Son Konu

Kulak kiri neden olur?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İnsanlar arasında kulak mumu olarak bilinen tıkaç, dış kulak olarak tanımlanan ve kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alan alanda oluşur. Dış kulağın daralan orta bölgesinde, cilt yüzeyinin altında kulak sekresyonunu oluşturan bezler bulunur. Bu bezler, toz ve kirin kulağa dışarıdan girerek kulak zarına ulaşmasını önlemek için nemli bir salgı üretir. Kulağa giren toz ve kir, dış kulak dilinde serum adı verilen sekresyona yapışır ve kurur. Salgın kuruması ile balmumu dış kulaktan kulak kepçesine atılır. Bu nedenle kulak kiri, tozlu ve kirli ortamlarda çalışan insanlarda daha yaygındır. Dolayısıyla kulak kiri, yaygın olarak düşünülenin aksine bir tür kir değil, kulağı enfeksiyonlardan koruyan ve kulağın tahriş olmasını önleyen doğal bir savunma sistemidir.

Kulak kiri neden olur?​

Dış kulak, kulak kepçesi ve kulak zarı arasındaki silindirik şekil bölgesidir, ortada daralır, kemik ve kıkırdaktan oluşur. Bu bölgede derinin altında bezler var. Bezler tarafından salgılanan serum olarak adlandırılan koyu kahverengi veya soluk sarı sekresyon, kulağın içini nemli yapar. Bu salgının ana görevi, havadaki toz ve kum parçacıklarının yanı sıra bu küçük parçacıkların kulak zarına ulaşmasını önlemektir. Dış kulakla temas eden bu yabancı maddeler dış kulağın silindirik yapısına yapışır. Serumen adı verilen bu salgı, kulağı dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı da korur. Kulak kanalına kulak sekresyonuna giren yabancı maddelerle kulak kurur. Cildin içten dışa hareketine ek olarak, kulak kanalındaki kurutulmuş sekresyon çenenin hareketi ile kulak kepçesine atılır. Kulak kiri olarak bilinen fişin oluşumunun ana nedeni, kulak zarını yabancı cisimlere ve bakterilere karşı korumaktır. Kulak salgısının çok sık temizlenmesi kulak zarını savunmasız bırakır ve enfeksiyonu kolaylaştırır. Aynı zamanda, kulak kanalındaki kuruluk nedeniyle kaşıntı gibi şikayetler görülebilir. Kulak kirine neden olma sorunu bu şekilde cevaplanabilir. Kulak kiri oluşum nedenleri aşağıdaki gibidir:
  • Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak
  • Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi
  • Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması
  • İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
  • Kulak temizliğinin, kulak içine yabancı cisim sokularak yapılması
  • Kulak salgısının fazla olması

Kulak kiri neden birikir?​

Kulak kiri, kulak yapısı kuruduğunda kulak kepçesine atılır. Bununla birlikte, bazı durumlarda kulak kiri dış kulak kanalında birikerek işitme kaybı gibi şikayetlere yol açabilir. Kulak kiri birikiminin en yaygın nedenleri kulağın bilinçsiz temizliğidir. Kulak kiri kulak zarından uzakta ve kulak kanalının dışına yakın bir yerde oluşur. Bu nedenle, kulağın içini kulak çubuğu ile temizlemek, dış kısımda oluşan kulak kiri kulak zarına doğru itilir ve bu alanda birikir. Buna ek olarak, uzun süre tozlu ve kirli ortamlarda olmak ve dar dış kulak kanalı dardır ve kulak mumu birikir ve dışarı atılamaz. Kulak kanalında kulak salgılaması her zaman mevcuttur. Bununla birlikte, bazı insanlarda kulak kiri biraz şişer ve denize, havuza veya duşa girmek gibi eylemlerin bir sonucu olarak birikmeye yol açar.

Kulak kiri belirtileri nelerdir?​

Kulak mumu olarak bilinen tıkaç, vücudun doğal savunma mekanizmalarından biridir. Aslında, bir tür kir olmayan fiş, bazı insanlarda herhangi bir şikayete neden olmazken, diğerlerinde kulak kanalında birikerek şikayetlere neden olabilir. Kulak kiri nedeniyle hastaların şikayetleri çoğunlukla kulak tıkanıklığı, işitme azalması, uğultu, zil, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bu şikayetler her iki kulakta veya bir tarafta olabilir. İşitme kaybı, kişinin kendisini sosyal çevreden soyutlamasına neden olacak kadar şiddetli olabilir. Bu tür şikayetlerin varlığında, kişi bir KBB uzmanı tarafından muayene edilmeli ve gerektiğinde kulak kiri çıkarılmalıdır.

Kulak kiri nasıl temizlenmelidir?​

Kulaktaki sekresyon kuru ve toz ve kir ile temas ettikten sonra kulak kepçesine atılır. Kulak kiri adı verilen kulak salgısı, kulak zarından uzak ve açıklığa yakın bir alanda meydana gelir. Bu nedenle, kulak kiri temizliği, pamuklu çubuk veya pamuk içine sokulmuş diğer yabancı cisimler olarak bilinen pamuklu çubukla yapılmamalıdır. Bu tür işlemlerle kulak temizliği, kulak mumu içeri doğru itilir. Aşırı hassas kulak kanalı ve kulak zarı, kulağı yabancı cisimlerle temizlemeye çalışırken hasar görebilir ve bu da kulak zarının yırtılmasına neden olabilir. Kulak kiri temizliği, dış kulağı temiz bir bezle silerek yapılabilir. Bununla birlikte, kulak kirinin şişmesi veya yapısal stenoz nedeniyle kulaktan dışarı atılamaması durumunda bir KBB uzmanı bir KBB uzmanı uygulanarak temizlenmelidir. Bu tür bir sorunu olan insanlar kulaklarını her 6 veya 12 ayda bir temizleyebilir. Popüler inanışın aksine, kulak temizliği herhangi bir alışkanlığa neden olmaz.

Hekim kulak kirini nasıl temizler?​

Kulağa yabancı cisimler sokarak kulak temizliği yapmak son derece elverişsizdir. Kişinin kulak kiri ile ilgili bir şikayeti varsa, kulak temizliği için bir KBB uzmanına danışmalıdır. Doktor, kulak muayenesinden sonra rahatsızlığa neden olan kulak kirini farklı şekillerde temizleyebilir:
Küret: Doktor önce kulak kirini yumuşatmak için ilgili kulağa özel bir çözelti bırakır. Daha sonra kulak kiri fişleriyle çıkarır.
Aspirasyon: Küret işleminde olduğu gibi, doktor kulak kirini yumuşatmak için özel çözümü kulağa bırakır. Daha sonra vakumlama işlemi olarak bilinen aspirasyon sürecini başlatır. Bu aspiratör adı verilen bir cihazla yapılır. Sertleşmiş ve kulaktan atılamayan kulak kiri bu cihazla kulaktan çekilir.
Lavaj: Kulak yıkama olarak da bilinen lavajdan önce doktor, kulak kirinin kulaktan çıkarılmasını kolaylaştırmak için kulağa özel bir çözelti bırakır. Ardından, temizlenecek kulak zemine bakacak şekilde yana doğru eğilir. Balmumu tamamen boşalıncaya veya başka bir deyişle çözelti berraklaşana kadar kulağa özel bir çözelti püskürtülür.
Tüm kulak temizleme yöntemlerinden sonra, kişi hemen günlük hayatına dönebilir. Ek olarak, tıbbi olarak yapılan kulak temizleme prosedürlerinin hiçbiri yaygın olarak bilindiği gibi toplanmaz veya kulağın daha çabuk kirlenmesine neden olmaz. Ayrıca kulağın temizlendikçe daha fazla kulak kiri ürettiği de doğru değildir. Kulak kepçesine yakın dış kulak kısmından salgılanan salgının temel amacı kulağı nemli tutmak ve toz ve kirin kulak zarına gelmesini önlemektir. Kulak kirinin bazı insanlarda daha yaygın olmasının nedeni, kulağın sık sık temizlenmesi değil, diğerlerinden daha fazla kirli havaya maruz kalması veya kulak kanalının yapısı dar olmasıdır.
Kulak kiri ile ilgili şikayetleriniz varsa, en yakın sağlık kurumuna gidebilir ve kulak muayenesi yapabilir ve kulağınızı temizleyebilirsiniz.
 
Üst Alt