Kripto Para Nedir?
Kripto para, kısaca anlatacak olursak; geleneksel para birimlerine göre fiziksel olmayan, takas gibi işlemlerde kullanılan dijital ve şifrelenmiş sanal para birimi olarak adlandırılır. Yaşadığımız dönem itibari ile birçok kripto para birimi çoğu insan tarafından bilinir hale gelerek hatta ve hatta ülkelerin çeşitli başkanları ve bakanlarından büyük çaplı şirketlere kadar büyük bir kesimin ilgi odağı olmuş durumda. Ancak hala kripto paralar hakkında bilgisi bulunmayanlar bir hayli fazla.
Kriptografi ise işlemlerinizi daha güvenli hale getirme ve doğrulamak için kullanılmaktadır. Kriptografi’nin fiziki olarak bir karşılığı bulunmamaktadır. Kripto para ile geleneksel sistemde ki banka ve kredi kartlarının ortak yönleri de bulunmaktadır. Bu ortak yönü açıklayacak olursak banka ve kredi kartlarından harcama yapılan veya transfer edilen paralar da tıpkı kripto para gibi sanal paralardır. Teknik olarak baktığımızda kartlarda yapılan her işlemin sonunda yalnızca sistem verilerinde değişiklikler ortaya çıkar.
Her ne kadar kripto paralarla geleneksel sistemdeki banka ve kredi kartlarının ortak yönünün olduğunu söylesekte merkezileşme konusunda ayrım ortaya çıkıyor. Kripto para, herhangi bir devlet, otorite veya bankanın kontrol mekanizmasında olmadığı, üçüncü kişilerin bulunmadığı bir para birimi olarak çok daha güven aşılıyor. Kripto Para’nın Tarihçesi
Aslında kripto paraların tarihi çok daha eskilere dayanmakta. 90’lı yıllardan beri dijital olarak para birimi yaratmak için birçok girişim mevcut. DigiCash ve Beenz gibi denemeler ses getirmiş olsalar da birtakım sebeplerden ötürü(finans kaygıları, şirketsel sorunlar) olumsuz sonuçlanmış oldu. Ancak bu tür denemeler ileride ortaya çıkacak kripto paraların önünü açmış oldu.
Başarısız ve piyasada tutunamayan denemeleri es geçersek ilk kripto para olan
, 31 Ekim 2008’de manifestosunu yayınladıktan sonra 2009 yılının hemen başında Satoshi Nakamoto ismi ile tanıtan kişi ya da kişiler aracılığı ile piyasaya adımını attı. Geliştiricisinin Satoshi Nakamoto olduğu açıklansa da kimlikleri tam anlamıyla belli olmayan kişi/kişiler tarafından açık kaynak kodu paylaşıldı. Bu durum uçtan uca şifrelemeli bir şekilde ilerleyerek gelişimine devam etti. Kriptoloji nedir?
Kriptoloji, kısaca açıklayacak olursak bir şifreleme bilimidir. çeşitli ileti ve verilerin belli bir sisteme göre şifrelenmesidir. Kripto paralar, güvenli bir ortamda şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi yolu ile transferini tamamlar. Algoritma olarak Hash fonksiyonları kullanılır. Kripto para güvenli mi?
Kripto para ve güvenlik konusunda bir parantez açmamız gerekirse öncelik olarak Ödeme sistemlerindeki problemlerden bahsetmemiz gerek. Geleneksel sistemin var olmasını da sağlayan en kritik sorunlardan birisi, bir paranın birden fazla harcanma ihtimalidir.
Geleneksel yöntemin bu sorun karşısında uyguladığı önlem ise yapılan işlemleri kayıt altına alan merkezi bir kontrol mekanizması(banka) oluşturmak oldu. Güvenilirlik konusuna değindiğimiz de bu yöntem, işlem yapan herkesin sermayesini ve yaptıkları işlemleri kontrol etme yetkisine sahip bir otoriteyi açığa çıkarıyor. Bu durum güvenilirlik konusunda şüphe uyandıran bir durum.
Geleneksel yöntemi bir kenara bırakıp kripto paranın yöntemine gelecek olursak; merkezi bir otoriteye bağlı olmayan, dağıtık bir ortamda(Bitcoin) işlemin gerçekleşmesi sistemde her parçanın onayı göz önünde bulundurulur. Tüm bu işlemler “
” vasıtası ile yapılmaktadır. Bu nedenden ötürü bütün işlemler herkes tarafından görünür haldedir.
Dijital para dünyasında transfer işlemleri, alıcı ve gönderici tarafların cüzdan adresleri ve yollanılacak miktarın bilgisi ile gerçekleşmektedir. Bir işlem onaylandığı an geri dönüşü asla olamaz. Kripto Para Nasıl Üretilir?
Güvenlik konusunda son derece güçlü ve karmaşık bir yapıya sahip olan dijital para üretimi de yine aynı şekilde dağıtık bir sistem sayesinde yapılmaktadır. Özetlemek gerekirse kullanıcıya bağlı olarak bir üretim modeli bulunuyor.
Ancak kripto paraların üretimi sınırlıdır. Bu nedenle üretilen kripto para miktarı yükseldikçe kripto para üretim işlemi yani madenciliğin çözümü daha zor hale gelir. Aralarında ters orantı vardır.
Dijital para üretimi madencilik yolu ile yapılmaktadır. Bu madencilik türü karmaşık matematik işlemlerini çözerek yapılıyor. Kripto Para yasal mı?
Kripto paralar konusunda en merak edilen sorulardan biri yasal olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabı ülkeye göre değişkenlik göstermektedir. Bazı ülkelerde yasallık konusu değişkenlik ve belirsiz bir hal almış durumdayken, bazı ülkelerde de kullanımına, üretimine hatta ticaretine dahi izin verilmektedir. Bazı ülkelerde de yasaklı durumda. Bitcoin yasal mı?
Bir diğer merak edilen sorulardan biri “Bitcoin yasal mı?” sorusudur An itibari ile ülkemizde Bitcoin kullanımına bağlı olarak bir kısıtlama ve yasak bulunmamaktadır.