Son Konu

Kulaklık Nedir?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Günümüzde sıklıkla kullanılan ve çağın en büyük icatları arasında sayılan kulaklık, kullanıcının kulağına yakın olan iki küçük hoparlörü sayesinde ses vermeyi sağlayan bir araçtır. Bluetooth kulaklık bilgisayara nasıl bağlanır, cızırtı sorunu nasıl çözülür, kulaklık çeşitleri neler, kulaklık girişi temizleme nedir, kulaklık ne zaman icat edildi, kulaklık girişi nasıl bozulur, kulaklık yankı sorunu çözümü nedir? Kulaklık zararlı mı?

Günümüzde sıklıkla kullanılan ve çağın en büyük icatları arasında sayılan kulaklık, kullanıcının kulağına yakın olan iki küçük hoparlörü sayesinde ses vermeyi sağlayan bir araçtır. İzole yapısı sayesinden pek çok farklı amaç için kullanılan kulaklık genel olarak sesleri daha net algılamak, kulakları korumak, dışarıdaki gürültüyü önlemek ve kullanan kişi dışında başka kimseyi rahatsız etmemek amaçlarıyla kullanılmıştır. İlk olarak askeri ekipman olarak icat edilen kulaklık özellikle savaş esnasında pratik ve yardımcı olması sebebiyle önemli araçlar içerisinde yerini almış ve gerek sektörel gerekse günlük kullanım için vazgeçilmez aygıtlar haline gelmiştir. İcat edilmesinde amaç savaş esnasında telgraf göndermekti. Zamanla geliştirilen ve farklı amaçlar içinde kullanılan kulaklıklar günümüzde çoğu kişi için olmazsa olmaz aygıtlar arasında yer almaktadır. Yaygın olarak kulak üstü ve kulak içi olarak kullanılan kulaklar kendi içerisinde pek çok çeşide bölünmekte ve Bluetooth kulaklıklar gibi kablosuz olarak kullanılabilmektedir.

Bluetooth Kulaklık Bilgisayara Nasıl Bağlanır?

· Bilgisayara bağlanmak istenen kulaklığın bluetooth özelliği açılır.
· Bilgisayarda Başlat menüsü açılır ve sol alt köşede yer alan Ayarlar’a tıklanır.
· Ayarlar menüsünde Cihazlar paneli seçilir ve orada yer alan Bluetooth&Diğer Cihazlar sekmesi seçilir.
· Ulaşılan yerden bluetooth aktif hale getirilir ve bu işlemden sonra +Bluetooth ya da başka cihaza ekle seçeneği seçilir.
· Bluetooth yazısına tıklanarak bilgisayar ile bağlantı kurulacak cihaz aranır.
· Aranan cihazlar içerisinde kulaklık belirlenir ve cihaz ile bilgisayar eşleştirilir.

Kulaklık Cızırtı Sorunu Nasıl Çözülür?

Cızırtı sesi kulaklıktan yazılımsal ve donanımsal kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bilgisayar veya telefon üzerinden kulaklığın yazılımsal sorunu çözülebilirken, donanımsal olan sorunların düzelmeme ihtimali bulunmaktadır. Eğer sorun yazılımsal kaynaklı bir sorunsa bilgisayarda Denetim Masası ve ardından Donanım ve Ses sekmesi açılır. Açılan sekmede Kayıt butonuna basılır ve mikrofonun üzerinde Özellikler butonu açılarak Düzeyler başlığı altındaki Mikrofon Bası’nın ayarı 0,0 dB olarak ayarlanır. Geliştirmelere başlığı altında bulunan Gürültü Tutma, Akustik Eko İptali, DC Ofset İptali gibi seçeneklere tik atılır ve Uygula butonuna basılarak işlem tamamlanır.

Kulaklık Çeşitleri Nelerdir?

Kulağı nasıl örttüğü, kulakta nasıl durduğu, sesi nasıl ürettiğini, ses sinyalini nasıl aldığı ve sesin kulak içindeki duyma organına nasıl ulaştırdığına göre pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında ise şunlar yer almaktadır;
· Yerleştirme: Kafa kulaklığı, gözlük tipi, kulağa tutunan, kulak içi kulaklık, ense üstü
· Örtme: Kulak içi, şakak temaslı, kulak üstü, kulak çevreleyen
· Sinyal Alış: Analog kablolu, sayısal kablolu, kablosuz sayısal radyolu, kablosuz analog radyolu, kızıl ötesi iletişimli
· Sesi Üretme: Hoparlör, elektret, elektrostatik, orthodynamik, dengeli armatür, termoakustik
· Sesi Ulaştırma: Hava iletimli, kemik iletimli
· Diğer Özellikler: Gürültü yalıtma, gürültü azaltma, dokunmalı, mikrofonlu, pilli, kablosuz, kablolu

Kulaklık Girişi Temizleme Nasıl Yapılır?​

Kulaklık girişini temizlemek için yaygın olarak kullanılan ve en kolay olarak nitelendirilen yöntem pamuklu çubuktur. Bilgisayarda bulunan kulaklık girişine pamuklu çubuğun sivri ucu yavaşla sokulur. Birkaç kez döndürülerek içerisinde biriken toz ve diğer şeyler çıkarılır. Pamuklu çubukla girişin ovalanması sonrası hoparlör test edilir.

Kulaklık Ne Zaman İcat Edildi?

Günümüzdeki kulaklık setine benzer olan ve başarılı olabilen kulaklık seti 1910 yılında icat edilmiştir. Nathaniel Baldwin tarafından icat edilen kulaklıklar ilk olarak ABD Donanması’nda kullanıldı. Amerikan ordusu telgraf seslerini dinlemek için ihtiyaç duyduğu kulaklık setinin ilk prototipi Baldwin tarafından hazırlandı ve mutfağında bir seferde sadece 10 tane üretebilen Baldwin’in sınırlı üretime rağmen ABD, cihazları satın almayı kabul etti.

Kulaklık Girişi Nasıl Bozulur?

Bilgisayarda ve telefonda bulunan kulaklık girişi aldığı darbelere bağlı olarak üzerinde kırılma ve çatlama oluşabilir. Kırılma ve çatlamaya bağlı olarak kulaklık girişinde bulunan soket zarar görebilir. Toz, elbise pamuğu veya partiküller sebebi ile de kulaklık girişi tıkanabilir. Kulaklık takılırken ve çıkartılırken baskılar sonucu girişi bozulabilmektedir.

Kulaklık Yankı Sorunu Çözümü Nasıl Çözülür?​

Özellikle sesli arama yapılırken duyulan yankı sorunları kullanılan ses cihazına bağlı olabilmektedir. Ses cihazının neden olduğu yankı sorunu için uygulanabilecek yöntemler ise şunlardır;
· Yankıyı azaltmak için hoparlörün sesini kısın.
· Ses cihazı veya mikrofunu engelleyen bir yansıtıcı yüzey varsa mikrofon yeri ve yönü değiştirilebilir.
· Hoparlör ses çıkışından gelen yankıyı ortadan kaldırmak için mikrofonu bilgisayar hoparlörlerinden uzağa yerleştirmeyi deneyin.
· Mikrofon Bası’nı devre dışı bırakın.

Kulaklık Zararlı Mı?

Yüksek tonda ve uzun süreli olarak kulaklıktan gelen sese maruz kalmak duyu organlarındaki hücrelerin hasarlanmasına yol açmaktadır. Kalıcı bir işitme kaybına yol açabilen kulaklık bu sebeple zararlı olan araçlar arasında yer almaktadır. Kulaklığın sağlıklı olarak çalışabilmesi için sesin dışarıdan gelmesi tercihi yapılması önerilmektedir.
 
Üst Alt