Küresel çapta Kovid-19 aşı çalışmaları devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar gözlemleniyor. Şu ana kadar dünya genelinde uygulanan doz sayısı 10 milyarı aştı.
Küresel çapta aşılama oranına bakıldığında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ına en az bir doz aşı uygulandı.
Birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların toplam oranı ocak 2022 yılı sonu tarihi itibarıyla yüzde 59 düzeyinde.
Türkiye'de ise Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 30 Ocak 2022 tarihi baz alındığında 141 milyonu geçti.
Birleşik Arap Emirlikleri, Küba ve Portekiz aşılama oranlarının yüksek olduğu ülkeler arasında üst sıralarda bulunuyor.
En az bir doz aşı yaptıranların oranı
Euronews'te yer alan habere göre, aşı istatistiklerini günlük derleyen Our World In Data verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 59'u en az bir doz aşılandı. Tam aşılananların oranı ise yüzde 50 civarında.
Ancak Afrika'da aşılama oranı hala çok düşük oranda.
Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de aşılama oranı hızlı başlamış ancak son dönemde gerilere düşmüş durumda. Avrupa'da Portekiz en hızlı çıkış yapan ülkelerden.
Aşıların ilk partisi, Avrupa Birliği ülkelerinin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı.
Ülkelerde hangi aşılar uygulandı?
Türkiye'de bugüne kadar kaç kişiye aşı yapıldı?
Türkiye'de aşı uygulaması 14 Ocak günü başladı. Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde 30 Ocak 2022 tarihi itibariyle yapılan aşı miktarı 141 milyon dozu geçti.
Sağlık Bakanlığının 'covid19asi.saglik.gov.tr' sitesinde yer alan anlık verilere göre, ülke genelinde, 57 milyon 407 bin birinci doz, 52 milyon 375 bin ikinci doz, 204 milyon 906 bin üçüncü doz aşı uygulandı.
Kovid-19 ile mücadelede öncelikli gruplara dördüncü doz aşı hakkı getirilmişti.
Türkiye'de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor. Yerli üretim Turkovac'a da kullanım onayı verilmişti.
İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderiliyor. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebiliyor veya değiştirilebiliyor.