Son Konu

Kuraklıktan O da Nasibini Aldı: Tuz Gölü Küçülüyor

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-6a1950df093e4324c5504e4a1291e8c0d0a53b31.jpg


Türkiye'nin ikinci büyük gölü ve flamingo cenneti olan Tuz Gölü, kuraklık nedeniyle giderek küçülüyor. Tuz Gölü'nde bir kilometrelik çekilme olduğunu söyleyen Konya Teknik Üniversitesi Kimya Teknolojileri Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Hatice Ünal Ercan, "Kuraklıktan ötürü tuz katmanının epey azaldığını biraz iç kısımlarda ise organik materyallere bağlı olarak pembeleşmelerin daha çok arttığını görüyoruz" dedi.





Aksaray, Ankara ve Konya hudutları içinde yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için 'kapalı göl' özelliğini taşıyor. Göl, ülkenin tuz muhtaçlığını büyük bir oranda karşılarken, birden fazla flamingo olan kuşların göç yolunda bulunmasından ötürü da birçok kuş tipi ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor. Yaz periyodunda ise binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği gölde, su düzeyi kuraklık nedeniyle ciddi oranda çekildi.

Bu yıl erken pembeleşti



Gölün Aksaray- Ankara kara yolu yakınlarındaki kısmında, suyun içinde yaşayan algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı temmuz ve ağustos aylarında, kırmızı renkli beta-karoten unsur üreterek güneş ışınlarının ziyanlı tesirlerinden kendisini koruyor. Yeniden bu periyotta halobakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi, pembe yahut kırmızıya bürünüyor. 

Sıcaklık azalınca yahut yağmurlu devir başlayınca da göl, tekrar eski haline kavuşuyor. Lakin bu yıl kuraklık nedeniyle göl haziran ayı başından itibaren pembeleşmeye başladı.

"Gölde 1 kilometrelik çekilme var"



Tuz Gölü'nde bilimsel araştırmalar yapan Dr. Hatice Ünal Ercan, göldeki kuraklıktan ötürü tuz katmanının epeyce azaldığını, iç kısımlarda ise organik gereçlere bağlı olarak pembeleşmelerin daha çok arttığına dikkat çekti. 

Ercan, şunları söyledi:

"Bu pembe renk yoldan geçenlerin ve turistlerin çok fazla dikkatini çekiyor. Halkımız araçlarını park ederek yahut tesislerden Tuz Gölü’ne giriş yapıyorlar. İnsan faktörü tabiatın kirlenmesine sebep oluyor. Tuz Gölü etrafındaki tuz yapısı ve mineralleriyle ilgili özel bir şirketle bir çalışma yapıyoruz. Tuz Gölü'ndeki küçülme kıyıdan itibaren görünüyor. Yaklaşık 50 yıl öncesine kadar ana yola yakın olduğunu görüyoruz. Günümüzde ise sonun bir kilometre içeri girdiğini, son iki yıldır yaşanan kuraklıktan ötürü Tuz Gölü’nün daha merkeze gerçek çekildiğini ve küçüldüğünü görüyoruz. Bu yalnızca beşerler açısından değil, etrafındaki ziraî faaliyetlerle fazla su tüketimi de gölün küçülmesine sebep oluyor. Burası birçok kuş tipinin göç yolu üzerinde bulunuyor. Su olmayınca birçok kuş çeşidi de sulak alanlara rotasını değiştiriyor.”

"Kuraklık yüzünden çok az su kalmış"



Gölde araştırma yapan kümeden Jeoloji Mühendisi Umut Barış Ülgen ise, “Burası Türkiye’nin cennet köşelerinden birisidir. Tuz Gölü, yalnızca tuz ekonomisiyle değil turizmiyle çok değerli. Üç gündür yüzeysel bir çalışma sergiliyoruz. Buradan aldığımız datalarla daha ayrıntılı bir proje için TÜBİTAK ile milletlerarası projeler hazırlayıp sunacağız. Çalışmalarımız sırasında Tuz Gölü’nden örnekler alırken, kuraklık nedeniyle olağanda 5-6 santim tuzları kesip altından örnek alacakken, yarım santimlik tuzlarla karşılaştık. Şu anda olması gerekenden çok daha az tuz var. Kuraklık çok fazla olduğu için su çok az kalmış. Bunu baktığımız vakitte görüyoruz. Birebir vakitte etraf yerleri gezdiğinizde tarlada eser de yok. Bu kuraklık, gölü ve etrafını önemli oranda etkilemeye başlamış. Suyumuzun bedelini daha çok bilmemiz lazım” diye konuştu.
 
Üst Alt