVID-19 salgınının ortasında sarımsağın faydalı olup olmadığı ve genel sağlığa faydaları dair bilgiler bulunmaktadır.
Sarımsak, bağışıklık tepkisini güçlendirebilecek ve potansiyel olarak bazı virüslerle savaşmaya yardımcı olabilecek sağlıklı bir besindir, ancak koronavirüsü tedavi edebileceğine veya önleyebileceğine dair bir kanıt yoktur.
Sarımsağın Koronavirüse Karşı Etkinliği
Bulaşıcı bronşit virüsü, kuşları enfekte eden bir koronavirüstür. Sarımsak özütü, bir deneyde tavuk embriyolarındaki replikasyonunu azaltmıştır. Ancak bu çalışma bize fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Test edilen suş yeni koronavirüsten farklıdır. Tavuklardaki bulguları insanlara çevirmek de imkânsızdır.
Diğer Virüslerde Testler
Test tüplerinde, sarımsak ekstraktı virüslere karşı aktiftir, bu virüslerden bazıları şunlardır:
• Uçuk (herpes simpleks virüsü tip 1)
• Genital herpes (herpes simpleks virüsü tip 2)
• Solunum yolu enfeksiyonları (parainfluenza virüsü tip 3)
• Soğuk algınlığı (insan rinovirüs tip 2),
• Grip (grip B)
Koronavirüslere benzer şekilde, listelenen virüslerin çoğu hücreleri enfekte edebilir ve yayılabilir çünkü zarları ve viral zarf adı verilen yapışkan çubuk benzeri yapıları vardır. Araştırmacılar, sarımsağın zarlarını ve zarflarını bozarak virüslerle savaşmaya yardımcı olabileceğini varsayıyorlar. Eğer öyleyse, sarımsak sadece virüs hücrelere sızmadan önce çalışabilir, ancak bu henüz doğrulanmamıştır.
Sitomegalovirüs başka bir yaygın virüstür ve çoğu insan buna sahip olduklarını bilmez. Genellikle bağışıklık sisteminiz zayıfladığında semptomlara neden olur. Sitomegalovirüs ile enfekte olan farelerde, sarımsak (allitridin) bir bileşeni virüs kan seviyelerini ve karaciğer hasarını azaltmıştır. Bilim adamları, sarımsağın bağışıklık sistemini viral enfeksiyonları daha hızlı temizlemeye yardımcı olan Th1- baskın bir duruma geçirebileceğini düşünüyor, ancak bu doğrulanmamıştır.
Bu deneylere dayanarak sonuçlara varmamak önemlidir. Yukarıda bahsedilen tüm virüsler 2019 koronavirüsünden farklıdır. Sarımsak, hücreler ve hayvanlardaki bazı virüslere karşı aktifti, ancak yeni koronavirüs üzerindeki etkisi hiç test edilmemiştir.
Mikroplarla Mücadele Potansiyeli
Sarımsak, bakteri, maya, mantar, parazit ve virüslere karşı geniş antimikrobiyal aktiviteye sahip olabilir. Sarımsaktaki kükürt içeren ve alisin gibi bileşikler mikroplarda RNA, DNA ve protein üretimini engellemektedir, fakat klinik veriler henüz eksiktir.
Nezleye Karşı
120 kişilik bir çalışmada yaşlı sarımsak özütü soğuk algınlığı ve grip şiddetini azalttı. Enflamatuar proteinleri (sitokinler) düşürürken bağışıklık sistemini artırarak bağışıklık hücrelerinin (T hücreleri ve NK hücreleri) sayısını arttırmıştır.146 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir başka klinik çalışma, her gün allisin içeren bir sarımsak takviyesi almanın soğuk algınlığını önlemeye ve süresini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, son analiz, iyi kalitede başka herhangi bir çalışma bulamadı. Genel olarak, sarımsağın soğuk algınlığı ve grip ile mücadele edebileceğini veya savaşabileceğini iddia etmek için yeterli kanıt yoktur.
Grip, grip virüslerinden kaynaklanır. Soğuk algınlığına, diğer koronavirüs çeşitleri de dahil olmak üzere çok sayıda farklı virüs sebep olabilir. Bu virüsler 2019 koronavirüsü ile aynı değildir. Sarımsakın soğuk algınlığı ve griple mücadele edebileceği veya savaşabileceği konusunda yeterli kanıt yoktur.
Akciğer Enfeksiyonları
Sekonder bakteriyel akciğer enfeksiyonları, solunum güçlüğü çeken hastanede yatan COVID-19 hastaları için bir tehdittir. Bununla birlikte, sarımsakların bakteriyel akciğer enfeksiyonlarını önleyebileceğine dair bir kanıt yoktur. Sarımsak sadece küçük insan çalışmalarında, hayvanlarda ve test tüplerinde test edilmiştir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 52 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada, selüloz içeren burun spreyi (Nasaleze Travel) içeren sarımsak tozu ekstresi, havadaki enfeksiyonları tek başına spreyden daha iyi önlemiştir.
Farelerde ve test tüplerinde sarımsak özütü, antibiyotik direncine neden olan biyofilmleri bloke etti; ayrıca akciğerlerden bakteriyel enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı oldu. Diğer test tüpü deneylerinde, sarımsak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek birkaç bakteri inhibe etmiştir. Sıçanlarda sarımsak özütü, selenyum ve antioksidan vitaminler (A, C ve E) sıçanlarda akciğer hasarını önledi. Araştırmacılar, akciğer hasarına neden olmak için lisinopril kalp hastalığı ilacı kullandılar. Bu ilaç anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörüdür – COVID-19 komplikasyonları ve ölümlerinde rol oynayan bir ilaç sınıfıdır.
Bununla birlikte, sarımsak ekstraktının bakteriyel akciğer enfeksiyonu olan 26 kişi üzerinde yapılan klinik bir çalışmada çok az etkisi olmuştur veya hiç etkisi yoktur. Sarımsak, hastanede yatan COVID-19 hastalarında potansiyel bir sorun olan bakteriyel akciğer enfeksiyonları üzerinde karışık etkilere sahiptir. Çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bağışıklık Tepkisini Artırabilir
Son veriler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin yeni koronavirüsü yakalama riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca ondan ölme veya ciddi sağlık komplikasyonları yaşama olasılığı daha yüksektir. Hayvan ve hücre bazlı çalışmalarda, yaşlı sarımsak özütü glutatyonu artırarak beyaz kan hücrelerini ( lenfositler, makrofajlar, monositler ve nötrofiller ) uyardı . Beyaz kan hücreleri, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan bağışıklık hücreleridir, glutatyon ise bağışıklık hücrelerini serbest radikallerden koruyan bir antioksidandır. Bu, sarımsağın bağışıklık tepkisini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini, ancak klinik veri bulunmadığını göstermektedir.
Alerjileri ve Enflamasyonu Azaltabilir
Enflamasyon, COVID-19 enfeksiyonunun sonraki aşamalarında akciğer ve kalp hasarına neden olabilir. Bilim adamları bu gibi durumlarda yaygın enflamatuar yaralanmayı tanımlamak için “sitokin fırtınası” terimini kullanmaktadır. Sarımsak anti-inflamatuar olabilir, ancak sitokin fırtınaları ve COVID-19 sonuçları üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Sarımsaktan aktif bileşikler, dang virüsü ile enfekte olmuş hücrelerde serbest radikallerin ve enflamatuar bileşiklerin ( TNF- a, IL-8 ) üretimini azaltmıştır. Alerjik astımı olan farelerde sarımsak özütü, hava yolu inflamasyonunu ve bazı inflamatuar sitokinleri azaltmıştır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Astım ve diğer alerjik hastalıklar da iltihaplanmaya neden olur ve akciğer hastalıkları riskinde artışa neden olur. Kronik akciğer veya hava yolu hastalığı olan COVID-19 hastalarının % 6’sından fazlası ölürken, sağlıklı insanların % 1’inden azı ölmüştür. Sarımsak, iltihabı azalttığı ve hayvanlarda ve hücrelerde bağışıklığı arttırdığı görülmektedir, ancak COVID-19 hastalarında iltihapla ilişkili komplikasyonlar üzerindeki etkileri bilinmemektedir.
Aktif Bileşikler ve Besinler Sağlar
Sarımsak, vücudun antioksidan glutatyon yapmak için kullanabileceği yüksek konsantrasyonda kükürt içeren bileşiklere sahiptir. Sarımsaktaki ana aktif bileşenler, allisin içeren tiyosülfinatlardır. Sarımsak ayrıca aşağıdaki besinleri içerir:
• Yüksek saponinler, fosfor, potasyum, kükürt ve çinko seviyeleri
• Orta seviye selenyum ve A ve C vitaminleri
• Düşük seviyelerde kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B-kompleks vitaminleri
Sarımsak, Hastalık Önleme ve Koronavirus
Sarımsak, sağlıklı bir yaşam tarzı ve diyetle birlikte, bazı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir ve genel sağlık durumuna katkıda bulunabilir. Kronik hastalıklar özellikle kalp hastalığı, akciğer hastalıkları ve diyabet – COVID-19 komplikasyonları ve ölüm için büyük risk faktörleridir. İşte sarımsak, COVID-19 pandemisi arasında özellikle önemli olan vücuttaki sistemleri nasıl etkilediğine genel bir bakış:
Kalp sağlığı
COVID-19 hastanede yatan hastalarda ciddi kalp hasarına neden olabilir. Aynı zamanda, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı olması insanları komplikasyonlara ve virüsün ölümüne yatkın hale getirir. Yaş ve akciğer hastalığı dışında, yüksek tansiyon virüsün komplikasyonlarının en büyük risk faktörlerinden biridir. Sarımsak kalp sağlığını destekleyebilir. Sınırlı kanıtlar, kolesterolü düşürebileceğini, kan basıncını düşürebileceğini, sertleşmiş kan damarlarını gevşetebileceğini ve kalp hastalığı olan hastalarda aşırı trombosit agregasyonunu önleyebileceğini düşündürmektedir.
Bilim adamları, sarımsakın kalsiyum kanal blokerleri olarak adlandırılan ilaçlara benzer şekilde kan basıncını düşürebileceğini düşünmektedir. Teorik olarak, bu, anjiyotensin reseptörlerini bloke eden ve koronavirüsün hücrelere (ACE-2) girmek için kullandığı reseptörleri arttıran bileşiklere göre bir avantaj olabilir. Yine de anjiyotensin ve koronavirüs arasındaki bağlantı halen tartışmalıdır.
Kan şekeri ve diyabet
Diyabetli kişilerin COVID-19’dan ölme olasılığı daha yüksektir. Diyabet hastalarında ölüm oranının şu anda her yaştan sağlıklı insanın% 0,9’una kıyasla yaklaşık% 7,3 olduğu tahmin edilmektedir. Sarımsak, tip 2 diyabetten önce veya genellikle eşlik eden insülin direncini azaltabilir. Sarımsak ayrıca diyabetli hastalarda kan şekeri ve kolesterol düzeylerini düşürebilir. Hem kalp hastalığı hem de diyabet COVID-19 komplikasyonları ve ölüm riskini artırır. Sarımsak kalp sağlığını destekleyebilir ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Dozaj
Sarımsağın etkili dozu belirlenmemiştir. Yetişkinlerde yapılan çalışmalar aşağıdaki dozları kullanmıştır:
• 4 gram (1-2 karanfil) çiğ sarımsak
• 300 mg kurutulmuş sarımsak tozu (% 1,3 alisin veya% 0,6 allisin için standartlaştırılmıştır) günde 2 ila 3 kez
• Günde yaklaşık 7 gram yaşlı sarımsak özü
Allisin Hakkında Bilgi
Sarımsağın en aktif bileşiği allisin’dir, ancak ajoen de araştırılmaktadır. Çiğ sarımsak ezildiğinde veya doğrandığında alisin salınır. Allisin, hızla bozunabilen kararsız bir bileşiktir, bu nedenle sarımsağı kullanmadan hemen önce kesildiğinden emin olmak gerekir ve pişmiş sarımsak çiğ sarımsaktan daha az etkilidir. Yüksek proteinli yemeklerle sarımsak yemekten veya sarımsak takviyeleri almaktan kaçınılmalıdır. Bu, salınabilen ve emilebilen allisin miktarını azaltır.
Analizler, takviyelerdeki allisin içeriğinin oldukça değişken olduğunu göstermektedir. Stabilize allisin içeren takviyeler, bozulmaya karşı dirençli olan daha yüksek miktarlarda allisin sağladığını iddia eder, ancak iddiaları çoğunlukla doğrulanmamıştır.
Sarımsak Takviyesi Çeşitleri
Sarımsak takviyeleri beş gruba ayrılabilir:
• Sarımsak tozu: Çoğu çalışmada kullanılır; standardize edilmişse alisin ve allisin içerebilir
• Sarımsak yağı maserat: Hızlı ayrışan allisin içerir
• Sarımsak yağı: Allisin içermez
• Yaşlı siyah sarımsak: Allisin diğer antioksidan bileşiklere (S-alil sistein dahil) ayrışır; muhtemelen daha düşük anti-inflamatuar, anti-alerji ve bağışıklık etkileri vardır.
Önlemler ve Yan Etkiler
Sarımsak yemek güvenli olmasına rağmen, kötü nefes ve vücut kokusuna neden olabilir. Özellikle aç karnına çok fazla çiğ sarımsak tüketmek mide, gaz ve bağırsak bakterilerinde değişikliklere neden olabilir. Pişirme sırasında sarımsak kullanımı bazı insanlarda alerjik cilt döküntülerine, yanıklara ve kabarcıklara neden olabilir. Anti-pıhtılaşma yetenekleri nedeniyle, yüksek sarımsak dozları aspirin ve warfarin gibi kan sulandırıcılarla etkileşime girebilir.
Sarımsak, laboratuvardaki virüslerle savaşmak için araştırılmış sağlıklı bir besindir, ancak insan verileri eksiktir. Sarımsak hiçbir zaman yeni koronavirüse karşı test edilmemiştir ve faydalı olabileceğini iddia eden hiçbir kanıt yoktur. İnsanlar genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi geldiklerini hissettiklerinde sarımsak haline gelirler, ancak bu uygulamayı da destekleyen sağlam bir kanıt yoktur.
Sınırlı çalışmalar sarımsağın bağışıklık, kardiyovasküler ve metabolik sağlığı destekleyebileceğini göstermektedir. Kronik hastalıklar ise COVID-19 komplikasyon riskini artırır. Böylece, sarımsak yemek genel sağlığı teşvik edebilir. Bu amaçla, pişirme sarımsak aktif bileşiklerini bozduğu için çiğ sarımsak tüketmek daha faydalıdır.