Son Konu

Kripto Para Nasıl Üretilir? Kripto Madenciliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bitcoin-madenciliği-BTC-mining-nedir.jpg



Başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar son dönemde kaydettikleri devasa yükselişlerle ana akımda yer edinmeye başladı. Hal böyle olunca kripto para nasıl üretilir, Bitcoin nasıl üretilir (Bitcoin mining), kripto para nasıl yapılır, Bitcoin üretim cihazı, kripto para nasıl kazanılır, kripto para madenciliği gibi sorular sıkça sorulmaya başlandı. Bu yazımızda kripto para nasıl üretilir, Bitcoin makinesi, Bitcoin nasıl üretilir, kripto para madenciliği nedir konularına değineceğiz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter
ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bitcoin’in son yıllarda büyük bir popülarite kazanmasıyla “Bitcoin nasıl üretilir” sorusu merak konusu oldu. En popüler yollarından biri olan madencilik hakkında hiçbir bilginiz yoksa bu yazı tam size göre. Kritpo para madenciliği nedir ne değildir, işte bilmeniz gerekenler:



Kripto Para Madenciliğini Anlamak


Çok basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, kripto para madenciliği, bir makinenin kripto para üretmek için belli görevleri gerçekleştirdiği süreçtir.

Kripto para madenciliği yapan bir makineniz olduğunu hayal edin. Hangi cihazlarla kripto para madenciliği yapılabileceğine bu makalenin ilerleyen kısımlarında yer vereceğiz. Örneğin bilgisayarınızla kripto para madenciliği yaptığınızı varsayalım.
btc-mining-1137x640.jpg
Bilgisayarınız kripto para üretebilmek için yapılması gereken görevleri yerine getirecektir. Bu görevlere Proof-of-Work yani Türkçe tabirle İş Kanıtı adı verilir. Proof-of-Work konsensüs algoritması madencilik sürecinde tüm madenciler için adil bir oyun olanı yaratmak için geliştirilmiştir. Bilgisayarınızın kripto para madenciliği yapabilmesi için yerine getirmesi gereken görevler bir takım matematiksel denklemlerden oluşuyor.

Sizinle birlikte ağda ne kadar fazla madencil olursa bu denklemlerin zorluğu da doğru orantılı olarak artar ve söz konusu kritpo para biriminde madencilik yapmak daha rekabetçi bir hal alır.

Madencilik süreci gerçekleşirken daha birçok faktör devreye girer, ancak kripto para madenciliğinde ana fikir ağa katkıda bulunan madencilerin madencilik ödülü ile ödüllendirilmesidir. Kripto para madenciliği en basit bu şekilde tanımlanabilir.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kripto para madencili birkaç farklı yöntemle yapılabilir. Bu yazımızda madencilik yaparak kripto para üretebileceğiniz tüm yöntemlere yer vereceğiz. Bitcoin nasıl üretilir, işte detaylar:
  • Bulut Madenciliği
  • ASIC Madenciliği
  • GPU Madenciliği
  • CPU Madenciliği
Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği muhtemelen parmağınızı bile kıpırdatmadan kripto para madenciliği yapabilmenin en popüler yoludur. Bulut madenciliğinde devasa madencilik şirketlerinden para ödeyerek ekipman kiralarsanız ve kiraladığınız süre boyunca bu Bitcoin makineleriyle yapılan kripto para madenciliğinden gelir elde edersiniz.
cloud-mine-5f31041dcb794.o.jpg
Bulut madenciliğinde süreç sonlanana kadar elde edilen tüm kazançlardan elektrik ve bakım maliyeti çıkarılarak kalan miktar kripto para cüzdanınıza aktarılır.

Bulut madenciliği, ekipman satın almak için yeterli paraya sahip olmayan veya kripto para madencilik ekipmanı satın almakla ilgilenmeyen insanlara kripto para birimleri dünyasına katılma imkanı sunduğu için bu denli popüler hale geldi.

CPU Madenciliği

CPU madenciliği, kripto para madenciliği yapmak için bilgisayar işlemcilerini kullanır. Bilgisayar işlemcileriyle madencilik (CPU madenciliği) kripto paraların kullanıma sunulduğu ilk yıllarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdi. Ancak yıllar içerisinde kripto para birimlerinin büyük bir popülariteye ulaşmasıyla kripto para madenciliğinde de rekabet artmaya başladı ve CPU’lar kritpo para madenciliğinde kârlılığını yitirdi.

CPU madenciliğinin kârlılığını yitirmesinin birkaç nedeni var. Her şeyden önce, CPU madenciliği son derece yavaştır ve kârlılık oranı oldukça düşüktür. Elde ettiğiniz kazanç buna değmez, hatta kazandığınız miktarın o katını elektrik ve soğutma masrafları için harcamak zorunda kalabilirsiniz. Öyleyse neden insanlar hala CPU madenciliğini yapıyor?

Çünkü yapabiliyorlar, temelde bir bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes CPU madenciliği yapabilir. Ancak kişisel bilgisayarınızla CPU madenciliği yapmanız tavsiye edilmez çünkü kısa bir süre içerisinde ısınmaya başlayacak.

Kripto para madenciliğine başlamak isteyen herkes ilk adımı genellikle CPU madenciliğiyle atıyor. Kripto para madenciliği yapmak isteyen insanlar detatlarla ilgilenmek yerine mümkün olan en kısa sürede bu işe başlamak istiyor.


GPU Madenciliği


GPU madenciliği, muhtemelen kripto para madenciliği yöntemleri arasında en popüler ve en iyi bilinen yöntemdir. Öyle ki Google’a “kripto para madenciliği” yazığ arama tuşuna tıkladığınızda, karşınıza ilk olarak GPU madencilik donanımları çıkacaktır.

Örneğin bulut madenciliğinde çoğunlukla GPU donanımları kullanılır.

GPU madenciliği hem verimli hem de nispeten ucuz olduğu için çok oldukça popüler bir yöntem. Yanlış anlaşılmamak adına belirtelim: GPU madenciliği için bir rig kurmak oldukça maliyetli olabiliyor ancak hash gücü ve kâr oranı göz önünde bulundurulduğunda diğer seçeneklere kıyasla çok daha sürdürülebilir bir yöntem olarak ön plana çıkıyor.
bitcoin-btc-madencilik-zorlugunda-tarihin-en-buyuk-dususu-gerceklesti-960x640.jpeg
GPU madencileri, kripto para madenciliği yapmak için grafik kartlarını kullanır. Bir standart donanım, bir işlemci, bir anakart, soğutma, ekipmanların yerleştirilmesi için bir çerçeve ve tabii ki 2 ila 8 arasında grafik kartından oluşuyor.

İyi performans gösteren ve güzel inşa edilmiş bir GPU madencilik teçhizatının değeri ortalama 3 bin dolar civarında. Pahalı bir yatırım olsa da GPU madenciliğinin CPU madenciliğine kıyasla çok daha hızlı sonuç verdiğini belirtelim.

ASIC Madencilik

ASIC’ler (Uygulamaya Özel Entegre Devreler), kripto para madenciliği için geliştirilmiş özel cihazlardır. ASIC’ler GPU ve CPU madenciliğine kıyasla çok daha yüksek miktarlarda kripto para üretir ancak pahalı cihazlardır.

Bitcoin Madenciliği ( Bitcoin Mining) Nedir?

Bitcoin madenciliği, yeni BTC’lerin dolaşıma girdiği süreçtir. Bitcoin madenciliği, aynı zamanda ağdaki işlem kayıtlarını tutulması ve işlemlerin onaylamasına olanak sağlaması nedeniyle oldukça hayati bir öneme sahip. Bitcoin madenciliğinde, madenciler son derece karmaşık problemleri çözerek bunun karşılığında ödül olarak Bitcoin kazanır. Bu ödül “blok ödülü” olarak adlandırılır.

Bitcoin blok ödülü, madencileri Bitcoin madenciliği yapmasına ve dolayısıyla ağa katkı sağlaması için motive eden teşviktir. Bu sorumluluklar dünyanın dört bir yanındaki birçok madenci tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle , Bitcoin “merkezsiz” bir kripto para birimidir. Herhangi bir kişi veya kurum tarafından işlemler denetlenemez.

Bitcoin madenciliğinde süreç, iş kanıtı (Proof-of-Work) konsensüs algoritması aracılığıyla zor matematiksel bulmacaların çözülmesine dayanır. İşlemi doğrulamak ve madencinin bir ödül kazanmasında Proof-of-Work konsensüs algoritması kritik rol oynar. gereklidir. Tüm madenciler, belirli bir işlemin madenciliğini yapmak için yarışıyorlar ve bulmacayı ilk çözen madenci blok ödülünün sahibi oluyor. Madenciler, işlemleri doğrulamak için gerekli donanıma ve bilgi işlem gücüne sahip ağ katılımcılarıdır.

En Fazla Üretibilen Bitcoin Miktarı


Bitcoin birçok yönden dijital altın gibidir. Altın gibi, Bitcoin de keyfi olarak oluşturulamaz; yeni Bitcoin’lerin oluşturulma süreci oldukça zorludur ve bazı matematiksel hesaplamalar gerektirir.

Bitcoin’in kaynak kodunda sınırlı ve sonlu arza sahip olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle toplamda sadece 21 milyon Bitcoin üretilebilecek. Bu Bitcoin’ler ortalama her 10 dakikada bir yeni blokların bulunmasıyla üretilir. Buna ek olarak her dört yılda bir Bitcoin’de blok ödülü yarılanır. Blok ödülü yarılanması dediğimiz bu süreçle birlikte her 10 dakikada bir bloklardan çıkarılan BTC sayısı her dört yılda bir yarı yarıya azaltılır. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Bitcoin’de blok ödülü 6.25 BTC seviyesinde. 2020 yılının Mayıs ayında gerçekleşen blok ödülü yarılanmasından önce bu 12.5 BTC seviyesindeydi.

Altcoin ve Bitcoin Üretimi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bitcoin dışında geliştirilen kripto paraların sayısı günümüzde 9 bini aşmış durumda. Her biri Bitcoin’den daha iyi olma, Bitcoin’le rekabet etme amacıyla geliştirilen bu kritpo paralar alternatif ve coin kelimelerinin birleşmesiyle oluşan “altcoin” tabiri ile ifade ediliyor. Peki Bitcoin madenciliği (BTC mining) ve altcoin üretimi (altcoin mining) arasında ne gibi farklılıklar var?

Öncelikle altcoin’ler türlerine göre 4 başlık altında incelenir bunlar şu şekilde:

1- Madencilik tabanlı altcoin’ler

2- Stabil kripto paralar

3- Menkul kıymet token’ları

4- Hizmet Token’ları

Madencilik tabanlı altcoin’ler kullandıkları konsensüs algoritmasına ve altyapılarına birçok farklı şekilde üretilebilir. Ancak genel olarak popüler altcoin’lerin madenciliği genel olarak Bitcoin’e (Bitcoin mining) benzerdir. Örnek vermek gerekirse Tezos madenciliğine katılmak için hiçbir ekipman satın almanıza gerek yok, sadece Tezos satın alarak yeni Tezos’ların üretimine katkıda bulunabilir, bu şekilde gelir elde edebilirsiniz.


 
Üst Alt