Forumdas
Editor
- Katılım
- 6 Ara 2022
- Mesajlar
- 7,544
- Tepkime
- 15,298
- Puanları
- 113
- Konum
- adana
- Web
- forumdas.com.tr
- Credits
- -90
İçindekiler Hide
Yazın kulauğa su kaçması durumunda ne yapılmalı? Sorusunun cevabını bilmek, daha büyük sorunlar yaşamamak için önem taşıyor. Özellikle deniz veya havuz aktiviteleri sırasında gerçekleşen kulağa su kaçırma olayı, bazen enfeksiyon ve iltihaplanma gibi problemlere yol açabiliyor.
Fakat kulağa kaçan suyu çıkarma yöntemleri olarak kulak çöpü ve benzeri şeyler denemekten kaçınmak gerekiyor. Zira bu tür davranışlar kulağın zarar görmesine sebep olabiliyor. Yanlış bir şey yaparak kulağa zarar vermemek adına, uzmanların önerilerini uygulamak önem taşıyor.
İhmâl edilmesi hâlinde kulak enfeksiyonu ve işitme kaybı gibi sonuçlar doğurabildiği için, yazın kulağa su kaçması basite alınmamalı.
Fakat yazın kulağa su kaçması, gerekli müdahale yapıldığında çoğu zaman ciddi bir sorun ile sonuçlanmıyor. Fakat evde uygulanabilecek yöntemleri denerken dikkatli olmak gerekiyor. Eğer kulak rahatsızlığınız mevcutsa veya önceden kulak ameliyatı geçirdiyseniz, bu yöntemleri boşverip doktora görünmeniz en sağlıklısı.
Peki, kulağa su kaçınca ne yapılmalı? İşte faydalanabileceğiniz bazı öneriler:
Ancak bu sırada sert üflemekten veya burnunuzu zorlamaktan kaçının.
Bezi sıcak suya sokup ıslatın ve güzelce sıkın. Sağ kulağınıza su kaçtıysa kafanızı sağa, sol kulağa kaçtıysa sola doğru eğin. Bezi, kulağınızın dışına tutarak 30 saniye bekleyin. Ardından bir dakika ara verin, işlemi tekrarlayın. Bunu böyle 5 defa peş peşe tekrar edin.
Öte yandan egzama veya sedef gibi rahatsızlıklara sahip kişiler, havuz yahut denizde kulağa su kaçması gibi durumlarda, genellikle dış kulak iltihabına daha eğilimli oluyor.
Bu nedenle kulakları sudan koruma konusunda hassas davranmak gerekiyor. Bu hususta alabileceğiniz önlemlerden bazıları ise şunlar:
Siz de yukarıda paylaştığımız yöntemler ile kulağa kaçan su nasıl çıkarılır? Sorunuza cevap bulabilirsiniz. Ancak bunların işe yaramaması hâlinde Kulak Burun Boğaz branşı uzmanlarına muayene olmakta geç kalmamalısınız.
Fakat kulağa kaçan suyu çıkarma yöntemleri olarak kulak çöpü ve benzeri şeyler denemekten kaçınmak gerekiyor. Zira bu tür davranışlar kulağın zarar görmesine sebep olabiliyor. Yanlış bir şey yaparak kulağa zarar vermemek adına, uzmanların önerilerini uygulamak önem taşıyor.
Kulağa Su Kaçması Nedir? Kulağa Su Kaçınca Ne Olur?
Bu durum; kulağın su ile temas etmesi neticesinde suyun kulak yolundan içeriye doğru ilerlemesi, böylece kulak içine ulaşarak rahatsızlık vermesi şeklinde gerçekleşiyor. Banyo yaparken sık yaşanabilen bu olay; deniz veya havuzda yüzerken, dalış sırasında da meydana gelebiliyor.İhmâl edilmesi hâlinde kulak enfeksiyonu ve işitme kaybı gibi sonuçlar doğurabildiği için, yazın kulağa su kaçması basite alınmamalı.
- İlginizi Çekebilir:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Kulağa Su Kaçmasının Belirtileri Nelerdir?
Bu durum, genellike şu tür şikâyetlere yol açıyor:- Kulakta başlayarak çene bölgesine doğru yayılan gıdıklanma hissi,
- Kulakta ağrı ve rahatsızlık,
- Sesleri boğuk bir biçimde, az hissetmek, kulak tıkanıklığı ve uğultu,
- Halsizlik,
- Boğazda geçmeyen kaşıntı, karıncalanma hissi,
- Kafanın içerisinde sallanıyormuş gibi bir his olması,
- Kulak çınlaması,
- Dolgunluk ve basınç hissiyatı,
- Kulağın sürekli kaşınması.
- Ağrı (Çoğunlukla kulağın yumuşak dokusunda yoğunlaşır.),
- Kulakta kızarıklık,
- Dış kulak çevresindeki ciltte kuruluk ve pullanma,
- Kanlı, sarı veya şeffaf renkli, kötü kokulu akıntı.
Yazın Kulağa Su Kaçması Durumunda Ne Yapılmalı?
Sıvı, kulağınızı tıkayıp geçmeyen şikâyetlere neden olursa ya da enfeksiyon başlarsa KBB hekimine başvurulması önem arz ediyor.Fakat yazın kulağa su kaçması, gerekli müdahale yapıldığında çoğu zaman ciddi bir sorun ile sonuçlanmıyor. Fakat evde uygulanabilecek yöntemleri denerken dikkatli olmak gerekiyor. Eğer kulak rahatsızlığınız mevcutsa veya önceden kulak ameliyatı geçirdiyseniz, bu yöntemleri boşverip doktora görünmeniz en sağlıklısı.
Peki, kulağa su kaçınca ne yapılmalı? İşte faydalanabileceğiniz bazı öneriler:
- Başınızı sağa-sola doğru sallayın.
- Su kaçmış olan kulağınızın üstüne yatın ve birkaç dakika bu şekilde bekleyin. Sözünü ettiğimiz iki yöntem, kulaktaki suyu yerçekimi etkisiyle bölgeden uzaklaştırabilir.
- Kulak memenizi hafifçe sallamanız veya aşağı doğru çekmeniz de suyun tahliye edilmesine yardımcı olabilir.
- Havuz veya denizden çıktığınızda kulaklarınızı su emici bir havlu ya da temiz bir bezle iyice kurulayın. Bunu yaparken parmağınızın kulak içine girmemesine ve kulağa fazla baskı uygulamamaya özen gösterin.
- Sakız çiğneyin. Çünkü ağız hareket ettikçe, kulak yolunda bulunan östaki borusundaki suyun dışarı çıkması kolaylaşacaktır.
- Esnemek de aynı etkiyi elde etmeye yardımcıdır.
Valsalva Manevrası ile Kulağa Kaçan Su Nasıl Çıkarılır?
Bu uygulamayı gerçekleştirmek için öncelikle burun deliklerinizi ve ağzınızı kapatmalısınız. Daha sonra derin bir nefes almalı, ardından nefesinizi yavaş yavaş vermelisiniz.Ancak bu sırada sert üflemekten veya burnunuzu zorlamaktan kaçının.
- Hemen Öğrenin:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Vakum ile Kulaktan Su Çıkarma:
Eğer; kulağıma su kaçtı, ne yapmalıyım? Diye araştırıyorsanız, vakumlama yöntemine de bir şans verebilirsiniz. Bu noktada izlemeniz gereken adımlar şöyle:- Başınızı bir tarafa eğin.
- Elinizin iç kısmını da kulağınıza bastırın.
- Sonrasında ileri-geri hareket ettirerek, hafif bir şekilde itme kuvveti uygulayın.
- Başınızı öne eğip bir müddet böyle kalın.
- Vakum etkisi gösteren bu yöntem, yazın kulağa su kaçması durumunda en çok başvurulan çözümlerden biridir.
Sıcak Kompres Uygulamasıyla Kulağa Su Kaçması Nasıl Geçer?
Bu yöntem için, sıcak suyla ıslatacağınız bir beze ihtiyaç var. (Suyun kaynar olmamasına dikkat edin.)Bezi sıcak suya sokup ıslatın ve güzelce sıkın. Sağ kulağınıza su kaçtıysa kafanızı sağa, sol kulağa kaçtıysa sola doğru eğin. Bezi, kulağınızın dışına tutarak 30 saniye bekleyin. Ardından bir dakika ara verin, işlemi tekrarlayın. Bunu böyle 5 defa peş peşe tekrar edin.
- Önerilen İçerik:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Yazın Kulağa Su Kaçması Nasıl Önlenir?
Yeterince veya düzenli temizlenmeyen havuzda kulağa su kaçması, enfeksiyon açısından büyük risk taşıyor.Öte yandan egzama veya sedef gibi rahatsızlıklara sahip kişiler, havuz yahut denizde kulağa su kaçması gibi durumlarda, genellikle dış kulak iltihabına daha eğilimli oluyor.
Bu nedenle kulakları sudan koruma konusunda hassas davranmak gerekiyor. Bu hususta alabileceğiniz önlemlerden bazıları ise şunlar:
- Kulak tıkaçlarından yararlanın. Sızdırmazlık önleyici kulak tıkaçlarını tercih edin.
- Su içerisinde ânî hareketler yapmaktan sakının. Kafanızı yukarıda tutmaya dikkat ederek su aktiviteleri sırasında kulaklarınızı koruyun.
- Deniz/havuz bonesi kullanın.
- Kulağa su kaçmasına neden olabilecek pozisyonlardan uzak durun.
- Kulak bakımınızı ihmâl etmeyin. Hele kulak kiri varsa; bu durum kulaklara daha kolay su kaçmasına yol açabileceği için, gereken temizliği bir KBB uzmanına yaptırmayı unutmayın.
Sonuç: Yazın Kulağa Su Kaçması Hakkında Genel Değerlendirme
Özetleyecek olursak; yazın kulağa su kaçması, basite indirgenmeyecek bir durum ve hemen müdahale etmeyi gerektiriyor. Zira kulak içinin sıvı ile teması; kulağın enfekte olması, iltihap kapması, işitme duyusunda kayıp gibi sorunları beraberinde getirebiliyor.Siz de yukarıda paylaştığımız yöntemler ile kulağa kaçan su nasıl çıkarılır? Sorunuza cevap bulabilirsiniz. Ancak bunların işe yaramaması hâlinde Kulak Burun Boğaz branşı uzmanlarına muayene olmakta geç kalmamalısınız.