Merkezi olmayan finans yollarına (DeFi) yatırım yapmayı düşünüyorsanız, siber hatalıların bu yıl sadece 3 ay içinde tam 1.3 milyar dolarlık kripto para çaldığını göz önünde bulundurmanızda fayda var.
ABD'li blockchain tahlil firması Chainalysis'in araştırmasını açıklayan FBI, kripto paraların neredeyse yüzde 97'sinin DeFi platformlarından çalındığını belirtti.
Peki, DeFi nedir?
DeFi, başta Ethereum olmak üzere herkese açık blok zincirlerindeki finansal hizmetler için kullanılan kapsayıcı bir terim. DeFi platformları, bir blok zinciri üzerinde akıllı kontratlar kullanarak aracı kurumlar, borsalar yahut bankalar üzere aracılara bel bağlamadan finansal araçlar sunuyor. Beşerler tarafından tercih edilme nedeni ise, daha süratli olması ve evrak işleri ile uğraştırmaması. Şayet siz de bu metotlardan birini kullanıyorsanız, paranız tehlikede olabilir.
Araştırma şirketi Chainalysis'e nazaran çalınan 1.3 milyar dolar, geçtiğimiz yıllara nazaran daha yüksek bir meblağ. Bu, 2021'e nazaran yüzde 72'lik artış, 2020'ye kıyasla ise yüzde 30'luk bir yükseliş manasına geliyor.
Eğer bu risk sizi DeFi'ye yatırım yapmaktan büsbütün vazgeçirmediyse, FBI'ın sizi inançta tutmaya yardımcı olacak birtakım kullanışlı ipuçları var. Bunlar ortasında, yatırım yapmadan evvel DeFi platformlarını, protokollerini ve akıllı mukavelelerini araştırmanız ve DeFi yatırımlarının içerdiği muhakkak risklerin farkında olmanız yer alıyor. FBI ayrıyeten, DeFi yatırım platformunun bağımsız denetçiler tarafından bir yahut daha fazla kod kontrolü gerçekleştirdiğinden emin olmanın yanı sıra, katılmak için son derece hudutlu vakit dilimlerine ve akıllı kontratların süratli dağıtımına sahip DeFi yatırım havuzlarına kuşkuyla yaklaşılmasını da tavsiye ediyor.