610 yılında Hz. Muhammed (s.a.v)’e indirilen Kur’an-ı Kerim insanlığa gönderilmiş son kitaptır. İslam dini için kaynak teşkil eden Kur’an-ı Kerim’in kelime anlamı pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Müslümanlar için oldukça önemli olan Kur’an-ı Kerim’in manasını öğrenmek ve Kur’an-ı Kerim’in kelime anlamı nedir sorusunun cevabı için okumaya devam edebilirsiniz.
Kur’an-ı Kerim Kelime Olarak Hangi Kökten Gelmektedir?
Kur’an-ı Kerim köken olarak Arapça’dan gelmektedir. Kur’an-ı Kerim’in kelime anlamı nedir sorusunu cevaplamak için kelimenin kökenine inelim.
Kur’an kelimesi günlük hayatımızda da kullandığımız ‘kıraat’ kelimesiyle aynı kökü paylaşmaktadır. Kıraat, okumak anlamını taşır. Arapça olarak bu kök şu şekilde telaffuz edilir: ka-ra-e
Kur’an-ı Kerim Anlamı
Kur’an kelimesinin köklü olan ‘ka-ra-e’ bir araya getirmek ve eklemek anlamlarına gelir. Bununla beraber toplamak ve birbirine katmak gibi manaları da vardır. Bu kökten gelen Kur’an kelimesiyse özel olarak ‘küme’ anlamı taşımaktadır. Kur’an-ı Kerim, bir bütün olarak indirilmemiştir. Yusuf:2 suresinde şu ifade geçer:
-Anlayabilesiniz diye biz onu Arapça bir Kur’an olarak indirdik.
Burada Kur’an, küme anlamındadır. Ayette Kur’an-ı Kerim’in insanların daha rahat anlaması için parça parça indirildiğinden bahsedilir. Bununla beraber ‘el-Kur’an’ kelimesi özel olarak Kur’an-ı Kerim’i işaret eder.
Kur’an-ı Kerim’in kelime anlamı nedir sorusunu tam olarak cevaplamak için sıra ‘kerim’ kelimesine geliyor. Kerim, büyük olan anlamına gelmektedir. Bu sözcükle Kur’an-ı Kerim’in ilahi varlığının ve yüceliğinin işaret edildiği sonucuna varabiliriz.